Εκλογές: Στις κάλπες κατευθύνονται 59,2 εκατομμύρια Γερμανοί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ψηφίσουν για τη σύνθεση της Bundestag, του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της χώρας, το οποίο μετά την αναθεώρηση του εκλογικού νόμου θα αποτελείται από 630 μέλη (σε αντίθεση με τα 736 που είναι σήμερα).
Η μεγαλύτερη οικονομία και πιο πολυπληθής χώρα της Ευρώπης καλείται να αποφασίσει όχι μόνο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και για το ποιος θα αναλάβει το αξίωμα του καγκελάριου, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, μετά τις σημαντικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον από τον Νοέμβριο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Γερμανοί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 29 κόμματα, αν και εκτιμάται ότι πέντε έως οκτώ από αυτά θα καταφέρουν να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.
Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν δικαίωμα ψήφου, καλούνται να δώσουν δύο ψήφους κατά την προσέλευσή τους στις κάλπες. Η πρώτη ψήφος αφορά την εκλογή των αντιπροσώπων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ενώ η δεύτερη ψήφος αφορά την εθνική κομματική λίστα.
Η Γερμανία διαθέτει 299 εκλογικές περιφέρειες, και οι 299 έδρες θα διανεμηθούν βάσει της “πρώτης” ψήφου. Η έδρα κάθε περιφέρειας πηγαίνει στον υποψήφιο που κερδίζει τις περισσότερες ψήφους προτίμησης, με το σύστημα first-past-the-post, το οποίο επιτρέπει στους ψηφοφόρους να υποδείξουν και δεύτερες ή τρίτες επιλογές. Η σημασία αυτής της ψήφου είναι να εξασφαλίζεται η αντιπροσώπευση όλων των περιοχών στην Bundestag. Οι υπόλοιπες έδρες κατανέμονται με αναλογικό σύστημα, και οι ψήφοι της δεύτερης επιλογής καθορίζουν τους κομματικούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο.
Μόνο τα κόμματα που ξεπερνούν το όριο του 5% στις ψήφους μπορούν να εκλέξουν εκπροσώπους, αν και σε περίπτωση που ένα κόμμα δεν φτάσει το όριο, μπορεί να κερδίσει έδρες εφόσον οι υποψήφιοί του κερδίσουν πρώτες θέσεις σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες. Λόγω του αναλογικού συστήματος, είναι δύσκολο να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση, γεγονός που επιφέρει αναγκαία διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα (ώρα Γερμανίας, 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος). Με το κλείσιμο της διαδικασίας, θα ακολουθήσουν τα exit polls, και εκτιμάται ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρχει μία ασφαλής εικόνα για τα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν, χωρίς να είναι σαφές το χρονικό διάστημα που θα χρειαστούν για να καταλήξουν σε συμφωνία. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, ο Όλαφ Σολτς θα παραμείνει καγκελάριος, εκτελώντας τα κυβερνητικά καθήκοντα κατ’ εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας.