Ηρεμία επικράτησε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα κατά μήκος των συνόρων Ινδίας και Πακιστάν, καθώς φαίνεται να αποκλιμακώνεται η σοβαρότερη στρατιωτική ένταση των τελευταίων είκοσι ετών ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ινδικών ενόπλων δυνάμεων, η κατάσταση παρέμεινε «σχετικά ήρεμη» για πρώτη φορά εδώ και ημέρες τόσο στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ όσο και στα διεθνή σύνορα. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «δεν αναφέρθηκε κανένα συμβάν» στη διάρκεια της νύχτας.
Η σχετική ηρεμία έρχεται μετά από μια εβδομάδα έντονης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, που παραλίγο να οδηγήσει τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. Στρατιωτικές ενέργειες περιελάμβαναν πυραυλικά πλήγματα, ανταλλαγή πυρών πυροβολικού, επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και αερομαχίες. Η ένταση κορυφώθηκε την Τετάρτη, όταν ινδικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στο πακιστανικό έδαφος, τους οποίους το Νέο Δελχί χαρακτήρισε «στρατόπεδα» ισλαμιστικής οργάνωσης που, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές, ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση της 22ας Απριλίου στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, όπου έχασαν τη ζωή τους 26 τουρίστες. Η επίθεση εκείνη αποτέλεσε το έναυσμα για την απότομη στρατιωτική κλιμάκωση.
Το Πακιστάν αρνήθηκε κάθε ανάμειξη ή υποστήριξη προς την οργάνωση την οποία κατηγόρησε η ινδική κυβέρνηση για την αιματηρή επίθεση στο Κασμίρ, ανταποδίδοντας με δικές του στρατιωτικές ενέργειες τα ινδικά πλήγματα. Ακολούθησε μια αλυσίδα επιθέσεων και αντεπιθέσεων ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις, με την κατάσταση να φτάνει στα όρια ευρείας πολεμικής σύγκρουσης.
Η αποκλιμάκωση ήρθε το Σάββατο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός». Η ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα από τις κυβερνήσεις τόσο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν. Ωστόσο, το ίδιο βράδυ, το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ αντάλλαξαν αμοιβαίες κατηγορίες για παραβιάσεις της συμφωνίας, χωρίς όμως να υπάρξουν επιβεβαιωμένα περιστατικά ανταλλαγής πυρών από τότε.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των δύο πλευρών, οι στρατιωτικές συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας κόστισαν τη ζωή σε περίπου 60 άμαχους, Ινδούς και Πακιστανούς, γεγονός που προσθέτει ακόμα περισσότερη βαρύτητα στην ανάγκη διατήρησης της εύθραυστης εκεχειρίας.