Ο γεωστρατηγικός αναλυτής, εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης ανέπτυξε τους προβληματισμούς του σχετικά με τα διαχρονικά μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης και τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός.
Η Απαξίωση των Εθνικών Προτύπων
Ο κ. Καλεντερίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των αγώνων του έθνους που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με τον αναλυτή, επιχειρείται η προβολή «παρακμιακών προτύπων» στη δημόσια ζωή, με στόχο την αποδυνάμωση της εθνικής συνείδησης.
«Οι επετειακές εκδηλώσεις είναι μια μορφή αντίστασης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η κοινωνία, και ιδιαίτερα τα παιδιά, έχουν ανάγκη από θετικά και αγωνιστικά πρότυπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μέλλον.
Δημογραφικό και Μεταναστευτικό: Η Υπαρξιακή Απειλή
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο ο κ. Καλεντερίδης συνέδεσε άμεσα με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Εξέφρασε την ανησυχία του για την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας σε βάθος χρόνου, σημειώνοντας ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, σε 50 χρόνια η χώρα μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα που γνωρίζουμε.
Πρότεινε μάλιστα μια εναλλακτική προσέγγιση για την ενίσχυση του πληθυσμού, διερωτώμενος γιατί η πολιτεία δεν στρέφεται στην προσέλκυση ομόδοξων πληθυσμών (π.χ. από την Ουκρανία ή τη Μολδαβία), οι οποίοι θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ευκολότερα στην ελληνική κοινωνία.
«Η Λύση είμαστε Εμείς»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Σάββας Καλεντερίδης έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας και αυτονομίας. Υποστήριξε ότι η πραγματική δύναμη για την αλλαγή δεν βρίσκεται σε κάποιον «μεσσία» ή ηγέτη, αλλά στην ενημέρωση και τη δράση των ίδιων των πολιτών .
«Ο εχθρός αυτών που επιβουλεύονται το έθνος είναι ο ενημερωμένος πολίτης και οι συγκεντρώσεις που αναδεικνύουν την αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά . Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Καλεντερίδη για την προσφορά του στην υπεράσπιση των εθνικών αξιών.
Η εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2025 και διοργανώθηκε από την Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας στην Περαχώρα Λουτρακίου