
Την επιστροφή σε παλιότερες εποχές και στην πάση θυσία πρόταξη της έννοιας της ασφάλειας σε βάρος των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών σηματοδοτεί η τελευταία αναγγελία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για απαγόρευση των συναυλιών στα Εξάρχεια.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ουσιαστικά θέτει σε εφαρμογή τον νόμο 4703/2020 για τις συναθροίσεις που, όπως σχολιάζει ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, «δεν τον εφαρμόζει κανείς και η ίδια η κοινωνία τον έχει αγνοήσει». «Δεν μπορεί το κράτος να απαγορεύει πολιτιστικές δραστηριότητες και να μετακυλίει τις ευθύνες της ΕΛΑΣ» επισημαίνει η εγκληματολόγος Νατάσα Τσουκαλά.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία αυξανόμενου αυταρχισμού της αστυνομικής δράσης, με περιστατικά αστυνομικών παρεμβάσεων μέσα σε σχολεία, όπως συνέβη στην Ιεράπετρα με την παρέμβαση πάνοπλων αστυνομικών σε παράσταση στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου έπειτα από ανώνυμη καταγγελία. Οπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Ανδρέας Καργόπουλος, οι παρεμβάσεις της ΕΛΑΣ «πολλαπλασιάζονται στα σχολεία», ενώ «φέτος τον χειμώνα ψηφίστηκε η παρεμπόδιση του μαθήματος ως αυτεπάγγελτο αδίκημα και πλέον μπορεί η αστυνομία να συλλάβει π.χ. δύο μαθητές που κλείνουν το σχολείο για να πάνε σε μια κινητοποίηση».
Ο σερίφης των… συναυλιών
Την πρόθεσή του να απαγορεύσει τις συναυλίες στα Εξάρχεια «για λόγους δημόσιας τάξης» με αφορμή επεισόδια που έγιναν την ίδια ώρα αλλά εκτός του χώρου στον λόφο του Στρέφη όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία αφιερωμένη στην Παλαιστίνη, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης τη Μεγάλη Τετάρτη σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Χαρακτήρισε την περιοχή «ορμητήριο για επεισόδια» και συμπλήρωσε: «Δεν έχουν κανένα λόγο να μαζεύονται εκεί 2-3 χιλιάδες άνθρωποι και να κάνουν εκδηλώσεις, π.χ. για τη Γάζα ή για οτιδήποτε, ας πάνε κάπου αλλού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε περιοχές οι οποίες ήδη έχουν πολλά βάρη».