breaking newsΔιεθνή

Επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα! Ασφαλές το πλήρωμα

Ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο δέχθηκε επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα, περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί μεταξύ των μελών του πληρώματος. Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι από το περιστατικό προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές στο πλοίο.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο MARAN HOMER (Ν.Π. 12502), το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό το Νοβοροσίσκ. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, το πλοίο ήταν άφορτο τη στιγμή του συμβάντος και είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Chevron.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί: 10 Έλληνες, 13 Φιλιππινέζοι και 1 Ρουμάνος. Όπως έγινε γνωστό, όλοι είναι καλά στην υγεία τους και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, παρά τις ζημιές που υπέστη το δεξαμενόπλοιο από την επίθεση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επισήμανε ότι το περιστατικό ενδέχεται να συνδέεται με τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να σχετίζεται με πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τη μερική επανεκκίνηση της διακίνησης ρωσικού πετρελαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί σε ανώτατο επίπεδο, καθώς ο ίδιος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έντονες διαμαρτυρίες όπου χρειαστεί, ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θεωρώ απαράδεκτη τη στοχοποίηση πλοίων με ελληνική σημαία και ελληνόκτητων πλοίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι τα πλοία αυτά εκτελούν εμπορικές δραστηριότητες και οι Έλληνες ναυτικοί προσπαθούν απλώς να επιτελέσουν το επαγγελματικό τους καθήκον.

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η εμπορική ναυτιλία θα πρέπει να παραμένει εκτός πολεμικών συγκρούσεων και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα του διεθνούς εμπορίου.

Τέλος, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής κανένας Έλληνας ναυτικός δεν έχει ζητήσει να αποχωρήσει από την περιοχή, τονίζοντας ότι επικρατεί ψυχραιμία και επαγγελματισμός από τα πληρώματα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές.

skai.gr

Back to top button