Διεθνή

Η Ρωσία μετέφερε πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα στα σύνορά της με το NATO

αεροπορική βάση Olenya νότια του Μουρμάνσκ. Η δορυφορική εικόνα από τις 7 Μαΐου δείχνει, μεταξύ άλλων, δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και 12 Tu-95 ικανά να φέρουν πυραύλους κρουζ. συμβατικά ή πυρηνικά όπλα.

Η Ρωσία μετέφερε πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα στα σύνορά της με το NATO, αναφέρει το The Barents Observer..

Πυρηνικά βομβαρδιστικά στην αεροπορική βάση Olenya. Τόσο τα Tu-160 όσο και τα Tu-95 που είναι εκεί είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η κεντρική αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας, Bolshoye Ramozero, απέχει 10 χλμ. από την αεροπορική βάση Olenya.

Επί του παρόντος, ο μεγαλύτερος αριθμός στρατηγικών βομβαρδιστικών από την αρχή του πολέμου εδρεύει στην αεροπορική βάση Olenya:

🔸14 Tu-95
🔸3 μεταφορικά An-22
🔸3 ελικόπτερα
🔸2 Tu-160
🔸2 Tu-22
🔸Il-78

Δορυφορική εικόνα δείχνει 16 στρατηγικά βομβαρδιστικά που αναπτύσσονται στη χερσόνησο Κόλα
Γεμάτο χωρητικότητας: Όλα τα τούνελ κατά μήκος του διαδρόμου στην αεροπορική βάση Olenya καταλαμβάνονται πλέον από το μεγαλύτερο και βαρύτερο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, αποκαλύπτει μια δορυφορική εικόνα αυτής της εβδομάδας.

Η αεροπορική βάση Olenya βρίσκεται μόλις 200 χιλιόμετρα από τα μέλη του ΝΑΤΟ, Φινλανδία και Νορβηγία, και παρακολουθείται στενά από στρατιωτικούς αναλυτές. Ο διάδρομος μήκους 3.500 μέτρων εξυπηρετεί συνήθως έναν μικρό στόλο υπερηχητικών βομβαρδιστικών Tu-22M και μερικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροπλάνα An-12.

Το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο, ενεργοποιήθηκε ο ρόλος της αεροπορικής βάσης ως πεδίου εμπρός ανάπτυξης για τις αερομεταφορές μεγάλης εμβέλειας.

Τα πρώτα τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 ήρθαν τον Αύγουστο και μέχρι τον Οκτώβριο είχαν αναπτυχθεί περισσότερα από δέκα αεροσκάφη Tu-95 και Tu-160, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως από το Barents Observer.

Η αποστολή τέτοιων βαρέων βομβαρδιστικών βόρεια “είναι σίγουρα σημειολογική”, δήλωσε η καθηγήτρια Katarzyna Zysk από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά που αναπτύχθηκαν τώρα μέσα στον Αρκτικό Κύκλο βρίσκονταν προηγουμένως στο Ένγκελς κοντά στην πόλη Σαράτοφ. Βρίσκεται μόλις 600 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, η αεροπορική βάση αποδείχθηκε ευάλωτη όταν δύο από τα αεροσκάφη TU-95 υπέστησαν ζημιές μετά από μια επίθεση που πιστεύεται ότι ήταν ένα drone τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στις 13 Μαΐου, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη συνετρίβη στην περιοχή Bryansk, περίπου 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Δύο ελικόπτερα Mi-8 συντρίφθηκαν στο έδαφος την ίδια μέρα. Παραμένει άγνωστο εάν το αεροσκάφος έκλεισε.

Η νέα δορυφορική φωτογραφία αυτής της εβδομάδας από την Olenya δείχνει ξεκάθαρα ότι οι στρατηγικές αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας πέταξαν βόρεια για περισσότερο από μια βραχυπρόθεσμη εκκένωση μακριά από την ουκρανική γειτονιά.

Όλα τα στέγαστρα κατά μήκος του διαδρόμου είναι κατειλημμένα. Στο νότιο άκρο, δύο Tu-160 είναι σταθμευμένα, ενώ 14 Tu-95 στέκονται δίπλα-δίπλα σε όλα τα άλλα στέγαστρα αρκετά μεγάλα για μεγαλύτερα αεροπλάνα.

Τα αεροπλάνα Tu-22M μετακινούνται στους χώρους στάθμευσης στο βορειοδυτικό τμήμα της αεροπορικής βάσης.

Ένα εναέριο δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Il-78 είναι σταθμευμένο στο πλάι με το φτερό του εν μέρει έξω από το στέγαστρο για να μην εμποδίζει τον τροχόδρομο για τα στρατηγικά βομβαρδιστικά. Τα αεροπλάνα μπορούν να μεταφερθούν στον αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό δίνει στη Νορβηγία και τη Φινλανδία μια πιο σύντομη προειδοποίηση για να σηκώσει αεροσκάφη για να εντοπίσουν πτήσεις κοντά στον εναέριο χώρο τους. Στα τέλη Απριλίου, το ΝΑΤΟ σήκωσε ένα ζευγάρι F-35 για να συναντήσει έναν σχηματισμό επτά ρωσικών αεροπλάνων, συμπεριλαμβανομένων δύο βομβαρδιστικών Tu-160, που πετούσαν διεθνή εναέριο χώρο βόρεια της περιοχής Finnmark της Νορβηγίας.

Τόσο το Tu-160 όσο και το Tu-95 είναι ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η κεντρική αποθήκευση πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας, Bolshoye Ramozero, απέχει 10 χλμ. από την αεροπορική βάση Olenya.

Γιατί έχει σημασία: Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει αναλάβει από το Κρεμλίνο να διαχειριστεί τις πυρηνικές απειλές. Η ρητορική του επιδεινώνεται από μήνα σε μήνα καθώς η Ρωσία χάνει έδαφος στην Ουκρανία. «Η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε έναν συμβατικό πόλεμο μπορεί να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο», έγραψε πρόσφατα ο Μεντβέντεφ στο κανάλι του στο Telegram.

Πρόσφατες αναφορές δείχνουν επίσης ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά που πετούν έξω από την αεροπορική βάση Olenya συμμετέχουν σε επιθέσεις με πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία.

Ένας παρατηρητής ασυρμάτου HF, που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των στρατηγικών αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας, ανέφερε σχεδόν καθημερινές πτήσεις από την αεροπορική βάση Olenya την τελευταία εβδομάδα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο εκπαιδευτικές αποστολές εντός του εναέριου χώρου της περιοχής του Μούρμανσκ όσο και αποστολές μάχης με βολές σε στόχους στην Ουκρανία.

Η χερσόνησος Κόλα παίζει ζωτικό ρόλο στον απρόκλητο αιματηρό πόλεμο της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα. Το Barents Observer έχει αναφέρει στο παρελθόν για χιλιάδες στρατιώτες από τις παραμεθόριες περιοχές στη Νορβηγία και τη Φινλανδία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Πολεμικά πλοία από το Severomorsk με τον Βόρειο Στόλο έχουν λάβει μέρος από την έναρξη του πολέμου πριν από 15 μήνες.

dimpenews.com

Back to top button