breaking newsΔιεθνή

Από την τεχνητή νοημοσύνη στον πόλεμο του Ιράν

Με κεντρικό άξονα τις ραγδαίες γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το δελτίο ειδήσεων «Η Φωνή της Αρμενίας – Με τη Λιάνα Μανουκιάν» παρουσίασε μια πυκνή ατζέντα θεμάτων που εκτείνονται από την τεχνητή νοημοσύνη και τις στρατηγικές επενδύσεις στην Αρμενία, μέχρι τον πόλεμο στο Ιράν, το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ και τις νέες πιέσεις που διαμορφώνονται στον Νότιο Καύκασο.

Στην κορυφή της ειδησεογραφίας βρέθηκε η διεθνής προβολή που λαμβάνει η Αρμενία μέσα από το φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας κέντρου επεξεργασίας δεδομένων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως μεταδόθηκε, το Bloomberg ασχολήθηκε εκτενώς με το έργο, επισημαίνοντας ότι κορυφαία αρμενικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχωρούν στη διάθεση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη της σχετικής υποδομής. Το συγκεκριμένο εγχείρημα παρουσιάστηκε ως κομβικής σημασίας για την τεχνολογική και επιστημονική αναβάθμιση της χώρας, ενώ συνδέεται άμεσα με τη συνεργασία Αρμενίας–ΗΠΑ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των ημιαγωγών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τη νέα πτώση της δημοτικότητας του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια περίοδο που η αμερικανική κοινή γνώμη εμφανίζεται ολοένα και πιο επιφυλακτική απέναντι στον πόλεμο στο Ιράν. Τα στοιχεία δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν αποτύπωσαν ισχυρό κύμα αποδοκιμασίας τόσο για τη συνολική πολιτική του Αμερικανού προέδρου όσο και ειδικά για τη στάση της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο πλαίσιο, το δελτίο ανέδειξε τις παρεμβάσεις Αμερικανών πολιτικών που εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά χάσει τον έλεγχο του πολέμου. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, η κριτική εστιάζει στο γεγονός ότι οι αμερικανικοί στόχοι παραμένουν τακτικοί και όχι στρατηγικοί, την ώρα που το Ιράν συνεχίζει να διατηρεί κρίσιμες δυνατότητες τόσο στο πυραυλικό του οπλοστάσιο όσο και στη δυνατότητα άσκησης πίεσης μέσω drones, ταχύπλοων σκαφών και πλήγματος στις ενεργειακές υποδομές της περιοχής. Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι η σύγκρουση δεν έχει εύκολη στρατιωτική διέξοδο και ότι η Ουάσιγκτον αδυνατεί να επιβάλει αποφασιστική ανατροπή των δεδομένων.

Το δελτίο στάθηκε επίσης στις άμεσες συνέπειες που έχει ο πόλεμος για την ίδια την Αρμενία. Το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε χώρες της Μέσης Ανατολής προκάλεσε εντυπωσιακή αύξηση των πτήσεων διέλευσης μέσω του αρμενικού εναέριου χώρου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράφουν σημαντική άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρά την αυξημένη επιβάρυνση, επισημάνθηκε ότι δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

Σημαντικό μέρος του δελτίου αφιερώθηκε και στις δηλώσεις του πρέσβη του Ιράν στην Αρμενία, ο οποίος περιέγραψε τη στρατηγική της Τεχεράνης ως μια προσπάθεια αποτροπής ανάλογων απειλών στο μέλλον. Σύμφωνα με τη θέση που παρουσιάστηκε, η ιρανική στρατηγική στηρίζεται στην εσωτερική συσπείρωση, στη φθορά του αντιπάλου μέσω παρατεταμένης σύγκρουσης και στην οικονομική πίεση που μπορεί να ασκηθεί μέσω του Ορμούζ. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι καμία από τις βασικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν έχει έως τώρα επιτευχθεί, ενώ διατηρείται ανοικτό το πεδίο της διπλωματίας.

Στο τελευταίο μέρος, η εκπομπή πέρασε στην εσωτερική και ευρύτερη γεωπολιτική διάσταση της Αρμενίας. Μέσα από παρέμβαση πολιτικού αναλυτή, προβλήθηκε η εκτίμηση ότι ο σύγχρονος κόσμος έχει εισέλθει σε περίοδο βαθιάς αστάθειας, όπου παραδοσιακές βεβαιότητες καταρρέουν και οι χώρες μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα ως εταίροι και αντίπαλοι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη πολυεπίπεδης διπλωματίας για την Αρμενία, αλλά και στον κίνδυνο νέων αναταράξεων εάν ενισχυθούν δυνάμεις που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τη ρωσική επιρροή με ακόμη πιο ασφυκτικό τρόπο.

Συνολικά, το δελτίο της «Φωνής της Αρμενίας» κατέγραψε με καθαρό τρόπο ότι η χώρα επιχειρεί να κινηθεί σε δύο παράλληλα μέτωπα: από τη μία να ενισχύσει τη θέση της ως τεχνολογικός και γεωοικονομικός κόμβος, και από την άλλη να διαχειριστεί τις ισχυρές αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η γενικευμένη κρίση του διεθνούς συστήματος.

Back to top button