
Με τη Δικαιοσύνη να έχει καταστεί πλήρως υποχείριο των πολιτικών συμφερόντων, η λεγόμενη «δημοκρατική» Ευρώπη επιλέγει να καταδικάσει και να περιθωριοποιήσει όποιον αμφισβητεί τη γραμμή της εξουσίας. Κάθε φωνή που σηκώνεται ενάντια στην κυρίαρχη αφήγηση του γραφειοκρατικού μηχανισμού των Βρυξελλών ή του πολιτικού κατεστημένου καταπνίγεται μέσω δικαστικών διαδικασιών.
Στον αντίποδα, τον Φεβρουάριο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, ανέφερε στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την απογοήτευσή του για την πορεία ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία, όπως τόνισε, «έχουν χάσει» τον εαυτό τους, μια δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις. Φυσικά, οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, καθώς η ίδια η πολιτική εξουσία στην Ευρώπη έχει τον έλεγχο για το ποιος θα είναι υποψήφιος σε κάθε χώρα, επιλέγοντας ουσιαστικά τα πρόσωπα που θα κρίνουν το μέλλον της.
Η περίπτωση της Marine Le Pen και η προσπάθεια αποκλεισμού της από τις εκλογές του 2027
Σήμερα, 31 Μαρτίου, δικαστήριο στο Παρίσι καταδίκασε τη Marine Le Pen για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ, και η απόφαση αυτή φαίνεται να στερεί το δικαίωμα της να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2027. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδόθηκαν από διεθνή μέσα ενημέρωσης, το δικαστήριο αποφάσισε να την αποκλείσει από τη διεκδίκηση οποιουδήποτε δημόσιου αξιώματος. Η απόφαση, μάλιστα, έχει άμεση ισχύ, και το μόνο ανοιχτό ζήτημα που παραμένει αφορά τη διάρκεια της απαγόρευσης αυτής και το αν θα ισχύσει μέχρι το 2027, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητά της να είναι υποψήφια για την προεδρία.
Στις δημοσκοπήσεις, η Marine Le Pen βρίσκεται στην πρώτη θέση για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2027, με ποσοστά που κυμαίνονται από 34% έως 37%. Παρόλο που είναι η πρώτη επιλογή του κοινού σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταφέρει να κερδίσει τελικά την προεδρία. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο σημερινός πρόεδρος Emmanuel Macron δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα, πράγμα που ενδέχεται να δώσει και νέα δυναμική στον αγώνα.
Η περίπτωση της Ρουμανίας και η παρακμή της Ευρώπης
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκτροπής της δημοκρατίας στην Ευρώπη είναι η περίπτωση της Ρουμανίας. Τα πρόσφατα γεγονότα εκεί, περιλαμβανομένου ενός de facto πραξικοπήματος, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο την παρακμή που πλήττει το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Η υπόθεση του Calin Georgescu, του πιο δημοφιλή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας, καταδεικνύει την αυταρχική τάση που επικρατεί στην περιοχή.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024, ο Georgescu επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία, όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τα αποτελέσματα, επικαλούμενο την παραβίαση της συνταγματικής τάξης και τη ρωσική παρέμβαση. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2025, ο Georgescu συνελήφθη με την κατηγορία πλαστών εγκλημάτων, και έκτοτε βρίσκεται υπό περιορισμό ταξιδιού. Παρόλα αυτά, κατέθεσε έγγραφα για να συμμετάσχει ξανά στις εκλογές, και το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχτηκε το αίτημά του.
Ωστόσο, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρουμανίας αρνήθηκε να τον εγγράψει στις εκλογές, επικαλούμενη την «παράβαση των κανόνων» και την έλλειψη νομιμότητας της υποψηφιότητάς του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μαζικές διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι υπέρ του Georgescu.
Η απαίτηση για την απαγόρευση του AfD στη Γερμανία
Ένα άλλο εντυπωσιακό παράδειγμα της πολιτικής καταπίεσης στη σύγχρονη Ευρώπη προέρχεται από τη Γερμανία, όπου οι ηγέτες του SPD και των Πρασίνων απαιτούν την απαγόρευση του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας και βασικού αντιπολιτευτικού πόλου.
Ειδικότερα, οι Πράσινοι ζητούν από το γερμανικό κοινοβούλιο να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης για την απαγόρευση του AfD το συντομότερο δυνατόν, ενώ τονίζουν την ανάγκη να υποβληθεί η πρόταση στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την απόφαση.
Η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει από τον βουλευτή του CDU, Marco Wanderwitz, ο οποίος όμως αποσύρθηκε από την πολιτική. Παρά την αποχώρησή του, συνεχίζει να προτρέπει για την απαγόρευση του AfD, ενώ ο επικεφαλής των Πρασίνων, Till Steffen, ασκεί συνεχώς πίεση για την άμεση έγκριση αυτής της πρότασης. Η πρόταση για την απαγόρευση έχει υπογραφεί από 100 βουλευτές από όλα τα κόμματα, με εξαίρεση το AfD και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι αντιτίθενται στην κίνηση αυτή.
Δικαστικό πραξικόπημα
Η Marine Le Pen κρίθηκε ένοχη για την κατηγορία της υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ από δικαστήριο του Παρισιού, το οποίο της επέβαλε αυστηρές ποινές, στερώντας της το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του 2027. Συγκεκριμένα, η απόφαση περιλαμβάνει πενταετή απαγόρευση άσκησης οποιωνδήποτε δημόσιων αξιωμάτων, ποινή που αποκλείει την πιθανότητα συμμετοχής της στις προεδρικές εκλογές του 2027, εκτός εάν καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση μέσω έφεσης. Επιπλέον, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο χρόνια με αναστολή, καθώς και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Παρά ταύτα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Le Pen θα ασκήσει έφεση, γεγονός που σημαίνει ότι καμία από αυτές τις ποινές δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης για την προσφυγή της.
Η ποινή της πενταετούς απαγόρευσης, ωστόσο, αρχίζει να ισχύει αμέσως μέσω του μέτρου της «προσωρινής εκτέλεσης», το οποίο ζητήθηκε από τους εισαγγελείς. Αν και το μέτρο αυτό θα μπορεί να ανατραπεί αν η έφεση γίνει δεκτή πριν από τις εκλογές, η διαδικασία προσφυγής στη Γαλλία συχνά διαρκεί μήνες ή και χρόνια, γεγονός που καθιστά αβέβαιο αν η απαγόρευση θα αρθεί εγκαίρως.
Affaire des assistants parlementaires du RN: Marine Le Pen quitte le tribunal avant le prononcé de sa peine pic.twitter.com/1TBmho5T49
— BFMTV (@BFMTV) March 31, 2025
Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί στη Le Pen πενταετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από την πορεία της προσφυγής, χρησιμοποιώντας το μέτρο της προσωρινής εκτέλεσης. Επίσης, είχαν προτείνει φυλάκιση πέντε ετών, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε κοινωνική εργασία, καθώς και πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ. Ωστόσο, το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει, να τροποποιήσει ή να αγνοήσει το αίτημα των εισαγγελέων.
Η δικαστική απόφαση έκρινε τη Le Pen, οκτώ ευρωβουλευτές και δώδεκα βοηθούς ένοχους για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων και κατάχρηση δημόσιου χρήματος. Οι κατηγορίες δεν αφορούσαν την προσωπική χρησιμοποίηση των χρημάτων, αλλά την αναξιοκρατική χρήση τους προς όφελος του πολιτικού κόμματος της Le Pen. Ο δικαστής Bénédicte de Perthuis εξήγησε ότι οι έρευνες έδειξαν πως δεν επρόκειτο για διοικητικά λάθη, αλλά για υπεξαίρεση στο πλαίσιο ενός συστηματικού μηχανισμού που είχε στόχο τη μείωση των εξόδων του κόμματος.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Libération, το δικαστήριο εντόπισε πάνω από 40 εικονικές συμβάσεις σε διάστημα σχεδόν 12 ετών, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε πάνω από 4,6 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Marine Le Pen, μαζί με ακόμα 24 άτομα από το κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN), συμπεριλαμβανομένων κομματικών στελεχών, υπαλλήλων, ευρωβουλευτών και άλλων βοηθών, δικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία της υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η υπόθεση αφορά την παράνομη εκμετάλλευση κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία προορίζονταν για τη χρηματοδότηση κοινοβουλευτικών βοηθών, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για τη μισθοδοσία στελεχών του κόμματος που είτε δεν εργάζονταν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, είτε δεν συμμετείχαν σε καμία κοινοβουλευτική δραστηριότητα.

Η εισαγγελία παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένοι από τους φερόμενους βοηθούς δεν εκτέλεσαν ποτέ τα καθήκοντα για τα οποία πληρώνονταν, ενισχύοντας έτσι την κατηγορία της υπεξαίρεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα φερόμενα υπεξαιρεθέντα κονδύλια ανέρχονται σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.
Αν και η Marine Le Pen και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, η υπόθεση έχει προκαλέσει σοβαρές νομικές και πολιτικές αντιδράσεις. Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, σε μια υπόθεση που δεν αφορούσε άμεσα την Le Pen, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας έβαλε ένα σημαντικό πλήγμα στον RN, αποφασίζοντας ότι πολιτικοί μπορούν να αποκλειστούν άμεσα από τα καθήκοντά τους εάν καταδικαστούν για εγκλήματα, ένα μέτρο που ενδέχεται να επηρεάσει την πολιτική σταδιοδρομία της Le Pen, εφόσον οι ποινές επιβληθούν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Marine Le Pen παραμένει η πιο δημοφιλής υποψήφια για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2027, με ποσοστά που κυμαίνονται από 34% έως 37% στην πρόθεση ψήφου. Παρά τη σαφή πρωτοκαθεδρία της στις δημοσκοπήσεις, αυτό δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και τελική εκλογική νίκη. Εν τω μεταξύ, ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, δεν έχει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέες εξελίξεις και ανταγωνισμό στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση για την ποινή αποκλεισμού της Μαρίν Λεπέν από τα δημόσια αξιώματα ήρθε από τη Ρωσία. Το Κρεμλίνο, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, σχολίασε την ετυμηγορία, κάνοντας λόγο για «παραβίαση των δημοκρατικών προτύπων». Ο Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε επίσης την απόφαση ως «εσωτερική υπόθεση της Γαλλίας».
Έντονη ήταν η ανακοίνωση του Ζορντάν Μπαρντελά, που έγραψε στο Χ ότι δεν υπήρξε μόνον άδικη καταδίκη της Λεπέν, αλλά «η γαλλική δημοκρατία εκτελείται».
«Σήμερα, δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάζεται άδικα: είναι η γαλλική δημοκρατία που εκτελείται», έγραψε.
Aujourd’hui, ce n’est pas seulement Marine Le Pen qui est injustement condamnée : c’est la démocratie française qui est exécutée.#JeSoutiensMarine
— Jordan Bardella (@J_Bardella) March 31, 2025
Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Λεπέν με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφοντας: «Είμαι με τη Μαρίν».
Je suis Marine! @MLP_officiel
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) March 31, 2025
primenews