breaking newsΚύπρος

Κύπρος: ΜΟΕ Παγίδα – Αποναρκοθέτηση με εγκλωβισμό πληθυσμών και προέλαση αρμάτων (Bίντεο)

γράφει ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης

Έστειλαν τα αντιαρματικά «Μίλαν» στην Ουκρανία, έφεραν τα «Spike»  αλλά προκλήθηκε κενό στην πρώτη γραμμή

Τα ΜΟΕ δεν δημιουργούν μόνο σχέσεις «καλής γειτονίας» μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και δη μεταξύ «δυο οντοτήτων» – εφόσον το σημερινό ψευδοκράτος θα αναγνωριστεί είτε ως συνιστών κράτος είτε ως σκέτο κράτος σε περίπτωση λύσης – αλλά εγείρουν ζήτημα ασφάλειας των ελεύθερων περιοχών και των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα της ανασφάλειας θα είναι οξύτερο απ’ ό,τι είναι σήμερα, εάν, τελικώς, γίνει η λεγόμενη αποναρκοθέτηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, γεννάται ζήτημα που αφορά στην ευκολότερη προέλαση των πάσης φύσεως Μηχανοκίνητων Μονάδων, από άρματα μάχης ώς εκείνα της μεταφοράς προσωπικού.

Τα τρία σημεία στην περιοχή Δάλι – Λύμπια

Τα στοιχεία και οι χάρτες είναι αδιάψευστοι μάρτυρες τού τι συμβαίνει και τι θα συμβεί με την αποναρκοθέτηση μέσω των ΜΟΕ. Τα ναρκοπέδια τοποθετήθηκαν σε περιοχές όπου η ΕΦ έχει μειονέκτημα και έχουν ως στόχο να σταματήσουν την τουρκική προέλαση σε περίπτωση κρίσης. Για παράδειγμα, εάν γίνει δεκτή η αποναρκοθέτηση στην περιοχή της Λουρουτζίνας, θα υπάρξουν οι εξής συνέπειες:

Περαιτέρω αμφισβήτηση των προωθημένων θέσεων της Εθνικής Φρουράς, καθότι η Ειρηνευτική Δύναμη, κατά τρόπον αυθαίρετο, οριοθετεί τη γραμμή νοτιότερα των θέσεών της, περιλαμβάνοντας τα αμυντικά έργα εντός της «νεκρής ζώνης». Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την τουρκική εισβολή, στην υπόψη τοποθεσία στις 16/8/1974 είχε αναπτυχθεί αμυντικά το 226 ΤΠ μέχρι το ύψωμα Κοκκινόβρυση, όπου και ανέπτυξε με το Μηχανικό ναρκοπέδια για απαγόρευση της περαιτέρω τουρκικής προέλασης και δεξιότερά του, στα Λύμπια, το 376 ΤΠ.

Η πρώτη τοποθεσία αποναρκοθέτησης βρίσκεται κοντά στο Δάλι (βλέπε χάρτη με ουρανί χρώμα κατά μήκος της «νεκρής ζώνης»),ν όπου οι νάρκες της ΕΦ αποφράσσουν την αρματική τουρκική προέλαση από τη Λουρουτζίνα στο Δάλι και δη προς τον κόμβο της Νήσου. Η αποναρκοθέτηση αποκόπτει το κεντρικό οδικό δίκτυο, όπως είναι αυτό της Νήσου, και εγκλωβίζει πληθυσμούς. Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να αποκοπεί η Λευκωσία οδικώς και από τη Λάρνακα και από τη Λεμεσό, καθώς και αντίστροφα.

Η δεύτερη αποναρκοθέτηση αφορά στη στενωπό του υψώματος Κοκκινόβρυσης, όπου αποφράσσεται η τουρκική κίνηση μηχανοκίνητων μονάδων του Αττίλα προς τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας. Η αποτροπή αυτή οφείλεται στη ναρκοθέτηση (βλέπε χάρτης τετράγωνο στα νότια της Λουρουτζίνας). Εάν γίνει η αποναρκοθέτηση, τότε είναι εύκολη η τουρκική προέλαση και η κατάληψη νευραλγικού στρατηγικού σημείου.

Η τρίτη αποναρκοθέτηση επικεντρώνεται παρά το φυλάκιο «Μάρκουλος», πριν από τη διάβαση της Κόσιης, μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από τη Λάρνακα. Εάν προχωρήσει η αποναρκοθέτηση, οι Τουρκικές Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα εύκολης προέλασης φτάνοντας στον αυτοκινητόδρομο προς τη Λευκωσία – Λάρνακα.

Πύλα, Λάρνακα, Αμμόχωστος

Η Λάρνακα δεν θα αποκοπεί μόνο από τον αυτοκινητόδρομο προς τη Λευκωσία, αλλά και από εκείνος προς τις ελεύθερες περιοχές της Αμμοχώστου στο ύψος της Πύλας. Γιατί θα συμβεί αυτό; Διότι, μετά την τελευταία κρίση στην Πύλα, πριν από 2 χρόνια, τίποτε από τα συμφωνηθέντα δεν έγινε. Το αντίθετο, οι Τούρκοι προχώρησαν στην κατασκευή του δρόμου που ενώνει την Πύλα με το Άρσος. Έχουν μείνει μόνο 500 μέτρα για την ολοκλήρωσή του. Ως εκ τούτου, οι τουρκικές μηχανοκίνητες μονάδες μπορούν πλέον με ευκολία να κινηθούν και να αποκόψουν τον δρόμο Λάρνακας και ελεύθερων περιοχών Αμμοχώστου.

Αποναρκοθέτηση στην πράξη

Τι σημαίνει η αποναρκοθέτηση στην πράξη;

1) Τη διευκόλυνση της προέλασης των τουρκικών μηχανοκίνητων δυνάμεων.

2) Την τουρκική προέλαση και την αποκοπή:

Α) Της Λάρνακας – λόγω της κατάστασης στην Πύλα – από την ελεύθερη Αμμόχωστο και της ελεύθερης Αμμοχώστου από τη Λάρνακα.

Β) Της Λάρνακας από τη Λευκωσία και της Λευκωσίας από τη Λάρνακα στην περιοχή της Κόσιης και των Λυμπιών.

Γ) της Λευκωσίας από την Λάρνακα και τη Λεμεσό στο ύψος της Νήσου.

Ο αποκλεισμός της Λευκωσίας δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της αποναρκοθέτησης, αλλά και του γενικότερου τουρκικού σχεδιασμού με τις Τουρκικές Δυνάμεις, που βρίσκονται στη Λύση, στον Μαραθόβουνο και στην Τύμπου. Όπως γράφαμε στις 24/12/2023, στην Τύμπου εδρεύει το 230 Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού με δυο τάγματα. Το ένα βρίσκεται στο χωριό και το άλλο έξω από το παράνομο αεροδρόμιο. Το εν λόγω Σύνταγμα έχει ενισχυθεί από τον Ιούνιο του 2021 με μια ίλη αρμάτων μάχης Μ48-Α5Τ2, με αντιαρματικά και κατευθυνόμενα βλήματα Pars 4×4, καθώς και με πρόσθετα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, που προσφέρουν βάθος πυρός, 18 στο σύνολο. Σε αυτά προστίθενται 88 ΤΟΜΑ – ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης – Μεταφοράς Προσωπικού) «Nurol» και Μ113. Τα πρώτα είναι τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως. Τα μισά από αυτά βρίσκονται σε όρχους στο χωριό της Τύμπου και τα άλλα σε στρατόπεδο έξω από το αεροδρόμιο. Πρόσθετα, μέσα σε ένα μήνα, από τις 4/3/22 ώς τις 14/3/22, έχουν κατασκευαστεί 69 νέες τομές υποδοχής αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλων βαρέων οπλικών συστημάτων στις περιοχές της Βιοτεχνικής Αγλαντζιάς (16 τομές) και στις ανατολικές παρυφές του Γερίου (53 τομές). Το σύνολο των τομών στην περιοχή φτάνει τις 1.377. Οι τομές αυτές, για τις οποίες είχε γίνει συζήτηση μεγάλη, αφορούν διάφορες περιοχές ώς τη Δερύνεια και έχουν τη δική τους λογική και πρακτική εφαρμογή.

Η παγίδευση

Συναφώς επισημαίνουμε τα εξής:

1) Οι Τουρκικές Δυνάμεις που εδρεύουν στην Τύμπου έχουν ως στόχο να προελάσουν προς την περιοχή του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Γέρι και να βγουν στην Αθαλάσσα και δη στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, για να απομονώσουν την πρωτεύουσα. Η κίνηση αυτή είναι συναφής με τις άλλες τρεις, τις οποίες έχουμε ήδη περιγράψει εξ αφορμής της αποναρκοθέτησης (αποκοπή του αυτοκινητόδρομου και προέλαση στο ύψος Κόσιης, Δαλιού, Νήσου). Η αποναρκοθέτηση αυξάνει την απειλή, διευκολύνει την προέλαση και δημιουργεί συνθήκες εγκλωβισμού των Δυνάμεων της ΕΦ και άμαχου πληθυσμού, που θα γίνουν βορά στον νέο Αττίλα. Απόδειξη τούτου είναι η μεγάλης κλίμακας άσκηση, που είχε διεξαχθεί στην περιοχή αυτή πριν από 10 ημέρες, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων μονάδων, αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Όταν αναφερόμαστε σε συναφείς Τουρκικές Δυνάμεις και σχεδιασμό εννοούμε τις Μονάδες στην Άσσια, που μπορούν να κινηθούν προς την Αθηένου, το Αβδελλερό και την Αραδίππου (βλέπε χάρτη και επεξήγηση).

2) Οι τομές, δηλαδή οι θέσεις για πυροβόλα, άρματα και αντιαρματικά έχουν αμυντικό και επιθετικό χαρακτήρα. Και αυτή η κίνηση είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι Τούρκοι δεν έχουν ναρκοπέδια εντός της «νεκρής ζώνης». Οι δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρονται συνήθως στα υποθετικά τουρκικά ναρκοπέδια από το Γέρι ώς τη Δερύνεια. Και τα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει η λεγόμενη αποστρατιωτικοποίηση της «νεκρής ζώνης». Καμιά απόδειξη δεν υπάρχει για τουρκικά ναρκοπέδια, εξ ου και οι τομές που έχουν φτιάξει οι Τούρκοι σε διάφορα σημεία της πρώτης γραμμής. Υπό αυτές τι συνθήκες, εάν προχωρήσει η αποναρκοθέτηση, ο Αττίλας αποκτά διπλό πλεονέκτημα. Γιατί; Διότι, αφενός θα φύγει από τη μέση το εμπόδιο των ναρκοπεδίων και αφετέρου θα παραμείνουν οι επί του εδάφους τομές, που είναι για αντιαρματικούς αμυντικούς, αλλά και για επιθετικούς σκοπούς και δη εξόρμησης αλλά και επαύξησης της βιωσιμότητάς τους. Υπάρχει και κάτι άλλο: Σε περίπτωση κρίσης, ακόμη και αν γίνει αμοιβαία αποναρκοθέτηση ή μη, οι Τούρκοι έχουν τη δυνατότητα να στήνουν ναρκοπέδια σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθότι έχουν το λεγόμενο «σύστημα εκτόξευσης ναρκών». Ανάλογες δυνατότητες δεν έχει η Εθνική Φρουρά.

Αντιαρματικό κενό…

Γίνονται, λοιπόν, αντιληπτές οι αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση αποναρκοθέτησης. Η κατάσταση είναι χειρότερη, καθότι η Κυβέρνηση έχει αποσύρει από την πρώτη γραμμή και ειδικότερα από τις μονάδες πεζικού τα «ΠΑΟ» (Πυροβόλα Άνευ Οπισθοδρομήσεως), καθώς και τα αντιαρματικά «Μίλαν». Είναι μεν παλαιά τα «ΠΑΟ», αλλά είναι καλύτερα να υπάρχουν παρά να μην υπάρχουν στις μονάδες της πρώτης γραμμής, αφού δεν έχουν αντικατασταθεί. Το ίδιο ισχύει για τα «Μίλαν», τα οποία ακόμη είναι ενεργά στον ελληνικό και σε άλλους στρατούς. Τα «Μίλαν» πωλήθηκαν και μεταφέρθηκαν μέσω «τρίτων» στην Ουκρανία. Ερώτημα: Για την Ουκρανία είναι επιχειρησιακώς ικανά και για την Κύπρο όχι; Βεβαίως, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η ΕΦ έχει αποκτήσει τα αξιόπιστα και σύγχρονα ισραηλινά αντιαρματικά «Spike». Όμως, η ποιοτική αναβάθμιση δεν συμβαδίζει με την αριθμητική και, ως εκ τούτου, προκαλείται πρόσθετο κενό σε εκείνο της αποναρκοθέτησης, καθώς και των άλλων αδυναμιών, επιβαρύνοντας την αμυντική ικανότητα ακόμη περισσότερο. Η ποσοστιαία μείωση σε αντιαρματικούς πυραύλους είναι περί το 70% και σε αντιαρματικούς εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων κατά 50%.

Εκβιασμός και η γυμνή πολιτική

Τα ΜΟΕ θα ήταν εποικοδομητικά, εάν ο τελικός στόχος, δηλαδή η λύση, θα ήταν η αποκατάσταση της παραβιασθείσας από την Τουρκία εννόμου τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά η νομιμοποίηση των κατεχομένων, δηλαδή του ψευδοκράτους, ως ισότιμου, όπως τονίζει η δική μας πλευρά, συνιστώντος κράτους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας. Και χωρίς δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του νησιού στον βορρά, για να είναι εσαεί τουρκικός. Προτού, δε, φτάσει η διαδικασία αυτή στη διχοτόμηση, γίνεται λόγος για την αποναρκοθέτηση μέσω των ΜΟΕ, που αυξάνει την τουρκική απειλή και επιτρέπει στα τουρκικά άρματα να προελάσουν σε περίπτωση κρίσης ευκολότερα… Συνεπώς, οι Τούρκοι θα έχουν στις συνομιλίες τη δυνατότητα για ενισχυμένο εκβιασμό στην εξής βάση: Για να μην προελάσουν, ποια επιλογή θα μας αφήνουν; Να υπογράψουμε την παράδοσή μας κάτω από τη σκιά της τουρκικής ισχύος. Το τραγικό για την ηγεσία μας είναι ότι οι Τούρκοι τής έχουν αφαιρέσει το φύλλο συκής της διχοτόμησης, δηλαδή την ομοσπονδία. Και έτσι μένουν και η διχοτόμηση και η πολιτική τους γυμνές…

ΠΗΓΗ:https://simerini.sigmalive.com/article/2025/4/6/moe-pagida-aponarkothetese-me-egklobismo-plethusmon-kai-proelase-armaton20d7afca-9380-4909-8867-47496688ea0b/

Back to top button