Με συντριπτική πλειοψηφία, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, ενισχύοντας τη νομοθετική γραμμή της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν σε ζητήματα που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, την προστασία των παιδιών και την αντιμετώπιση φορέων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και χαρακτηρίζονται ως απειλή για την εθνική κυριαρχία.
Η συνταγματική αναθεώρηση υπερψηφίστηκε με 140 ψήφους υπέρ και 21 κατά. Η κυβερνητική παράταξη Fidesz, η οποία διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων στο νομοθετικό σώμα, πέτυχε την ψήφιση των αλλαγών χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του Συντάγματος, η Ουγγαρία αναγνωρίζει επισήμως μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Παράλληλα, το αναθεωρημένο κείμενο υπογραμμίζει πως τα δικαιώματα των παιδιών προηγούνται έναντι κάθε άλλης μορφής δικαιώματος, δίνοντας έμφαση στην προστασία της σωματικής και ηθικής τους ακεραιότητας.
Οι τροποποιήσεις ενισχύουν νομοθετικά μέτρα που είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, όπως ο νόμος που ψηφίστηκε στις 18 Μαρτίου και απαγορεύει τη διεξαγωγή της ετήσιας “πορείας υπερηφάνειας” της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Βουδαπέστη. Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα παιδιά, θεωρώντας πως η προστασία τους υπερισχύει του δικαιώματος του συνέρχεσθαι.
Στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, η κυβέρνηση αποκτά πλέον τη δυνατότητα να ανακαλεί την ουγγρική υπηκοότητα σε μη Ευρωπαίους πολίτες που κατέχουν διπλή υπηκοότητα, εφόσον κριθεί ότι εμπλέκονται σε ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια της χώρας.
Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν, κατά την κυβέρνηση, άτομα που δρουν υπό την κάλυψη μη κυβερνητικών οργανώσεων ή μέσων ενημέρωσης, τα οποία παρουσιάζονται ως ανεξάρτητα αλλά –κατά την επίσημη ρητορική– εξυπηρετούν εξωτερικά συμφέροντα. Από τις προβλέψεις εξαιρούνται οι υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένων ακόμη ευρωπαϊκών χωρών. Οι πολίτες που χάνουν την υπηκοότητα ενδέχεται να απελαθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να τεθεί υπό εξέταση η περίπτωση του Τζορτζ Σόρος, 94 ετών, ο οποίος γεννήθηκε στην Ουγγαρία αλλά είναι κάτοχος και αμερικανικής υπηκοότητας. Ο Σόρος, ιδρυτής του Ιδρύματος Ανοικτής Κοινωνίας, έχει συχνά βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία τον κατηγορεί ότι επηρεάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της χώρας μέσω των οργανώσεών του.