
Τι δήλωσε Άραβας αναλυτής για το σχέδιο των Ισραηλινών για την κατασκευή του ναού του Σολομώντα και την κατεδάφιση του Θόλου του Τζαμιού
Πυρ και μανία είναι οι μουσουλμάνοι μετά το κλείσιμο του Τεμένους του Αλ Ακτσά από το Ισραήλ, λόγω της ρίψης ιρανικών πυραύλων, κάτι που ισχύει και για τον Πανάγιο Τάφο, και άλλα θρησκευτικά μνημεία εν μέσω πολέμου.
Άραβες ειδικοί όμως, προειδοποιούν ότι το κλείσιμο του Τζαμιού Αλ-Άκσα από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σηματοδοτεί μια επικίνδυνη στροφή προς τον πλήρη έλεγχο του τζαμιού, και σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις του Νετανιάχου θα πυροδοτήσουν τρομερές εξελίξεις.
Το Ισραήλ κράτησε το Τζαμί Αλ-Άκσα κλειστό για σχεδόν δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, απαγορεύοντας στους Παλαιστίνιους να προσευχηθούν.
Οι ίδιοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή υπονομεύει το ιστορικό «status quo» που διέπει τον ιερό τόπο.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι το κλείσιμο συμπίπτει με την ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση και τις ισραηλινές προσπάθειες εδραίωσης του ελέγχου του.
Ο Άραβας αναλυτής ισραηλινών υποθέσεων Ιμάντ Αμπού Αουάντ υποστηρίζει στο palestinechronicle.com, ότι το κλείσιμο πρέπει να γίνει κατανοητό στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας που εκτυλίσσεται εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον Αμπού Αουάντ, το επόμενο στάδιο αυτής της στρατηγικής θα περιλαμβάνει τη διαίρεση του συγκροτήματος του Τζαμιού από τους Ισραηλινούς.
Ορισμένες οργανώσεις εποίκων υποστηρίζουν την παραχώρηση τμημάτων του συγκροτήματος για εβραϊκή προσευχή, παρόμοια με τη διαίρεση που επιβλήθηκε στο Τζαμί Ιμπραήμ στη Χεβρώνα μετά τη σφαγή του 1994.
Άλλες προχωρούν παραπέρα.
Ο Αμπού Αουάντ προειδοποίησε ότι οι Ισραηλινές ομάδες συζητούν ανοιχτά σχέδια για την κατεδάφιση του Θόλου του Βράχου και την κατασκευή ενός εβραϊκού ναού του Σολομώντα στην θέση του.
«Πλησιάζουμε σε μια πολύ επικίνδυνη στιγμή ( για την περιοχή και τον κόσμο εννοεί πιθανότατα ο ίδιος)», δήλωσε ο Αμπού Αουάντ στο πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera Arabic.
Ραμαζάνι χωρίς Αλ-Άκσα
Για σχεδόν δύο εβδομάδες, οι Παλαιστίνιοι έχουν αποκλειστεί από την είσοδο στο Τζαμί Αλ-Άκσα, έναν από τους ιερότερους τόπους του Ισλάμ, κατά τις τελευταίες και πιο πνευματικά σημαντικές ημέρες του Ραμαζανιού.
Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το συγκρότημα του τζαμιού λίγο μετά την έναρξη των αμερικανο-ισραηλινών επιθέσεων στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, επικαλούμενες κανονισμούς έκτακτης ανάγκης και περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Η απόφαση έχει εμποδίσει χιλιάδες Παλαιστίνιους να παρακολουθήσουν προσευχές, συμπεριλαμβανομένων δύο διαδοχικών προσευχών Παρασκευής και νυχτερινών προσευχών, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Ο Maarouf al-Rifai, σύμβουλος Τύπου του Κυβερνήτη της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι το κλείσιμο αντιπροσωπεύει μια σοβαρή κλιμάκωση.
«Οι ισραηλινές αρχές κατοχής συνεχίζουν να κλείνουν το Τζαμί Αλ-Άκσα και να εμποδίζουν τους πιστούς να προσευχηθούν εκεί κατά τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού», δήλωσε ο al-Rifai στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
«Αυτά τα μέτρα αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας της λατρείας και μια κλιμάκωση που στοχεύει στο ιστορικό και νομικό status quo στο Τζαμί Αλ-Άκσα», τόνισε ο ίδιος.
Ο Al-Rifai προειδοποίησε επίσης ότι το κλείσιμο εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να τηρήσουν τη Laylat al-Qadr, την ιερότερη νύχτα στο Ισλάμ, όταν το τζαμί συνήθως δέχεται τεράστιο αριθμό πιστών.
Μια Στρατηγική Μετατόπιση
Οι ειδικοί λένε ότι το κλείσιμο δεν πρέπει να θεωρείται ως προσωρινό μέτρο ασφαλείας, αλλά μάλλον ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής.
Ο ερευνητής υποθέσεων της Ιερουσαλήμ, Hisham Yaqub, προειδοποίησε ότι το κλείσιμο του τζαμιού ουσιαστικά διαλύει τις ιστορικές ρυθμίσεις που διέπουν τον χώρο.
Το status quo, που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και διατηρήθηκε μέσω μεταγενέστερων πολιτικών συμφωνιών, αναγνωρίζει το Ισλαμικό Βακούφι ως την αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του τζαμιού.
Κλείνοντας μονομερώς το συγκρότημα, είπε ο Γιακούμπ, το Ισραήλ σηματοδοτεί την πρόθεσή του να επαναπροσδιορίσει αυτή τη ρύθμιση.
«Το κλείσιμο υπονομεύει νομικά το ιστορικό status quo», δήλωσε ο Γιακούμπ στο Al Jazeera Arabic, σημειώνοντας ότι η απόφαση επιβεβαιώνει την ισραηλινή εξουσία επί της διοίκησης του τζαμιού.
Η Ιορδανία ιστορικά εποπτεύει το Ισλαμικό Βακφ στην Ιερουσαλήμ. Η κηδεμονία του χρονολογείται από το 1924, όταν η θρησκευτική ηγεσία της Ιερουσαλήμ αναγνώρισε τον Σαρίφ Χουσεΐν μπιν Άλι ως φύλακα των ιερών τόπων.
Η ρύθμιση επιβεβαιώθηκε στη συνθήκη του Wadi Araba του 1994 μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ και ξανά σε μια συμφωνία του 2013 μεταξύ του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πρόσφατες ισραηλινές ενέργειες παραγκωνίζουν όλο και περισσότερο το Βακούφι και αμφισβητούν την εξουσία του.
pentapostagma