Γράφει ο επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας
Όταν μας καλούν να περιγράψουμε την κατάσταση ΟΠΩΣ την βιώνουμε στον Κολπο, περιγράφουμε αυτό που βιώνουμε και όχι αυτό που ο κάθε ιδεοληπτικος επιθυμεί να ακούσει.
Οι περιγραφές ΟΛΩΝ των μονίμων κατοίκων ανεξαρτήτως εθνικότητας σε όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και τα ΜΜΕ ταυτίζονται στο ότι η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη και δεδομένων των συνθηκών υπάρχει αίσθηση ή ψευδαίσθηση κανονικότητας. Όλοι αυτοί δεν “πληρώνονται” για να λένε ψέματα, ενώ συνεχίζουν να ζουν με τις οικογένειες τους στα ΗΑΕ.
Στα ΗΑΕ συγκεκριμένα, όπου ο κάθε ιδεοληπτικος χαιρεκακος επιχαιρωντας περιγράφει ως υπό διάλυση, η κατάσταση έχει ως εξής. Σταθερή τιμή της βενζίνης από 1 Μάρτη έως σήμερα, καμία έλλειψη στα σουπερμάρκετ και απουσία ανατιμήσεων. Το αντίθετο μάλιστα, προσφορες στα ράφια λόγω ολοκλήρωσης του Ραμαζανιου.
Φυσικά και απουσιάζουν οι τουρίστες. Ωστόσο οι μόνιμοι κάτοικοι κυκλοφορούν κανονικά. Οι εικόνες άδειων mall είναι εσκεμμένα παραπλανητικες από “ανταποκριτριες” που επιλέγουν εν μέσω Ραμαζανιου να τραβάνε πλάνα (χωρις να τα ανοίγουν μάλιστα) στις άκρες των mall νωρίς το πρωί, ενώ το απόγευμα τα ίδια μέρη είναι γεμάτα. Φτηνή δημοσιογραφια ακόμη και από την κρατική ΕΡΤ. Όταν επισκέπτεσαι το Dubai mall το πρωί της Κυριακής (ναι είναι αργία στα ΗΑΕ) εν μέσω μάλιστα ραμαζανιου, φυσικά θα το βρεις άδειο.
Οι ηγέτες όλες αυτές τις μέρες δεν κρύβονται σε καταφύγια αλλά επανειλημμένα επισκέπτονται χώρους συνάθροισης και mall όπου κάθονται για φαγητό και καφέ μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο. Διαμένουν στις κατοικίες τους όπου τους επισκέπτονται άλλοι επίσημοι. Πιο πρόσφατα ο Αμπταλα της Ιορδανίας συνάντησε τους Εμιρηδες Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι στην κατοικία του Εμιρη του Ντουμπάι. Αντε εγώ είμαι υπερβολικός. Η υπεύθυνοι ασφαλείας ενός Βασιλιά και ενός Εμιρη ποτέ.
Τα ΗΑΕ έδωσαν 2 φορές βοήθεια δωρεάν μάλιστα, αξίας πάνω από 100 εκατομμύρια, στις ελληνικές ΕΔ. Το ότι στην κρίση του 20, οι φρεγάτες S βγήκαν από το ναυσταθμο, οφείλεται στα ανταλλακτικά από τα ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ είναι αυτά που “πονάνε” παντού Μουσουλμανικη Αδελφότητα και Τουρκία, εχθρούς του Ελληνισμού.
Τα ΗΑΕ διαθέτουν 1,5 τρις στα επενδυτικά τους ταμεία και πάνω από 150 δις συναλλαγματικα αποθέματα. Μπορούν λοιπόν να κλείσουν το μαγαζί για πολλά χρόνια. Το πρόβλημα για τους επιχαιρωντες το έχουν οικονομίες όπως η δική μας… Τα ΗΑΕ ανεκαμψαν ταχύτατα, το 2008, το 2014 και μετά τον κορονοιο και θα βρουν τον δρόμο τους. Εμείς παραμένουμε φτωχοί και ξεχνιόμαστε ξεγανιαζοντας στο πληκτρολόγιο με τα “προβλήματα” των άλλων, χωρίς να έχουμε λύση για τα δικά μας.
Τα ΗΑΕ αποτελούν έναν οικονομικό, εμπορικό, επενδυτικό, μεταφορικό, τεχνολογικό κόμβο- και μόνο- και όχι ένα διεθνές μπουρδελο. Αξιόλογοι και επιτυχημένοι τεχνοκρατες και επαγγελματίες από όλο των κόσμο και όλα τα πεδία, δραστηριοποιούνται παραγωγικά συμβάλλοντας στη συνολικη πρόοδο. Τα ΗΑΕ λοιπόν ούτε παράγουν, ούτε εξάγουν πορνες. Άλλες χώρες και παράγουν και εξάγουν…
Το ότι οι οι πολύ πλούσιοι συγκεντρωθηκαν στα ΗΑΕ και μοιραία τράβηξαν και τις συνήθειες τους… δεν σημαίνει ότι τα ΗΑΕ προάγουν αυτή την κατάντια, την οποία σημειωτέων οι μόνιμοι κάτοικοι δεν αντιλαμβάνονται. Την χαίρονται αυτοί που ταΐζουν ως ακόλουθοι αυτές τις “ινφλουενσερ” από απόσταση, νομίζοντας πως γνωρίζουν και δικαιούνται άποψης για το μερος.
Ας ασχοληθούμε με τα του οίκου μας και ας κοιταχτουμε ως κοινωνία στον καθρέπτη. Υπήρξαν “εγκλωβισμένες” ψυχές οι οποίες προσπάθησαν να εκμεταλλευτουν την κατάσταση, ντροπιαζοντας μας. Όταν το Κράτος ανακοινωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα διαμονής, έφυγαν από τα τριτοδευτερα ξενοδοχεία που διεμεναν στη Σαρτζα και πήγαν σε 5αστερα στο Ντουμπάι. Φαντάζεστε τι έγινε μετά. Το Κράτος φυσικά δεν πλήρωνε τα νέα ξενοδοχεία ενώ οι ίδιοι προσπάθησαν να εκβιάσουν και αξιοποιήσουν το “τζαμπα” σε πτήσεις επαναπατρισμου, ενώ οι αεροπορικές έχουν καθημερινά δρομολόγια για Ελλάδα, πολλά από τα οποία μισό άδεια. Ακόμη και στην 1η πτήση που ναυλωσε η πρεσβεία με A380 της EMIRATES, “εγκλωβισμένοι” ελληνεζοι πλακωθηκαν μέσα στο αεροσκάφος και σε ΔΩΡΕΑΝ δρομολόγιο που πληρώνουμε όλοι μας, για το ποιος θα καθίσει στα business καθίσματα, ενώ μέχρι τότε ταξίδευαν με low cost της Air Arabia.
Για να το κλείνουμε, σε κανέναν από όσους αφήσαν γονείς και πατρίδα για να βρεθουν στο εξωτερικό, δεν χαρίστηκε τίποτε. Είναι ανθρώπινο και δείγμα εκτίμησης και ευγνωμοσύνης ακόμη στη χώρα φιλοξενίας, να αποτυπώνεις την πραγματικότητα, ακόμη και να την στηρίζεις, εφόσον αυτή η στήριξη δεν αντιτίθεται στη δική σου Πατρίδα.
Κάνεις μας δεν έχει ανάγκη να παρουσιάσει κάτι ψεύτικο και εφόσον δεν θεωρείται ένας μόνιμος κάτοικος αξιόπιστος, υπάρχουν παμπολοι τραχανοπλαγιαδες σε κάθε άνω ραχουλα, οι οποίοι κλέβοντας WiFi από τον καφενέ του χωριού, μπορούν να δουν τις “συνωμοσίες” και να κρατάνε τους συμπατριώτες μας ενήμερους.