Ανώτεροι διαπραγματευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συναντηθούν με τους Ιρανούς ομολόγους τους στο Ομάν, για διαπραγματεύσεις υψηλού κινδύνου σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις οποίες έχει οργανώσει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τραμπ έχει εντείνει την πίεση προς την Τεχεράνη το τελευταίο διάστημα, απαιτώντας από το Ιράν να συμφωνήσει σε μια νέα συμφωνία που θα περιορίζει την πυρηνική του ανάπτυξη και θα εγκαταλείπει τις φιλοδοξίες του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Στις 30 Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε: «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί».
Το Ιράν είχε συνάψει το 2015 συμφωνία με πολλές παγκόσμιες δυνάμεις για τον περιορισμό της πυρηνικής του ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του Κοινά Συμφωνηθέντος Σχεδίου Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action-JCPOA), το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει τα αποθέματα ουρανίου και να αποφύγει τον εμπλουτισμό του πέρα από συγκεκριμένα επίπεδα.
Το 2018, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, επανέφερε οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν και ζήτησε ένα νέο, πιο εκτενές πλαίσιο για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Από την πλευρά του, το Ιράν έχει απομακρυνθεί από τις δεσμεύσεις του και έχει ξαναρχίσει τις προσπάθειες για συσσώρευση και εμπλουτισμό ουρανίου. Ο Τραμπ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια νέα συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας.
Αρχικά, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανείσοδο.
Οι Ιρανοί εκπρόσωποι είχαν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στο Ομάν θα είναι έμμεσες, με τους Αμερικανούς και Ιρανούς διαπραγματευτές να επικοινωνούν μέσω μεσολαβητή. Ωστόσο, μιλώντας με δημοσιογράφους στις 11 Απριλίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε ότι οι αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε άμεσες συνομιλίες.
Η Λέβιτ επανέλαβε την άμεση προειδοποίηση για τις συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία. «Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές στους Ιρανούς, και η ομάδα εθνικής ασφάλειας του θα το επαναλάβει, ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και το Ιράν έχει μια επιλογή να κάνει», είπε. «Μπορείτε να συμφωνήσετε με την απαίτηση του προέδρου Τραμπ ή θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.»
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαήλ Μπαγκάι, δήλωσε ότι το Ιράν προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις στο Ομάν με σοβαρότητα και αξιολογεί τις προθέσεις της Ουάσιγκτον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκτιμήσουν αυτή την απόφαση που διαμορφώθηκε παρά την κυρίαρχη συγκρουσιακή ρητορική τους», έγραψε ο Μπαγκάι σε ανάρτησή του στις 11 Απριλίου στο X.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει στρατιωτικούς πόρους στη Μέση Ανατολή. Στις αρχές Απριλίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, ανακοίνωσε ότι η ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου Carl Vinson κινείται προς την περιοχή ευθύνης του Κεντρικού Στρατηγείου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η Πολεμική Αεροπορία έχει επίσης μετακινήσει βομβαρδιστικά B-2 στο Ντιέγκο Γκαρσία, στον παρακείμενο Ινδικό Ωκεανό.
Η ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου Truman βρίσκεται ήδη στην περιοχή του Κεντρικού Στρατηγείου. Η συγκεκριμένη ομάδα υποστηρίζει μια ανανεωμένη εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των τρομοκρατών Χούθι στην Υεμένη από τις 15 Μαρτίου.
Οι Χούθι—οι οποίοι πρόσφατα κατηγορήθηκαν πάλι από την κυβέρνηση Τραμπ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση—εκτοξεύουν πυραύλους και drone προς το Ισραήλ και προς στρατιωτικά και εμπορικά πλοία που δραστηριοποιούνται στη Ερυθρά Θάλασσα. Οι Υεμενίτες τρομοκράτες δηλώνουν ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται σε αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό και θα σταματήσουν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις αποχωρήσουν από τη Γάζα.
Μετά την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και της τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς τον Ιανουάριο, οι επιθέσεις των Χούθι μειώθηκαν. Ωστόσο, αυτή η εκεχειρία κατέρρευσε τον Μάρτιο εξαιτίας διαφωνιών για το αν θα προχωρήσουν σε μια δεύτερη φάση εκεχειρίας. Οι Χούθι έχουν ξαναρχίσει τις επιθέσεις τους με drones και πυραύλους.
Η κυβέρνηση Τραμπ συνδέει τα μοτίβα των επιθέσεων των Χούθι με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει διάφορες τρομοκρατικές ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. «Κάθε σφαίρα που ρίχνεται από τους Χούθι θα θεωρείται, από εδώ και πέρα, ως σφαίρα που προέρχεται από τα όπλα και την ηγεσία του ΙΡΑΝ, και το ΙΡΑΝ θα λογοδοτήσει και θα υποστεί τις συνέπειες, οι οποίες θα είναι καταστροφικές!» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social στις 17 Μαρτίου.
Οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν γίνονται επίσης καθώς η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί να επανεκκινήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Κοιτάμε για άλλη μια εκεχειρία. Θα δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο στις 7 Απριλίου.
Το Ομάν λέει ότι οι συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ διεξήχθησαν σε «φιλική ατμόσφαιρα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Badr Albusaidi, ευχαρίστησε τους Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους για τη συμμετοχή τους σε μια «διαδικασία διαλόγου» με στόχο τη σύναψη μιας «δίκαιης συμφωνίας».
Σε ανάρτησή του στο X, ο υπουργός είπε ότι οι ανταλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε «φιλική ατμόσφαιρα που ευνοεί τη γεφύρωση απόψεων και τελικά την επίτευξη περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας».
Πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες για να βοηθήσουμε στην επίτευξη αυτού του στόχου».