Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, διατήρησε σήμερα την αμετακίνητη στάση του ενάντια στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τρέχουσα σύγκρουση. Προειδοποίησε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση ισοδυναμεί με «ρώσικης ρουλέτας» με τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.
Η τοποθέτηση του κ. Σάντσεθ ήρθε ως άμεση απάντηση σε δηλώσεις που περιείχαν απειλές για διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με τη Μαδρίτη, εξαιτίας της διπλωματικής θέσης που έχει υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση.
«Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν οι μεγάλες καταστροφές … Δεν μπορείς να παίζεις ρώσικη ρουλέτα με την τύχη εκατομμύριων», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ισπανός ηγέτης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.
Η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κλιμακώθηκε αισθητά, αφότου η Μαδρίτη χαρακτήρισε τους αμερικανικούς και ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο έδαφος του Ιράν ως ενέργειες απερίσκεπτες και παράνομες. Επιπλέον, η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε στην απαγόρευση χρήσης των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στη νότια Ισπανία από αμερικανικά αεροσκάφη για επιχειρήσεις κατά της Τεχεράνης.
Ο Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν δύναται να επιλύσει τα προβλήματά της μέσω τέτοιων πρακτικών.
«Η θέση σε τρεις λέξεις: Όχι στον πόλεμο», δήλωσε, προσθέτοντας με έμφαση ότι η συγκεκριμένη στάση διέπεται από συνοχή και δεν αποτελεί προσποίηση.
«Δεν θα είμαστε συνένοχοι σε κάτι που είναι κακό για τον κόσμο ή αντίθετο στις αξίες και τα συμφέροντά μας απλά και μόνο για να αποφύγουμε τα αντίποινα από κάποιον», σημείωσε ο Σάντσεθ, σε μια σαφή αναφορά προς τις απειλές περί εμπορικών κυρώσεων.
Τέλος, ο Ισπανός Πρωθυπουργός εστίασε στις αρνητικές παράπλευρες συνέπειες της κρίσης, όπως η εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας, για να τεκμηριώσει την άποψη ότι τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής είναι επιζήμια και δεν πρόκειται να οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης διεθνούς τάξης.