breaking newsΔιεθνή

Ετοιμάζεται καταδρομική στο Ιράν; Wall Street Journal: Σχέδιο Τραμπ για στρατιωτική επιχείρηση κατάσχεσης ουρανίου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράν. Βασικός στόχος της εν λόγω επιχείρησης είναι η κατάσχεση περίπου 400 κιλών ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού.

Όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της Κυριακής, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ σταθμίζει επί του παρόντος τον κίνδυνο που θα συνεπαγόταν μια τέτοια κίνηση για τα χερσαία στρατεύματα τα οποία θα απαιτούνταν για την εκτέλεση της αποστολής.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει θετικά αυτή την προοπτική, καθώς μια στρατιωτική παρέμβαση θα συνέβαλε καθοριστικά στον κεντρικό διακηρυγμένο στόχο της αποτροπής κατασκευής πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη και επικίνδυνη αποστολή. Προκειμένου να τη φέρουν εις πέρας, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πιθανότατα θα υποχρεώνονταν να παραμείνουν στο ιρανικό έδαφος για διάστημα αρκετών ημερών ή ενδεχομένως και περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ πραγματοποιήσουν αεροπορικά πλήγματα στο Ιράν τον περασμένο Ιούνιο, βομβαρδίζοντας τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις, η χώρα διέθετε 400 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Για την κατασκευή πυρηνικών όπλων απαιτείται βαθμός εμπλουτισμού άνω του 90%.

– Σε υπόγειες σήραγγες –

Το εμπλουτισμένο ουράνιο εκτιμάται ότι βρίσκεται κυρίως σε υπόγειες σήραγγες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης στις ιρανικές πόλεις Ισφαχάν και Νατάνζ. Αμφότερες οι τοποθεσίες είχαν βομβαρδιστεί τον περασμένο Ιούνιο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με τον διευθυντή.

Παράλληλα, ανώνυμη πηγή δήλωσε στην Wall Street Journal ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε τους συμβούλους του να διασφαλίσουν πως το Ιράν θα συμφωνήσει να παραδώσει το πυρηνικό υλικό ως όρο για τον τερματισμό.

Σε σχετικές συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι Ιρανοί δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την κατοχή του ουρανίου, ενώ έκανε ρητή αναφορά και στην κατάσχεσή του, εάν η Τεχεράνη δεν συναινέσει σε αυτό.

Το βράδυ της Κυριακής, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου ότι το Ιράν οφείλει να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των ΗΠΑ, διαφορετικά «δεν θα έχουν χώρα», σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη συνομιλία.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες για ενδεχόμενη χερσαία επίθεση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράν. Αν και το Πακιστάν επιχειρεί να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη δεν έχουν εκκινήσει ακόμη απευθείας διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό.

Τραμπ προς Ιράν: Απειλή για επιθέσεις σε πετρελαιοπηγές αν δεν ανοίξει το Στενό

Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία του Ιράν απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε να ανοίξει το Στενό, καθιστώντας σαφές πως σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα, τα οποία θα στοχεύσουν τις ιρανικές πετρελαιοπηγές.

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος αλλά, εάν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, το οποίο πιθανόν να συμβεί, και εάν το Στενό λειτουργία, θα ολοκληρώσουμε την υπέροχη “παραμονή” μας στο Ιράν ανατινάζοντας και εξαφανίζοντας όλα τα Ηλεκτροπαραγωγικά τους Εργοστάσια, τις Πετρελαιοπηγές και τη νήσο Χαργκ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τραμπ σε σχετική διαδικτυακή ανάρτησή του.

 

Back to top button