breaking newsΔιεθνή

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο τα τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα μετά την παρέμβαση Φαραντούρη

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο φέρνουν ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί αμερικανοί βουλευτές τη μεταφορά και εγκατάσταση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής και μέλος της αντιπροσωπείας ευρωαμερικανικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλας Φαραντούρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Ήδη οι συνάδελφοί μου βουλευτές, μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, όπως ο Gregory Μeeks, Δημοκρατικός απ’ τη Νέα Υόρκη, ο Chris Pappas, Δημοκρατικός απ’ το New Hampshire, η Dina Titus, Δημοκρατική απ’ τη Νεβάδα και ο Gus Billirakis, Ρεπουμπλικανός απ’ τη Φλόριντα, “σήκωσαν” το θέμα και ζητούν απ’ την Κυβέρνηση Τράμπ να πάρει θέσει και να προσωρήσει σε κυρώσεις προς την Τουρκία για μη εξουσιοδοτημένη μεταφορά αμερικανική κατασκευή και προέλευσης σταρτιωτικού υλικού σε μη αναγνωρισμένο, κατεχόμενο μέρος», όπως αποκάλυψε.

Την περασμένη Δευτέρα ο Νικόλας Φαραντούρης κατέθεσε γραπτή ερώτηση-παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέλος των επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας και Ευρω-αμερικανικών σχέσεων, ζητώντας απ’ την Κομισιόν σαφή θέση, συστάσεις για απόσυρση και κυρώσεις προς την Τουρκία εάν αυτή δεν αποσύρει τα έξι F-16 απ’την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή και Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου η ενέργεια της Τουρκίας συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς, του Ευρωπαϊκού αλλά και του Αμερικανικού δικαίου.

Καλώ τις ΗΠΑ να παρέμβουν θεσμικά για «μη εξουσιοδοτημένη χρήση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού σε κατεχόμενο, μη αναγνωρισμένο έδαφος, σύμφωνα με την υφιστάμενη αμερικανική νομοθεσία», τόνισε σε δηλώσεις του ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ενεργοποίηση Άρθρου 42 παρ. 7

Ταυτόχρονα ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά Ελλάδα και Κύπρος να προχωρήσουν επισήμως στην ενεργοποίηση του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης ΕΕ περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής:

«Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τις “καλές προθέσεις” κάποιων κρατών μελών. Τώρα είναι η στιγμή για θεσμικές πρωτοβουλίες. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να ηγηθούν της ευρωπαϊκής πορείας προς μία κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, αρχής γενομένης από την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής», τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής καλώντας την Κυβέρνηση να προεχωρήσει στηό επόμενο βήμα.

Back to top button