Με ευθείες αιχμές για την προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να “αλλάξει” τον χαρακτήρα και τον σκοπό του λεγόμενου «Συμβουλίου Ειρήνης», αλλά και με σκληρές εκτιμήσεις για την κλιμάκωση γύρω από το Ιράν, παρενέβη στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» ο αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος.
Ο απόστρατος αξιωματικός, που επέστρεψε πρόσφατα από τις εργασίες του Συμβουλίου, περιέγραψε ένα σκηνικό όπου –κατά την άποψή του– οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιβάλουν νέους όρους “διεθνούς διαχείρισης” για τη Γάζα, ενώ παράλληλα στο βάθος «παίζεται» το μεγάλο παιχνίδι με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την ευρύτερη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.
«Δεν γίνεται να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ – αυτό ενόχλησε την Ευρώπη»
Ο Εγκολφόπουλος στάθηκε στη δυσαρέσκεια ευρωπαϊκών χωρών για το γεγονός ότι –όπως είπε– ο Τραμπ επιχείρησε να μετατοπίσει τον αρχικό σκοπό της πρωτοβουλίας, η οποία είχε εγκριθεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΟΗΕ, χωρίς όμως να υπάρχει νομιμοποίηση για μια “ιδιωτικού τύπου” αρχιτεκτονική. Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να κάνει βήματα πίσω, αντιλαμβανόμενος τις αντιδράσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε ως «μεγάλη υπόθεση» την πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό –κατά την εκτίμησή του– έχει ειδικό βάρος για τη συνέχεια του Κυπριακού, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο το Κυπριακό μπορεί να «κουμπώσει» σε περιφερειακές διευθετήσεις που συνδέονται με το Παλαιστινιακό.
«Απούσα η Παλαιστινιακή Αρχή – την θεωρούν “corrupted”»
Ένα από τα σημεία που ξεχώρισε ήταν η απουσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Εγκολφόπουλος μετέφερε ότι από αμερικανικής πλευράς η Π.Α. αντιμετωπίζεται ως διεφθαρμένη (“corrupted”), στοιχείο που –όπως άφησε να εννοηθεί– επηρεάζει τους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας στη Γάζα και την πολιτική “βιτρίνα” που επιδιώκεται να στηθεί.
7 δισ. δολάρια και 22.000 στρατιώτες: «Χτίζεται μηχανισμός αστυνόμευσης της Γάζας»
Κατά τον αντιναύαρχο ε.α., από τις συμμετοχές χωρών –κυρίως του Κόλπου αλλά και της Κεντρικής Ασίας– έχει συγκεντρωθεί έως τώρα ποσό που φτάνει τα 7 δισ. δολάρια, ενώ έχει εκδηλωθεί πρόθεση διάθεσης άνω των 22.000 στρατιωτών για δύναμη “αστυνόμευσης/σταθεροποίησης” στη Γάζα.
Στο ερώτημα για τον ρόλο της Ελλάδας, ο Εγκολφόπουλος κινήθηκε στη λογική ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι παρούσα επειδή θεωρεί πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από αραβικές πλευρές και από το Ισραήλ. Παράλληλα προανήγγειλε –ως εκτίμηση– ότι από αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία αφοπλισμού της Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» και όχι γρήγορη.
Τουρκία: «Διαδοχολογία, τριβές και αστάθεια»
Ο αντιναύαρχος ε.α. άνοιξε και το τουρκικό εσωτερικό μέτωπο, μιλώντας για έντονη διαδοχολογία και τριβές στο κυβερνών στρατόπεδο. Ανέφερε φήμες περί προβλημάτων υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και εσωκομματική κριτική προς τον Χακάν Φιντάν, ενώ εκτίμησε ότι συζητούνται πρόωρες εκλογές ώστε να δημιουργηθεί –μέσω πολιτικού χειρισμού– περιθώριο νέας υποψηφιότητας Ερντογάν.
Συνέδεσε αυτή την εσωτερική ένταση με την ευρύτερη περιφερειακή αστάθεια, επισημαίνοντας τον άξονα Συρία–Ιράκ–Ιράν και το πώς οι εξελίξεις στο Ιράν επηρεάζουν «αλυσιδωτά» το Ιράκ.
Ιράν: «Ψυχολογικός πόλεμος τώρα, μετά το Ραμαζάνι το “σκληρό” σενάριο»
Στο πιο “βαρύ” κομμάτι της παρέμβασής του, ο Εγκολφόπουλος εκτίμησε ότι η πίεση που ασκείται προς το Ιράν αφορά πρωτίστως το πυρηνικό πρόγραμμα και την ανατροπή ή αποδυνάμωση του θεοκρατικού καθεστώτος, το οποίο χαρακτήρισε δομικά ανθεκτικό, λόγω του τρόπου οργάνωσης εξουσίας και του ρόλου των Φρουρών της Επανάστασης ως «παράλληλου στρατού».
Επέμεινε ότι δεν βλέπει άμεσο χτύπημα πριν ολοκληρωθεί το Ραμαζάνι, καθώς μια επίθεση εκείνη την περίοδο θα μπορούσε να προκαλέσει θρησκευτική ανάφλεξη στον σιιτικό κόσμο. Το “παράθυρο” που έδωσε ως εκτίμηση ήταν μετά το τέλος Μαρτίου, περιγράφοντας έως τότε μια κλιμάκωση ψυχολογικού πολέμου.
Παράλληλα, περιέγραψε συγκέντρωση τεράστιας στρατιωτικής ισχύος (αεροπλανοφόρα, συνοδείες, αεροπορική μάζα), υποστηρίζοντας ότι αυτό «δείχνει προετοιμασία για κανονικό πόλεμο» εφόσον δεν υπάρξει πολιτική αποχώρηση/μετάβαση. Έφτασε μάλιστα να υποστηρίξει ότι υπάρχει “έτοιμη” εναλλακτική πολιτική λύση/κυβέρνηση εκτός Ιράν (αναφορά σε εγκατάσταση στην Αλβανία), ως μέρος σχεδιασμού αλλαγής καθεστώτος.
«Το ζήτημα δεν είναι τι ειπώθηκε, αλλά τι έγινε στο παρασκήνιο»
Κλείνοντας, ο αντιναύαρχος ε.α. κράτησε τη βασική του θέση: η ουσία αυτών των διεθνών συναντήσεων δεν βρίσκεται στα δημόσια λόγια, αλλά στις παρασκηνιακές συμφωνίες, στα “πακέτα” χρηματοδότησης και στην πραγματική προετοιμασία επί του πεδίου.