Χιλιάδες άνθρωποι στην Αϊτή κατέβηκαν στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς για να εκφράσουν την οργή τους κατά των ένοπλων συμμοριών που ελέγχουν σχεδόν όλη την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές, καθώς και κατά της αποτυχίας της κυβέρνησης να τις απωθήσει.
Από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Αϊτή έχει ζήσει μία αναζωπύρωση της εγκληματικής βίας. Οι συμμορίες, που ελέγχουν περίπου το 85% του Πορτ-ο-Πρενς σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις σε διάφορες γειτονιές που προηγουμένως ήταν εκτός του ελέγχου τους, διασπείροντας τρόμο στον πληθυσμό. Οι βίαιες ομάδες έχουν ενωθεί υπό μια συμμαχία γνωστή ως Viv Ansanm και έχουν αναγκάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γεγονός που έχει συμβάλει στην κατάψυξη της οικονομίας και έχει τροφοδοτήσει τη μαζική πείνα. Επίσης, κατηγορούνται για εκβιασμούς, μαζικούς βιασμούς και φόνους.
Η μεταβατική κυβέρνηση, ένα περιστρεφόμενο σώμα μελών του προεδρικού συμβουλίου που διορίστηκε σχεδόν πριν από έναν χρόνο, μαζί με μια αποδυναμωμένη και υποχρηματοδοτημένη αποστολή ασφάλειας του ΟΗΕ, έχουν κάνει λίγα για να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των συμμοριών μέχρι σήμερα.
Από νωρίς την Τετάρτη, οι διαδηλωτές τοποθέτησαν εμπόδια και διατάραξαν την κυκλοφορία καθώς κατευθύνονταν προς τα γραφεία του Προεδρικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CPT) και του πρωθυπουργού, πριν διαλυθούν από την αστυνομία.
Κατήγγειλαν την αδράνεια των αρχών, οι οποίες δεν έχουν αποκαταστήσει την ασφάλεια σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του CPT, που συστάθηκε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ενρί.
«Βλέπετε τι συμβαίνει;» δήλωσε ο διαδηλωτής Τζόζεφ Μακέντι στην ειδησεογραφική υπηρεσία Reuters κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. «Σήμερα, οι Αϊτινοί θα αγωνιστούν για να είναι ήδη ελεύθεροι. Είμαστε ελεύθεροι. Αυτοί οι άντρες σήμερα δεν μπορούν να με τρομάξουν.»
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή την ανασφάλεια στη χώρα», δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του, στην AFP.
«Είναι απαράδεκτο να συνεχίζουμε να χάνουμε εδάφη. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι αυτά τα εδάφη παραδίδονται σε κακοποιούς από τις αρχές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση», πρόσθεσε.
Η διαδήλωση έγινε λίγες μέρες μετά από μια μαζική απόδραση κρατουμένων στην κεντρική πόλη Μιρεμπαλέι.
Από το βράδυ της Κυριακής έως τη Δευτέρα, οι συμμορίες επιτέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και τη φυλακή στο Μιρεμπαλέι, μια πόλη περίπου 50 χλμ (30 μίλια) βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς, ελευθερώνοντας 529 κρατούμενους.
Αυτή η επίθεση και άλλη μία στην κοντινή πόλη Σω ντ’Ο καταναγκασαν 5.981 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Πολλοί επικριτές έχουν ισχυριστεί ότι η κακή απόδοση της κυβέρνησης απέναντι στις συμμορίες συνδέεται με τη διαφθορά και ακόμα και τη συνενοχή με τους ένοπλους άντρες και τους χρηματοδότες τους.
Ενώ η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, οι αρχές της Αϊτής έχουν μακρά ιστορία ενδημικής διαφθοράς και το δικαστικό της σύστημα έχει παραλύσει εν μέσω της βίας.
Η Αποστολή Πολυεθνικής Ασφάλειας υπό την ηγεσία της Κένυας, η οποία διαθέτει περίπου 1.000 αστυνομικούς από έξι χώρες και την υποστήριξη του ΟΗΕ, βοηθά επίσης την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τη συμμοριακή βία.
Αλλά η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.
«Απαιτούμε την αποκατάσταση της ασφάλειας, την ελεύθερη κίνηση και την επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία», δήλωσε ένας άλλος διαδηλωτής, μιλώντας ανώνυμα στην AFP.
«Κάτω οι κακοποιοί! Ζήτω η ειρήνη και η ασφάλεια. Εάν οι αρχές είναι αδύναμες να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα, πρέπει να φύγουν.»