breaking newsΔιεθνή

ΗΠΑ: Τα… χώνουν στον Μπάιντεν για την «έκρηξη» των μεταναστών

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε διατηρήσει τις περιοριστικές πολιτικές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Οι μεταναστευτικές ροές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με το Τέξας κυρίως και άλλες νότιες πολιτείες να πιέζονται ασφυκτικά την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι αριθμοί, σύμφωνα με το CBS News κυριολεκτικά προκαλούν πονοκέφαλο στις αμερικανικές αρχές, αφού, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, που έδειξαν ότι 302.034 παράνομοι μετανάστες – αριθμός ρεκόρ – πέρασαν από τα νοτιοδυτικά σύνορα στη χώρα, μια ακόμη ένδειξη ότι δεν λέει να εκτονωθεί η κρίση του μεταναστευτικού τον Δεκέμβριο. Ένας αριθμός που σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, όπως του περασμένου Σεπτεμβρίου με πάνω από 260.000 αφίξεις.

Σημειώνεται πως 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες παρανόμως από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το 2021.

Παράλληλα με την πίεση στα σύνορα, οι Αμερικανοί στα social media αναμεταδίδουν με φρενήρη ρυθμό βίντεο από τα σύνορα στις νότιες πολιτείες τα οποία απεικονίζουν παράνομους μετανάστες να εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος ακόμη και υπό την εποπτεία των αμερικανικών αρχών χωρίς να παρεμποδίζονται, την ώρα που η αυθεντικότητά τους ελέγχεται. Σε άλλα βίντεο παρουσιάζεται η αυστηρή φύλαξη των συνόρων από τις δυνάμεις του Τέξας.

«Αντάρτικο» από το Τέξας κατά του Μπάιντεν

Υπό το βάρος των εξελίξεων γενικός εισαγγελέας του Τέξας απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να δοθεί πλήρης πρόσβαση στους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους μετανάστευσης σε ένα πάρκο κατά μήκος των νότιων συνόρων, το οποίο η πολιτειακή Εθνοφρουρά έχει αποκλείσει με συρματόπλεγμα, φράχτες και στρατιώτες.

Ο Τεξανός γενικός εισαγγελέας δεσμεύτηκε να συνεχίσει «τις προσπάθειες του Τέξας για την προστασία των νότιων συνόρων του απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να υπονομεύσει το συνταγματικό δικαίωμα αυτοάμυνας της Πολιτείας».

Εντός του πάρκου Σέλμπι, οι φρουροί του Τέξας έβαλαν εμπόδια για να εμποδίσουν τη διέλευση των μεταναστών που ελπίζουν να περάσουν παράνομα στις ΗΠΑ και τους έδωσαν οδηγίες να επιστρέψουν στο Μεξικό μέσω του Ρίο Γκράντε. Το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας άρχισε επίσης πρόσφατα να συλλαμβάνει ορισμένους ενήλικες μετανάστες που εισέρχονται στο πάρκο με την κατηγορία της πολιτειακής ποινικής καταπάτησης.

Καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του κυβερνήτη του Τέξας για τα νότια σύνορα των ΗΠΑ, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, ανακοινώνοντας την απόφαση να εγκαταστήσει νέα συρματοπλέγματα στα σύνορα παρά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, λαμβάνει την υποστήριξη 25 ρεπουμπλικανικών πολιτειών και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ καταφέρεται εναντίον του Τζο Μπάιντεν και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επισημαίνοντας πως είναι δικαίωμα του Τέξας να αυτοπροστατευθεί και πως η κεντρική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να εμποδίσει τις παράνομες αφίξεις. Ο Άμποτ και άλλοι αξιωματούχοι του Τέξας έχουν υποστηρίξει ότι οι ενέργειες της πολιτείας έχουν σχεδιαστεί για να αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, κατηγορώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις μη εξουσιοδοτημένες διελεύσεις. Αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Τέξας εμποδίζει τους πράκτορες της Συνοριοφυλακής να περιπολούν στο Ρίο Γκράντε, να επεξεργάζονται τους μετανάστες και να βοηθούν όσους μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το Τέξας έχει επιτάξει αυτό το κομμάτι γης μήκους 2,5 μιλίων στο Eagle Pass και έχει αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό τους αξιωματούχους της συνοριοφυλακής των ΗΠΑ από την περιπολία και τη διεξαγωγή επιχειρήσεω

Ενώ ο Λευκός Οίκος έχει αποκαλέσει την πολιτική του απάνθρωπη και αντιπαραγωγική, ο Άμποτ έχει υποστηρίξει ότι υπερασπίζεται την πολιτεία του από μια “εισβολή” και οι ενέργειές του στο Eagle Pass έχουν λάβει την υποστήριξη άλλων Ρεπουμπλικανών κυβερνητών σε όλη τη χώρα.

Ο «στρατός του Θεού» στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τους μετανάστες

Την ίδια στιγμή αυτοκινητοπομπή εκατοντάδων Αμερικανών σκοπεύει να κατευθυνθεί προς τα σύνορα του Τέξας για να σταματήσει τους μετανάστες που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό. Η ομάδα με την ονομασία “Take Our Border Back” (Παίρνουμε πίσω τα σύνορά μας) οργανώνεται στο Telegram και έχει πλέον περισσότερα από 1.600 μέλη.

Ένας από τους διοργανωτές της ομάδας τους περιέγραψε ως τον «στρατό του Θεού» σύμφωνα με το Vice. «Αυτή είναι μια βιβλική, μνημειώδης στιγμή που έχει συντελεστεί από τον Θεό», δήλωσε ένας διοργανωτής, σύμφωνα με το Vice. Ένας άλλος είπε: «Μας πολιορκούν από παντού οι σκοτεινές δυνάμεις του κακού».

Πολιτική αντιπαράθεση στη Γερουσία

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή, σύμφωνα με τον Guardian ότι η συμφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική που διαπραγματεύεται η αμερικανική Γερουσία είναι η «αυστηρότερη και δικαιότερη» δυνατή σειρά μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε να «κλείσει τα σύνορα» την ημέρα που θα υπογράψει το νομοσχέδιο. Οι διακομματικές συνομιλίες έχουν φθάσει σε κρίσιμο σημείο εν μέσω αυξανόμενων αντιδράσεων των Ρεπουμπλικανών. Νωρίτερα μέσα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι “νεκρή κατά την άφιξή της” στην παρούσα μορφή της, σύμφωνα με επιστολή προς τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία εξέτασε το Reuters.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είχε διατηρήσει τις περιοριστικές πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψηφίου για το χρίσμα του κόμματός του.

«Αυτό που έχει διαπραγματευτεί θα είναι – αν περάσει σε νόμο – η πιο σκληρή και δίκαιη σειρά μεταρρυθμίσεων για την ασφάλεια των συνόρων που είχαμε ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. «Θα μου έδινε, ως Πρόεδρο, μια νέα εξουσία έκτακτης ανάγκης για να κλείσω τα σύνορα όταν αυτά υπερφορτωθούν. Και αν μου δοθεί αυτή η εξουσία, θα τη χρησιμοποιήσω την ημέρα που θα υπογράψω το νομοσχέδιο σε νόμο», τόνισε.

PrimeNews.

Back to top button