breaking newsΔιεθνή

Πατριαρχική αποστολή υψηλού συμβολισμού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, όπου απόψε θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα ραντεβού με έντονη διπλωματική και εκκλησιαστική σημασία. Η επίσημη υποδοχή τελέστηκε στη Στρατιωτική Βάση Άντριους από τον επικεφαλής πρωτοκόλλου των ΗΠΑ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, μελών της ιεράς επαρχιακής συνόδου, κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της ομογένειας, αποτυπώνοντας το εύρος και το βάρος της επίσκεψης πέρα από τα στενά εκκλησιαστικά όρια.

Αύριο, ο Πατριάρχης θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη στο κοιμητήριο του Άρλινγκτον, συνοδευόμενος από τον ελληνοαμερικανό Στρατηγό Άντριου Πόπας, σε μια τελετή τιμής και μνήμης. Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τιμήν του, με διοργανωτή τον Υφυπουργό Εξωτερικών Μάικ Ρήγα, ενώ στο πρόγραμμα εντάσσεται γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον με τη συμμετοχή βουλευτών και από τα δύο κόμματα, καθώς και δεξίωση στην ενορία Αγίας Αικατερίνης στη Βιρτζίνια.

Στη συνέχεια ο προκαθήμενος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν», θα τελέσει δοξολογία και θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης για τους διασώστες και τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ομιλία στο council on foreign relations, μία από τις πλέον επιδραστικές δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ.

Αφορμή της περιοδείας αποτελεί η απονομή του διεθνούς κύρους βραβείου templeton στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την προσφορά του στη θρησκευτική ελευθερία, τον διαθρησκειακό διάλογο και την προστασία του περιβάλλοντος, με την τελετή να έχει οριστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου στο lincoln center παρουσία προσωπικοτήτων όπως η Τζέιν Γκούνταλ, ο Αλ Γκορ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μετάβαση στα χάμπτονς, όπου ο πατριάρχης θα συμμετάσχει στη world cleanup day μαζί με θαλάσσιους ερευνητές του πανεπιστημίου stony brook και θα τιμηθεί με το ανώτατο μετάλλιο του ιδρύματος, ενώ θα τελέσει ιερές ακολουθίες συλλειτουργώντας με ιεράρχες από όλη την Αμερική, επισφραγίζοντας τον ποιμαντικό και διεθνή χαρακτήρα της παρουσίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Prime News.

Back to top button