breaking newsΔιεθνή

Παγκόσμιο σοκ από τη Μέση Ανατολή!

Σε μια έκτακτη ζωντανή εκπομπή με έντονο προσωπικό ύφος, ο Σταύρος Καλεντερίδης κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: από τη μία στην εσωτερική πολιτική και στα σκάνδαλα που, όπως υποστήριξε, αποκαλύπτουν τη βαθιά σήψη του κυβερνητικού συστήματος, και από την άλλη στη δραματική κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τα πλήγματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν και τις παγκόσμιες συνέπειες που ήδη αρχίζουν να διαγράφονται.

Ο Καλεντερίδης ξεκίνησε από την ελληνική επικαιρότητα, σχολιάζοντας με σφοδρότητα την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη και τις αναφορές που συνδέουν πρόσωπα του κυκλώματος με το πολιτικό περιβάλλον του Λευτέρη Αυγενάκη. Η βασική του θέση ήταν πως τέτοιες αποκαλύψεις δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά κομμάτι μιας συνολικής εικόνας πολιτικής παρακμής. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο, και ειδικά ο τρόπος επιλογής και ελέγχου της ανώτατης Δικαιοσύνης, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για την εκάστοτε εξουσία.

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επιμένοντας ότι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική κάθαρση όσο, όπως είπε, το σημερινό πολιτικό και συνταγματικό μοντέλο παραμένει ανέγγιχτο. Για τον ίδιο, η εικόνα είναι συνολική: από το σκάνδαλο των υποκλοπών μέχρι τις καταγγελίες για κυκλώματα και πολιτικές διασυνδέσεις, η χώρα λειτουργεί μέσα σε ένα καθεστώς που παράγει ατιμωρησία και διαφθορά.

Από εκεί και πέρα, το κύριο βάρος της εκπομπής μεταφέρθηκε στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην απόφαση του Ισραήλ να πλήξει ενεργειακές υποδομές του Ιράν, με τον Καλεντερίδη να θεωρεί πως αυτή ήταν η κίνηση που έσπρωξε τη σύγκρουση σε εντελώς νέα και πολύ πιο επικίνδυνη φάση. Υποστήριξε ότι ο βομβαρδισμός του South Pars, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν ήταν ένα απλό στρατιωτικό επεισόδιο, αλλά μια πράξη που έβαλε φωτιά όχι μόνο στο Ιράν αλλά συνολικά στην παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του, το χτύπημα αυτό άνοιξε τον δρόμο για ιρανικά αντίποινα κατά ενεργειακών υποδομών σε Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αποτέλεσμα να πληγούν εγκαταστάσεις κρίσιμες για την τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο ίδιος μίλησε για κολοσσιαίες ζημιές και για σοβαρό ενδεχόμενο παγκόσμιων ελλείψεων, επιμένοντας ότι η ενεργειακή κρίση δεν είναι πλέον θεωρητικό ενδεχόμενο αλλά ορατή απειλή.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Κατάρ, σημειώνοντας ότι το πλήγμα στο Ras Laffan και σε άλλες εγκαταστάσεις δημιουργεί τεράστιες απώλειες παραγωγικής ικανότητας και πλήττει όχι μόνο το ίδιο το εμιράτο αλλά και τις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές που στηρίζονται στο καταριανό LNG. Όπως ανέφερε, η μείωση της διαθέσιμης ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες στις τιμές, στην τροφοδοσία και συνολικά στη διεθνή οικονομία.

Στη συνέχεια ο Καλεντερίδης στάθηκε στην πολιτική διάσταση αυτής της κλιμάκωσης, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ δεν χτυπά μόνο το Ιράν, αλλά ουσιαστικά σπρώχνει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο σε μια επικίνδυνη σύγκρουση με την Τεχεράνη. Υποστήριξε ότι ο πραγματικός στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι να προκαλέσει μια γενικευμένη ανάφλεξη ανάμεσα σε Άραβες και Πέρσες, ώστε να αναδιαμορφώσει βίαια το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και τις δηλώσεις της Τεχεράνης, ότι μετά το χτύπημα σε ενεργειακές υποδομές δεν υπάρχει πια περιθώριο αυτοσυγκράτησης. Κατά την ανάγνωσή του, το Ιράν θεωρεί πλέον πως δέχεται απειλή επιβίωσης και άρα θα απαντήσει με όρους ολοκληρωτικής κλιμάκωσης. Αυτό, όπως είπε, κάνει εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα.

Ο Καλεντερίδης αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των κρατών του Κόλπου, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, η οποία έστειλε για πρώτη φορά πιο σκληρό μήνυμα προς την Τεχεράνη. Ωστόσο, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσο οι Σαουδάραβες διαθέτουν την πραγματική στρατιωτική ικανότητα να εμπλακούν αποτελεσματικά σε μια τέτοια σύγκρουση, θυμίζοντας τις αποτυχίες τους στην Υεμένη. Κατά την άποψή του, τα καθεστώτα του Κόλπου βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, γιατί από τη μία στηρίζονται στη Δύση και από την άλλη πρέπει να λογοδοτήσουν σε κοινωνίες που δεν αποδέχονται εύκολα ανοιχτή σύμπραξη με το Ισραήλ.

Από εκεί και πέρα, σκληρή ήταν και η κριτική του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά προς τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο παρουσίασε ως ηγέτη που έχει ουσιαστικά παραδώσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στις ισραηλινές προτεραιότητες. Έφερε μάλιστα ως ενδεικτική τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε στις ΗΠΑ για το κατά πόσο οι αμερικανικές στρατιωτικές αποφάσεις βασίζονται σε πληροφορίες και στοχεύσεις που προέρχονται από το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας. Για τον ίδιο, αυτό δεν είναι μια περιφερειακή σύγκρουση με αμερικανική εμπλοκή, αλλά ένας πόλεμος στον οποίο η Ουάσιγκτον έχει συρθεί για λογαριασμό άλλων επιδιώξεων.

Στο οικονομικό επίπεδο, προειδοποίησε ότι οι πρώτες συνέπειες είναι ήδη εδώ, με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται. Εκτίμησε ότι οι κοινωνίες θα νιώσουν άμεσα το πρώτο κύμα των επιπτώσεων και ότι μέσα στο καλοκαίρι θα φανούν ακόμη πιο βαριά τα αποτελέσματα, τόσο στην ενέργεια όσο και στον πληθωρισμό, στο κόστος μεταφορών και συνολικά στην καθημερινότητα των πολιτών. Το μήνυμά του ήταν σαφές: η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε νέα φάση αστάθειας.

Στο τέλος της εκπομπής, ο Σταύρος Καλεντερίδης άφησε να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναμέτρηση χωρίς ξεκάθαρο ορίζοντα λήξης, όπου οι πολιτικές, ενεργειακές και στρατιωτικές συνέπειες θα επηρεάσουν πολύ ευρύτερα πεδία από το ίδιο το μέτωπο του Ιράν. Και έδωσε το συνολικό του συμπέρασμα: η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια φάση εξαιρετικά επικίνδυνη, επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται πια από ηγεσίες που δεν υπολογίζουν ούτε το κόστος για τους λαούς ούτε τη ζημιά στην παγκόσμια σταθερότητα.

Back to top button