breaking newsΥΓΕΙΑ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Pfizer και Moderna ετοιμάζουν εμβόλια «τέρατα»

Οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν πως ξεκινάνε δοκιμές για την δημιουργία εμβολίων mRNA που θα συνδυάζουν στελέχη του κορωνοϊού με στελέχη της γρίπης!

Πρόσφατα, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν μια συνδυαστική ένεση που χρησιμοποιεί mRNA που κωδικοποιεί την υποπαραλλαγή BA4/BA5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και νέο mRNA που κωδικοποιεί αντιγόνα που περιέχονται στον ιό της γρίπης.[i]

Επειδή το σκεύασμα κατά του COVID-19 είναι ακόμα υπό Εξουσιοδότηση Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης, και έχει ένα σωρό αποτυχημένες κλινικές δοκιμές σε ζώα και δεν υπάρχουν καθόλου μελέτες πάνω σε ανθρώπους, δεν θα έπρεπε να γίνεται καν συζήτηση για έναν τέτοιο χιμαιρικό συνδυασμό.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Χιαμ Τσεμέιτελι και τους συναδέλφους της, απέδειξε ότι στην εποχή της μετάλλαξης Όμικρον, τα ενισχυτικά εμβόλια κατά του COVID-19 είχαν απαράδεκτα χαμηλή προστασία έναντι της μόλυνσης και καμία έγκυρη μελέτη δεν απέδειξε ποτέ μειώσεις σε νοσηλεία και θανάτους.[ii]

Το ακόμα χειρότερο είναι πως, οποιοδήποτε θεωρητικό όφελος από ένα εμβόλιο COVID-19 θα διαρκούσε λιγότερο από 6 μήνες, επομένως οι πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις, είναι από άσκοπες έως ανώφελες.

Το mRNA που κωδικοποιεί τη γρίπη θα ήταν ένα νέο βιολογικό προϊόν που δεν υπόκειται σε Εξουσιοδότηση Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης, επομένως θα πρέπει να περάσει από τον πλήρη 5ετή ρυθμιστικό κύκλο ανάπτυξης για τα γενετικά βιολογικά προϊόντα. Φαίνεται ότι οι εταιρείες εμβολίων επιχειρούν να διασπάσουν τον κύκλο αυτής της διαδικασίας, συνδυάζοντας το μη επείγοντα εμβόλιο γρίπης με το εμβόλιο για τον COVID-19.

Η γρίπη Α και Β είναι η αιτία των εποχιακών επιδημιών και το τμηματοποιημένο γονιδίωμα RNA επιτρέπει συχνές αντιγονικές αλλαγές. Για το λόγο αυτό, τα εποχικά εμβόλια αναπτύσσονται ετησίως με βάση τα αναμενόμενα κυκλοφορούντα στελέχη δύο ιών γρίπης Α – H1N1 και H3N2, και δύο ιών γρίπης Β – γενεαλογιών Victoria και Yamagata. Πέρυσι, ο Δρ Τσανγκ και οι συνεργάτες του από τα CDC, ανέφεραν ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης είχε μόλις 16% αποτελεσματικότητα κατά του ιού που ήταν στατιστικά ασήμαντη, σχεδόν μηδενική.[iv]

Ο συνδυασμός του γενετικού κώδικα τόσο για την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2, όσο και για τις διατηρημένες πρωτεΐνες της γρίπης Α και Β θα σήμαινε εγκατάσταση του μακροχρόνιου γενετικού κώδικα για πολλαπλές ξένες και μη αναγνωρίσιμες πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα. Η παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών θα προκαλέσει μια συνεχιζόμενη πολλαπλή ανοσολογική απόκριση που είναι πιθανό να δημιουργήσει ενισχυμένες παρενέργειες, πάνω και πέρα ​​από κάθε συστατικό ή φάρμακο, καθιστώντας ακόμη μεγαλύτερη όχι μόνο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την επικινδυνότητα σε σχέση με το εμβόλιο κατά του COVID-19.

Ο Δρ Ντέιβιντ Ουάισμαν, PhD, πρώην επιστήμονας της εταιρείας Johnson and Jonson και μέλος προγραμματιστικής και δημιουργικής ομάδας εμβολίων σχολίασε την είδηση για το συνδυασμένο προϊόν εμβολίου που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι δύο εταιρείες. Υποστήριξε ότι η ασφάλεια που θα μπορούσε να προσφέρει ένα τέτοιο εμβόλιο, δεν θα μπορούσε να προσδιοριστεί, παρά μόνο μετά από πολυτετής δοκιμές και τεστ, τόσο σε ζώα, όσο και σε ανθρώπους.

Στην ιστορία της ανάπτυξης φαρμάκων, όταν μια τεχνολογία πηγαίνει άσχημα και προκαλεί παρενέργειες και αποτυγχάνει να σταματήσει ή να περιορίσει αισθητά μια ασθένεια, η γραμμή ανάπτυξης του εγκαταλείπεται. Στην περίπτωση του mRNA, το βιοφαρμακευτικό σύμπλεγμα θέλει να εξαναγκάσει μεγάλους πληθυσμούς να τα λάβουν, ανεξάρτητα από τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια κλινική ή σε ένα νοσοκομείο και πρόκειται να κάνετε κάποιο άλλο εμβόλιο, ρωτήστε πρώτα τη νοσοκόμα: «Αυτό το εμβόλιο έχει mRNA;»

Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε σκεφτείτε να αναβάλετε τον εμβολιασμό ή να αναζητήσετε μια εναλλακτική λύση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εμβόλιο mRNA που να είναι είτε ασφαλές είτε αποτελεσματικό.

Βιβλιογραφικές αναφορές

[i]  Reuters: Η Pfizer, η BioNTech ξεκινούν τη μελέτη συνδυασμού εμβολίου κατά της γρίπης

[ii]  Chemaitelly H, AlMukdad S, Ayoub HH, Altarawneh HN, Coyle P, Tang P, Yassine HM, Al-Khatib HA, Smatti MK, Hasan MR, Al-Kanaani Z, Al-Kuwari E, Jeremijenko A, Kaleeckal AH , Latif AN, Shaik RM, Abdul-Rahim HF, Nasrallah GK, Al-Kuwari MG, Al-Romaihi HE, Butt AA, Al-Thani MH, Al-Khal A, Bertollini R, Abu-Raddad LJ. Προστασία εμβολίων Covid-19 σε παιδιά και εφήβους στο Κατάρ. N Engl J Med. 2022 Νοεμβρίου 2. doi: 10.1056/NEJMoa2210058. Epub πριν από την εκτύπωση. PMID: 36322837.

[iii]  Rcheulishvili Ν, Papukashvili D, Liu C, Ji Y, He Y, Wang PG. Η πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την ανάπτυξη καθολικού εμβολίου κατά του ιού της γρίπης με βάση το mRNA για τον ανθρώπινο πληθυσμό, τα πουλερικά και τους χοίρους – επικεντρώνεται στην ευρύτερη εικόνα. Front Immunol. 2022; 13:1025884. Δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2022. doi:10.3389/fimmu.2022.1025884

[iv]  Chung JR, Kim SS, Kondor RJ, Smith C, Budd AP, Tartof SY, Florea A, Talbot HK, Grijalva CG, Wernli KJ, Phillips CH, Monto AS, Martin ET, Belongia EA, McLean HQ, Gaglani M , Reis M, Geffel KM, Nowalk MP, DaSilva J, Keong LM, Stark TJ, Barnes JR, Wentworth DE, Brammer L, Burns E, Fry AM, Patel MM, Flannery B. Ενδιάμεσες εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εποχικής γρίπης 2021-22 – Ηνωμένες Πολιτείες, Φεβρουάριος 2022. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2022 Mar 11;71(10):365-370. doi: 10,15585/mmwr.mm7110a1. PMID: 35271561; PMCID: PMC8911998.

by Δημήτρης Σωτηρίου

Back to top button