Με σύντομο, καθαρό δελτίο στη δημόσια ραδιοφωνία της Αρμενίας, η Ηλεάννα Μανουκιάν μετέφερε την “εικόνα της ημέρας” από Ερεβάν μέχρι Ουάσινγκτον και Βατικανό, με κεντρικό άξονα τη νευρικότητα που προκαλεί η κλιμάκωση γύρω από το Ιράν και τις παρενέργειες στη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο.
Στην κορυφή της ατζέντας μπήκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, όπου η επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών παρουσίασε ενημέρωση για τα γεγονότα γύρω από το Ιράν και τη Μέση Ανατολή, ενώ υπήρξαν αναφορές σε διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας για τη διαχείριση πιθανών συνεπειών για την Αρμενία και μήνυμα υπέρ της ταχείας ειρήνευσης.
Στο δεύτερο μεγάλο μέτωπο, το δελτίο στάθηκε στη διπλωματική κινητικότητα ΗΠΑ–Αρμενίας–Αζερμπαϊτζάν, με αναφορά σε επαφές στην Ουάσινγκτον ως συνέχεια της αμερικανικής προσπάθειας για ειρηνευτική τροχιά Μπακού–Ερεβάν. Παρά την πολιτική πρόοδο, υπογραμμίστηκε ότι η τελική συμφωνία παραμένει ανοιχτή και ότι κρίσιμο χαρτί είναι το άνοιγμα εμπορικών/διαμετακομιστικών οδών και η δημιουργία θεσμικής βάσης συνεργασίας. Στην ίδια εικόνα μπήκαν και οι παράγοντες αβεβαιότητας: οι εκλογές στην Αρμενία, αλλά και οι πιθανές αντιδράσεις Ρωσίας και Ιράν στην ενίσχυση του αμερικανικού ρόλου στον Νότιο Καύκασο.
Παράλληλα, καταγράφηκε σκληρή εκτίμηση από Ιρανό διπλωμάτη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Ιράν λειτούργησαν ως πρόσχημα για στρατιωτική προετοιμασία, με στόχο αποσταθεροποίηση/αλλαγή καθεστώτος, ενώ τέθηκε στο τραπέζι το επιχείρημα περί παραβίασης διεθνούς δικαίου και το σενάριο ότι η έκβαση θα κριθεί από την ικανότητα της Τεχεράνης να απαντήσει με σοβαρές αντεπιθέσεις.
Το δελτίο είχε και πολιτιστικό-εκκλησιαστικό αποτύπωμα: εκδήλωση στο Βατικανό για τον Άγιο Γρηγόριο Ναρεκατσή, με μνήμη στη λειτουργία του 2015 για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και προβολή ντοκιμαντέρ (παραγωγής 2025).
Στο “οικονομικό πακέτο”, υπήρξε αναφορά σε προσωρινή χαλάρωση βίζας (ως μέτρο τόνωσης του τουρισμού), στις αναθεωρημένες προβλέψεις της EBRD για ανάπτυξη σε Αρμενία–Γεωργία–Αζερμπαϊτζάν, αλλά και σε αξιοσημείωτη πτώση του εμπορικού τζίρου Αρμενίας–Ρωσίας το 2025, μαζί με καταγραφή επαφών Πασινιάν–Πούτιν.