
«Βρισκόμαστε μόλις στην κορυφή του παγόβουνου» αυτό είναι το πρώτο σχόλιο του Ευάγγελου (Βάκη) Τσιομπανίδη, πρόεδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) που κλήθηκε να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 6/5. Οι εντεταλμένοι εισαγγελείς της EPPO καλούν τον Ευ. Τσιομπανίδη για τα όσα κατά καιρούς έχει καταγγείλει σχετικά με ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται για την θανάτωση των αιγοπροβάτων που πεθαίνουν από ευλογία.

Επρόκειτο για θανατώσεις που γίνονται κατά παράβαση κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου με τον πιο βάναυσο τρόπο για τα ζώα, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr τον Αύγουστο του 2025. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε κυβερνητική πλειοψηφία… υποδίκων συνεχίζει την ίδια αντιεμβολιαστική πολιτική στο ζήτημα της ευλογιάς, παρά τις ευρωπαϊκές συστάσεις.
Ο Β. Τσιομπανίδης, τονίζει μιλώντας στο documentonews.gr: «Στις 22 Μαΐου είχα επισκεφτεί την κα. Κυβέλλου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Λουκάρεως. Εκεί έθεσα όλα όσα ήξερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ με ονόματα. Εν συνεχεία μου είπε πως θα πρέπει κάποια στιγμή να καταθέσω και έτσι έστειλε την υπόθεση στην προανακρίτρια εδώ στην Ορεστιάδα για να καταθέσω.
Η πρώτη καταγγελία μου αφορούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη συζήτηση που είχα με τον Επίτροπο Γεωργίας όταν πήγα στις 16/1/2026 στις Βρυξέλλες. Η δεύτερη καταγγελία μου αφορούσε τις αναθέσεις για τις παράνομες θανατώσεις των ζώων που έγιναν λόγω της ευλογιάς. Έρχονται ευρωπαϊκά κονδύλια και πρέπει να γίνει έλεγχος για το πώς διατίθενται και γιατί οι κτηνοτρόφοι λαμβάνουν πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που έρχονται από την Ε.Ε.».
Μάλιστα όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ αναμένονται σύντομα εξελίξεις με το σκάνδαλο, αφού η Ευρωπαική Εισαγγελία προχωρά ανά έτος της έρευνες βρίσκοντας… ψάρια κάθε μεγέθους, και όχι μόνο Υπουργούς και βουλευτές.
«Δεν έχουμε δει απολύτως τίποτα ακόμη. Η έρευνα είναι τόσο μεγάλη που πιστεύω πως θα δούμε κι άλλες και μάλιστα πολλές δικογραφίες» λέει στο documentonews.gr και προσθέτει ότι:
«Από πληροφορίες που έχω η μεγαλύτερη όλων που θα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι αυτή που θα έρθει περί τα τέλη Μαΐου που θα περιλαμβάνονται πάνω από 40 βουλευτές της ΝΔ. Έως τώρα βλέπουμε τα μεγάλα ψάρια. Με τα μικρά ψάρια δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου. Μιλάμε για Κέντρα Υποβολή Δηλώσεων (ΚΥΔ) με αμαρτωλές δηλώσεις, στελέχη-υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ και… γαλάζιες ακρίδες που έπαιρναν ευρωπαϊκά χρήματα ως υποτιθέμενοι παραγωγοί. Χωρίς να έχουν απολύτως τίποτα λάμβαναν επιδοτήσεις».
Πάνω από 600.000 θανατώσεις… επιτυχία για την κυβέρνηση
Με την ευλογιά των αιγοπροβάτων να παραμένει και τον αφθώδη πυρετό να εμφανίζεται, κλείνοντας την κτηνοτροφική αγορά της Λέσβου, το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης, προχωρά μόνο σε καραντίνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένας άλλος «Νέρωνας» αφήνει την νόσο να εξαπλώνεται όπως εξηγεί ο Β. Τσιομπανίδης:
«Ως προς την ευλογιά ακολουθείται το ίδιο μοτίβο των θανατώσεων χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη το θεωρεί και «πετυχημένο». Έχουμε φτάσει τα 600.000 σε λάκκους από ευλογιά και πανώλη και το λέμε επιτυχία. Το ίδιο μοντέλο εφαρμόζουν και για τον αφθώδη πυρετό στην Λέσβο.
Ένα καταστροφικό μοντέλο που δεν έχει καμία επιτυχία, διότι μιλάμε για ένα αερομεταφερόμενο ιό. Μεταφέρετε με τα έντομα και με τα πουλιά, άρα πρέπει να παρθούν μέτρα επί του πεδίου. Δεν γίνεται με την επιβολή καραντίνας να αποπαρασιτώσεις τα πουλιά που μεταφέρουν την νόσο. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι η πρόταση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δηλαδή ο συμπληρωματικός εμβολιασμός.
Η EFSA έβγαλε μια πολυσέλιδη μελέτη που έλεγε αν δεν εμβολιάσουμε δεν υπάρχει καμία απολύτως σωτηρία. Μάλιστα πλέον δεν μιλάμε μόνο για τον κίνδυνο εξόντωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, που ακολουθούμε τη συγκεκριμένη πολιτική, αλλά είμαστε κίνδυνος για τα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και τις τρίτες χώρες».
karditsastakra