Νέα θύελλα προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επανήλθε με ακόμη μία προκλητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγες ημέρες μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει προηγούμενη εικόνα όπου παρουσιαζόταν με εμφανείς χριστολογικούς συμβολισμούς. Αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος αναδημοσίευσε στο Truth Social μια εικόνα δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία εμφανίζεται σε αγκαλιά με τον Ιησού, με φόντο την αμερικανική σημαία.
Η εικόνα είχε αναρτηθεί αρχικά στην πλατφόρμα Χ από λογαριασμό που τη συνόδευε με τη φράση ότι «ο Θεός μπορεί να παίζει το χαρτί του Τραμπ», πριν την υιοθετήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Στη δική του ανάρτηση, ο Τραμπ έγραψε ότι «οι τρελοί της ριζοσπαστικής αριστεράς μπορεί να μην το θέλουν αυτό, αλλά εγώ το θεωρώ πολύ ωραίο», δίνοντας σαφές πολιτικό και προκλητικό τόνο στην αναδημοσίευση.
Η νέα αυτή κίνηση ήρθε σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης του Τραμπ, στην οποία παρουσιαζόταν ως μορφή με έντονες αναφορές στον Ιησού, προκαλώντας ευρύ κύμα αντιδράσεων ακόμη και από θρησκευτικά συντηρητικούς κύκλους, πριν τελικά η ανάρτηση διαγραφεί. Το επεισόδιο εντάσσεται στην κλιμακούμενη σύγκρουση του Αμερικανού προέδρου με τον πάπα Λέοντα ΙΔ΄, τον πρώτο Αμερικανό ποντίφικα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.
Σφοδρή επίθεση Πάπα από το Καμερούν
Την ίδια ώρα, από το Καμερούν, ο πάπας Λέων εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των ηγετών που επενδύουν τεράστια ποσά στους πολέμους και χρησιμοποιούν τη θρησκευτική γλώσσα για να νομιμοποιήσουν τη βία. Μιλώντας την Πέμπτη στην αγγλόφωνη πόλη Μπαμέντα, υποστήριξε ότι ο κόσμος «ρημάζεται από μια χούφτα τυράννους» και κάλεσε σε «καθοριστική αλλαγή πορείας».
Σε μία από τις πιο αιχμηρές αποστροφές του, ο ποντίφικας τόνισε ότι «οι κύριοι του πολέμου προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν πως αρκεί μόλις μια στιγμή για να καταστρέψεις, όμως συχνά μια ολόκληρη ζωή δεν φθάνει για να ξαναχτίσεις». Παράλληλα, κατήγγειλε ότι δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται για «δολοφονίες και καταστροφή», ενώ οι πόροι για επούλωση, εκπαίδευση και αποκατάσταση παραμένουν ανύπαρκτοι.
Οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν σε πολιτικό κενό. Προηγήθηκαν οι επιθέσεις του Τραμπ κατά του πάπα, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «αδύναμο στο έγκλημα» και «καταστροφικό για την εξωτερική πολιτική», εξαιτίας της στάσης του απέναντι στον πόλεμο που ακολούθησε τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν. Ο ίδιος ο Λέων έχει απαντήσει ότι δεν φοβάται τον Λευκό Οίκο και ότι θα συνεχίσει να μιλά δημόσια ενάντια στη φρίκη του πολέμου.
Έτσι, η νέα ανάρτηση του Τραμπ δεν εκλαμβάνεται απλώς ως ακόμη μία προκλητική διαδικτυακή παρέμβαση, αλλά ως μέρος μιας ανοιχτής πολιτικο-θρησκευτικής σύγκρουσης με το Βατικανό. Από τη μία πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να συσπειρώσει το κοινό του με εικόνες υψηλού συμβολισμού και πολιτισμικής φόρτισης. Από την άλλη, ο πάπας Λέων υψώνει όλο και πιο καθαρά τη φωνή του απέναντι στους πολέμους, στην κατάχρηση της θρησκείας και στη λογική της ισχύος.
Το αποτέλεσμα είναι μια σύγκρουση που ξεπερνά τα όρια της προσωπικής αντιπαράθεσης και αποκτά ευρύτερο ιδεολογικό και γεωπολιτικό βάρος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η Μέση Ανατολή παραμένει σε ανάφλεξη και η χρήση της θρησκείας ως πολιτικού εργαλείου επανέρχεται με όλο και πιο επιθετικό τρόπο στη δημόσια σφαίρα.