breaking newsΔιεθνή

Σε αποστολή ταχείας αντίδρασης το τουρκικό F-16 πριν τη συντριβή του! Κλήθηκε να ανιχνεύσει “μη αναγνωρίσιμο ίχνος ραντάρ”

Νέες πληροφορίες για την πτώση του F-16 έρχονται από την Τουρκία! Το μαχητικό συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση, σε αποστολή ταχείας αντίδρασης που ενεργοποιήθηκε μετά από «μη αναγνωρίσιμο ίχνος ραντάρ» κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο του πιλότου του.

Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, στις 25 Φεβρουαρίου δύο F-16 απογειώθηκαν από την 9η Κύρια Βάση Αεριωθουμένων στο Μπαλικεσίρ έπειτα από ένδειξη «tanımlanamayan radar izi». Λίγο μετά την απογείωση, γύρω στις 00:56, κόπηκε η ραδιοεπικοινωνία και χάθηκε η εικόνα ραντάρ από το ένα αεροσκάφος.

Το μαχητικό, που –κατά τις ίδιες πληροφορίες– χειριζόταν ο Σμηναγός (Binbaşı) Ιμπραήμ Μπολάτ, κατέπεσε κοντά στον αυτοκινητόδρομο Σμύρνης-Κωνσταντινούπολης. Στα συντρίμμια καταγράφηκε ότι ο πιλότος ενεργοποίησε το σύστημα εκτίναξης την τελευταία στιγμή, ωστόσο δεν επέζησε.

Η πτώση προκάλεσε άμεση κινητοποίηση δυνάμεων ασφαλείας και συνεργείων, καθώς κομμάτια του αεροσκάφους διασκορπίστηκαν και πάνω στον αυτοκινητόδρομο, με αποτέλεσμα ο δρόμος να κλείσει για μεγάλο διάστημα λόγω των συνεχιζόμενων ελέγχων. Οι εργασίες στα πρώτα στάδια έγιναν υπό ισχυρή βροχόπτωση, σύμφωνα με τις περιγραφές από το πεδίο.

Το Υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε ότι τα αίτια θα προκύψουν από την έρευνα του κλιμακίου διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων. Παράλληλα, από την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εκδόθηκαν μηνύματα συλλυπητηρίων, με αναφορές σε δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ. Στο ίδιο κλίμα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα και ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, εξέφρασε δημόσια συλλυπητήρια «εκ μέρους του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του αμερικανικού λαού».

Ο Μπολάτ κηδεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου στη Σμύρνη.

Το συμβάν επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη φθορά και την επιχειρησιακή καταπόνηση των F-16 που υπηρετούν επί δεκαετίες ιδιαίτερα μετά τις κυρώσεις που έχει υποστεί η Άγκυρα από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία χρησιμοποιεί F-16 εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, με τις πρώτες παραλαβές να τοποθετούνται χρονικά από το 1987, ενώ εκτιμάται ότι παραμένουν σε χρήση περίπου 240-250 αεροσκάφη (με ειδικούς να σημειώνουν ότι ακριβής αριθμός μεταβάλλεται ανάλογα με διαθεσιμότητες και εκσυγχρονισμούς).

Τραγωδία στο Μπαλικεσίρ: Θεωρίες συνωμοσίας στην Τουρκία! Τελευταία στιγμή εγκατέλειψε το F-16 ο πιλότος – Σενάρια εμπλοκής Ισραηλινών – Αναφορά σε άρθρο του Σάι Γκαλ

Ιστορίες συνωμοσίας

Θεωρίες συνωμοσίας έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία η πτώση ενός του μαχητικού F-16 στο Μπαλικεσίρ στις 25 Φεβρουαρίου 2026, που οδήγησε στον θάνατο του έμπειρου πιλότου, Αντισμήναρχου Ιμπραήμ Μπολάτ.

Στον Τουρκικό Τύπο και Μέσα Κοινωικής Δικτύωσης έχουν εντοπιστεί οργισμένες αντιδράσεις και σενάρια «εξωτερικής παρέμβασης». Στο επίκεντρο της τουρκικής καχυποψίας βρίσκεται το Ισραήλ και ένα πρόσφατο, άρθρο του Ισραηλινού αναλυτή, Σάι Γκαλ, πρώην στελέχους της Israel Aerospace Industries (IAI), που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Israel Hayom στις 2 Ιανουαρίου 2026 με αφορμή την προσγείωση τουρκικού F-16 στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, την οποία χαρακτήρισε «παραβίαση της συμμαχικής πειθαρχίας» από πλευράς Άγκυρας.

Haber 7: «Βαθιές υποψίες για εξωτερική παρέμβαση»

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Haber 7, σε ρεπορτάζ του του, διερωτάται αν πρόκειται για τεχνική βλάβη ή για κάτι πολύ πιο σκοτεινό. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι ο Σάι Γκαλ είχε κάνει αναφορά περί «σταματήματος των τουρκικών F-16 μέσω λογισμικού», συνδέοντας τον θάνατο του πιλότου Μπολάτ —ο οποίος δεν εγκατέλειψε το αεροσκάφος μέχρι την τελευταία στιγμή— με μια προσπάθεια στρατηγικής αποδυνάμωσης της Τουρκίας.

Abdulhalim Meşe (TV5): «Τυχαίο περιστατικό ή στρατηγικό τελεσίγραφο;»

Ο γνωστός δημοσιογράφος του σταθμού TV5Abdulhalim Meşe, εμφανίστηκε ακόμα πιο κατηγορηματικός. «Είναι δυνατόν να είναι σύμπτωση η πτώση τεσσάρων στρατιωτικών αεροσκαφών στην περιοχή (συμπεριλαμβανομένου ενός ιρανικού ελικοπτέρου) τις τελευταίες 48 ώρες;», διερωτήθηκε.

Ο Meşe συνέδεσε άμεσα το συμβάν με φερόμενη τοποθέτηση του Σάι Γκαλ για «αχρήστευση του τουρκικού στόλου F-16», υποστηρίζοντας ότι ίσως δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για ένα «στρατηγικό μήνυμα» των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς την Άγκυρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή.

 

Mustafa Uzun (Κέντρο Εβραϊκών Ερευνών): «Το λογισμικό ως όπλο»

Ο ερευνητής Μουσταφά Ουζούν τόνισε ότι το άρθρο του Γκαλ στην Israel Hayom (2 Ιανουαρίου 2026) δεν ήταν απλώς μια ανάλυση, αλλά ένας οδικός χάρτης. Σύμφωνα με τον Ουζούν, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δεν είναι αρκετή και ότι το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η «επιχειρησιακή αχρήστευση» των F-16 μέσω του ελέγχου του λογισμικού και της συντήρησης. «Όταν συμβαίνει ένα τέτοιο ατύχημα σε ένα τέτοιο κλίμα, η υπομονή μας εξαντλείται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Το άρθρο-φωτιά του Σάι Γκαλ: Η «αυτοϋπονόμευση» της Δύσης

Το άρθρο του Σάι Γκαλ που προκάλεσε την οργή των Τούρκων αναλυτών είχε τίτλο “Τα F-16 της Τουρκίας: Ένα συμμαχικό παράδοξο που αγγίζει την αυτοϋπονόμευση”. Σε αυτό, ο Γκαλ κατηγορεί την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία για να υπονομεύσει τα συμφέροντα των συμμάχων της:

  1. Αιγαίο και Κύπρος: Ο Γκαλ υποστηρίζει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16 για τη «συστηματική διάβρωση της εναέριας κυριαρχίας» Ελλάδας και Κύπρου, παραβιάζοντας τους κανόνες του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

  2. Κούρδοι και Λιβύη: Καταγγέλλει τη χρήση των αεροσκαφών για «αεροπορικό εκφοβισμό» κουρδικών πληθυσμών και την παράκαμψη του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

  3. Σομαλία: Αναφέρει ότι η πρόσφατη εμφάνιση τουρκικών F-16 στο Μογκαντίσου αποτελεί την «απόδειξη» ότι η Άγκυρα δεν δρα ως σύμμαχος, αλλά ως ανεξάρτητος παίκτης που «ξεπλένει» την ισχύ του μέσω της κατοχής εδαφών.

Το πιο κρίσιμο σημείο του άρθρου, που εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως «ομολογία σαμποτάζ», είναι η αναφορά του Γκαλ ότι «το ζήτημα δεν είναι πλέον η πρόσβαση στα F-35, αλλά το πόσο γρήγορα θα στερηθεί η επιχειρησιακή βιωσιμότητα των τουρκικών F-16. Οι σχετικές προετοιμασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη».

Ο Γκαλ στην ουσία όμως αναφέρεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, οι οποίες οδήγησαν την Άγκυρα με τον νόμο CAATSA εκτός του προγράμματος F-35 και δυνατότητας απόκτησης ανταλλακτικών ή αναβάθμισης των F-16.

Ενώ οι επίσημες έρευνες για τα αίτια της πτώσης του μαχητικού συνεχίζονται, η τουρκική κοινή γνώμη φαίνεται να δηλητηριάζεται για μια ακόμα φορά με θεωρίες συνωμοσίας δαιμονοποιώντας εξωτερικές δυνάμεις. Η πτώση του F-16 δεν αντιμετωπίζεται ως ένα απλό μηχανικό πρόβλημα, αλλά ως η πρώτη πράξη μιας «ψηφιακής και στρατηγικής πολιορκίας» της τουρκικής αεροπορίας από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Back to top button