Γράφει ο Χρήστος Κολωνάς, Οικονομικός Ταχυχρόμος
Για δύο ημέρες στις 19 και 20 Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε το East Macedonia & Thrace Forum IV που συνδιοργάνωσαν η Tsomokos Communications και η Alter Ego Media.Είχα την τιμή να συμμετέχω στον συντονισμό πάνελ του συνεδρίου αλλά και το κυριότερο να περπατήσω την ακριτική πόλη και να συζητήσω με κατοίκους της και όσους συμμετείχαν στο forum.
Για τέταρτη χρονιά το συγκεκριμένο συνέδριο επιχείρησε να δώσει φωνή στους φορείς της περιφέρειας, τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Να κρατήσει ανοιχτό το διάλογο για το παρόν και το μέλλον της κρίσιμης για τα εθνικά μας συμφέροντα περιοχής.
Αν επέλεγα να μείνω στο ξενοδοχείο και να μην περπατήσω την πρωτεύουσα του Έβρου αλλά και να μη συναντήσω και συζητήσω με κατοίκους της πόλης και κρατούσα μόνο τις τοποθετήσεις υπουργών και άλλων εκπροσώπων δημόσιων φορέων στο συνέδριο, ομολογώ, πώς θα επέστρεφα στην Αθήνα και το γραφείο μου έχοντας με μία πλασματική εικόνα. Αυτήν την εικόνα μίας πόλης η οποία έχει μετατραπεί σε έναν κόμβο μεταφοράς ενέργειας και προϊόντων σε μία πόλη την οποία η χρησιμοποίηση του λιμανιού από τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές ένοπλες δυνάμεις έχει αναβαθμίσει. Θα έμενα με μία εικόνα η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνει μία περιοχή πλούσια και γεωστρατηγικά ισχυρή.
Αμπού Μούσα: Το μήλον της Έριδος του Κόλπου που θα απασχολήσει στον πόλεμο με το Ιράν
Καμία σχέση. Δυστυχώς.
Στην Αλεξανδρούπολη έχω βρεθεί κατά καιρούς συμμετέχοντας σε ολιγόωρες δημοσιογραφικές αποστολές κι έτσι αποτύπωνα μία μεμονωμένη εικόνα. Για παράδειγμα των εγκαινίων της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται ή παλαιότερα του ελληνοτουρκικού αγωγού. Συνεπώς δεν αποτύπωνα την πραγματική διάσταση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή.
Αυτή τη φορά, όμως, συνομιλώντας με κατοίκους αλλά και μιλώντας και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είδα:
-Τον περιφερειακό δρόμο της Αλεξανδρούπολης που θα συνδέσει την πόλη με την Εγνατία Οδό να έχει πενταετή καθυστέρηση λόγω χάραξης που δεν έλαβε υπόψη της αντιδράσεις και εμπόδια στις απαλλοτριώσεις εκτάσεων.
-Ένα λιμάνι, το οποίο δεν έχει εξοπλισμό για την εκφόρτωση εμπορευμάτων με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να φέρνουν δικά τους κλαρκ για να το πετύχουν.
-Μία πόλη που παραμένει αποκομμένη σιδηροδρομικά από τους γειτονικούς της νομούς μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.
-Επιχειρήσεις, όπως η ΑΚΡΙΤΑΣ και η Alumil να γνωρίζουν την απόρριψη από τον Αναπτυξιακό Νόμο των επενδυτικών τους σχεδίων, τα οποία και θα έδιναν υπεραξία στις τοπικές οικονομίες αλλά και μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην ελληνική οικονομία.
-Ένα αεροδρόμιο χωρίς τις αναγκαίες υποδομές που απαιτεί ένας «κόμβος», όπως συχνά πυκνά χαρακτηρίζουν τον Έβρο οι πολιτικοί.
-Μία πόλη που βιώνει τη φυγή των νέων προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και το δημογραφικό πρόβλημα, όταν την ίδια στιγμή λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα προς την ανατολή, στην Τουρκία, συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο με την Άγκυρα να δίνει ισχυρά κίνητρα για τη μετεγκατάσταση των Τούρκων στα σύνορα με την Ελλάδα.
-Μία πόλη κι έναν νομό, που βιώνουν σημαντικές γεωγραφικές και οικονομικές ανατροπές, χωρίς απαραίτητα να είναι δυσοίωνες αλλά σίγουρα και χωρίς κανείς να μπορεί να τις προβλέψει ή να τις αξιοποιήσει γεωστρατηγικά. Κάθε Σαββατοκύριακο η Αλεξανδρούπολη δέχεται εκατοντάδες εκδρομείς από την Τουρκία, οι οποίοι έρχονται να ψωνίσουν ή και να διασκεδάσουν στην ακριτική μας πόλη επειδή η αγορά είναι φθηνότερη. Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία στέλνει καταναλωτές της στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης ακίνητα του Έβρου πωλούνται στους άλλους γείτονες μας, εκείνους από τη Βουλγαρία. Οι νέοι ιδιοκτήτες ανεβάζουν τα διαμερίσματα ή τις μονοκατοικίες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης της χώρας τους και, όπως ακούγεται, η φοροδιαφυγή από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κινείται σε άγνωστα επίπεδα.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επιτέλους να χαράξουν μία εθνική πολιτική για τις ακριτικές περιοχές της χώρας μας.
Τα χρόνια που διανύουμε οι γεωπολιτικές συγκρούσεις και άλλες προκλήσεις εκδηλώνονται με απίστευτες ταχύτητες και απρόβλεπτες συνέπειες.
Η γεωστρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου και συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι τεράστια για την Ελλάδα. Είναι αναγκαίο το πολιτικό σύστημα της χώρας και ιδίως η κυβέρνηση να αγκαλιάσει αυτές τις περιοχές, να ακούσει τους κατοίκους τους και τις επιχειρήσεις τους. Και μέχρι τότε καλό θα είναι να περιορίσει τις υποσχέσεις για έργα υποδομών και άλλες αναπτυξιακές πολιτικές τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει ή και να εφαρμόσει, αντίστοιχα.