breaking newsΔιεθνή

Χιλιάδες Βούλγαροι στους δρόμους: Οργή και χάος για τον προϋπολογισμό–«μαχαίρι» του 2026

Η Σόφια έζησε ακόμη μία εκρηκτική μέρα, με χιλιάδες εξοργισμένους πολίτες να ξεχύνονται στους δρόμους για να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό–καταπέλτη του 2026. Από νωρίς το πρωί, το περίφημο «Τρίγωνο της Εξουσίας» μετατράπηκε σε φρούριο, με αστυνομικούς να στήνουν μπλόκα, κορδέλες και ελέγχους σαν να περίμεναν εισβολή.

Ο κόσμος όμως δεν πτοήθηκε. Με συνθήματα και πανό, κατήγγειλαν τις νέες φορομπηχτικές αυξήσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση: μεγαλύτερες ασφαλιστικές εισφορές, βαρύτερος φόρος στα μερίσματα και μέτρα που, όπως λένε, ρίχνουν το βάρος πάλι στους ίδιους. «Φτάνει πια, πάρτε το πίσω!» φώναζαν, απαιτώντας διαφάνεια και πραγματική δικαιοσύνη στη διαχείριση των δημόσιων χρημάτων.

Loading video

Η κατάσταση πήρε φωτιά κυρίως γιατί μόλις πριν μια εβδομάδα, μετά από άλλη μεγάλη κινητοποίηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε «διορθώσεις». Οι Βούλγαροι όμως είδαν μόνο πρόχειρα μπαλώματα και εξαγγελίες για το θεαθήναι. Έτσι, η οργή φούντωσε ξανά, με τους διαδηλωτές να ζητούν πλέον ολοκληρωτική αναθεώρηση του προϋπολογισμού και όχι τα «ψίχουλα» που ανακοινώθηκαν.

Το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλγαρία ανεβαίνει επικίνδυνα, με το 2026 να προμηνύεται χρονιά–καταπέλτης για την κυβέρνηση αν συνεχίσει στην ίδια γραμμή.

Τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών βιώνει η Βουλγαρία, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τη Σόφια και τουλάχιστον 12 ακόμη πόλεις, αντιδρώντας στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του 2026 και καταγγέλλοντας γενικευμένη διαφθορά.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, μόνον στην πρωτεύουσα συγκεντρώθηκαν περίπου 50.000 άνθρωποι.

https://youtube.com/watch?v=lqDOv0rdXqs%3Fenablejsapi%3D1%26amp%3D1%26playsinline%3D1%26version%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης, ανέμιζαν σημαίες της Βουλγαρίας και της ΕΕ, ενώ πάνω σε κυβερνητικά κτίρια πρόβαλαν τις λέξεις «Παραιτηθείτε» και «Μαφίαa». Δύο μεγάλα πανό έγραφαν: «Έρχεται η Γενιά Ζ» και «Νέα Βουλγαρία χωρίς Μαφία».

Γιατί βγήκαν οι Βούλγαροι στους δρόμους

Αφορμή για τις κινητοποιήσεις αποτέλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τον προϋπολογισμό του 2026, ο οποίος προβλέπει αύξηση φόρων στα μερίσματα και υψηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Loading video

https://youtube.com/watch?v=MQLd7jOVN3Q%3Fenablejsapi%3D1%26amp%3D1%26playsinline%3D1https%253A%26version%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρσή του, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και αδράνεια απέναντι στη διαφθορά.

Η Βουλγαρία παραμένει από τις χώρες με τα υψηλότερα κρούσματα διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μόνο την Ουγγαρία να καταγράφει χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International). «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή χώρα, όχι μια χώρα της μαφίας», δήλωσε χαρακτηριστικά μια 21χρονη φοιτήτρια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επεισόδια μετά το πέρας της συγκέντρωσης στη Σόφια

Αν και η κεντρική διαδήλωση στη Σόφια εξελίχθηκε ειρηνικά, ακολούθησαν επεισόδια όταν ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με την αστυνομία, εκτοξεύοντας πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA, πυρπολήθηκαν κάδοι απορριμμάτων και καταστράφηκε ένα αστυνομικό βαν, ενώ στόχος βανδαλισμών έγιναν και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και ενός ακόμη συμμάχου του κυβερνητικού συνασπισμού.

Loading video

https://youtube.com/watch?v=tSqHx7kJ-HQ%3Fenablejsapi%3D1%26amp%3D1%26playsinline%3D1https%253A%26version%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Del%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με σπρέι πιπεριού. Τουλάχιστον δέκα άτομα συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ο ανεξάρτητος πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, κάλεσε σε αποκλιμάκωση, ζητώντας παράλληλα την παραίτηση της κυβέρνησης: «Υπάρχει μόνο ένας δρόμος: παραίτηση και πρόωρες εκλογές», ανέφερε σε ανάρτησή του.

karditsastakra.

Back to top button