Γράφει ο Ξενής Ξενοφώντος*
Ο Κυπριακός Ελληνισμό γιορτάζει την 71η επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 κάτω από πρωτοφανείς γεωπολιτικές συγκυρίες με επίκεντρο το πολεμικό θέατρο στη Μέση Ανατολή και πρωταγωνιστές τους φερόμενους ως πλανητάρχες Ντόναλντ Τραμπ και Βενιαμίν Νετανιάχου. Η υφιστάμενη αστάθεια στον ταραγμένο πλανήτη που σημαδεύεται έντονα από τις υπόκοφες ιαχές στο μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσσίας και του ποταμού αίματος που ρέει στο Ιράν, στον Ν. Λίβανο, στη Γάζα και την ευρύτερη περιοχή, θα επενεργήσουν ανπόδραστα ως καταλύτης για ολοκλήρωση των συντελούμενων γεωστρατηγικών ανακατατατάξεων και κατεπέκταση στην επαναχάραξη του χάρτη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος που διαδραματίζει τον δικό της σημαίνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα, χάρις στις ορθές, νούσιμες, καλά μελετημένες και εύτολμες ενέργειες του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, προσδοκεί ότι θα βγει κερδισμένη. Η στενή, ειλικρινής και αποφασιστική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας, σε συνδυασμό με την θαυματουργή πολιτικοστρατιωτική ενεργοποίηση της Ευρωπαικής Ένωσης στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι βέβαιο ότι θα επενεργήσει θετικά για σπάσιμο του αδιεξόδου στο χρονίζον Κυπριακό Ζήτημα.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, είναι τεράστια η ευθύνη της πολιτικής/πολιτειακής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και προπαντός πατριωτικά έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ευτυχώς, οι μέχρι τώρα ενέργειες του προέδρου Χριστοδουλίδη χαραχτηρίζονται ως επιτυχείς, ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας για να εξουδετερωθεί ο Ερντογανικός παραλογισμός που θέλει την Κύπρο όμηρο των επεκτατικών επιβουλών της Άγκυρας. Δυστυχώς, όμως, το εσωτερικό μέτωπο παρουσιάζεται διχασμένο λόγω του αντιπολιτευτικού μένους που εκπέμπουν τα πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα και κάποιοι νεοφανείς σχηματισμού που κυνικά φέρονται ως σωτήρες που θα απαλλάξουν τον τόπο από το σάπιο κομματικό σύστημα.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το αξιακό μας σύστημα βρίσκεται προ του φάσματος της κατάρρευσης και οι κρίσιμοι θεσμοί με θλιβερή κορωνίδα τη Δικαιοσύνη παραπαίουν, με τη λαϊκή ομοψυχία να πλήττεται πανηγυρικά από στείρα αντιπολευτική πρακτική. Έχοντας αυτά κατά νού, θεωρούμεν πως η ιστορική ευθύνη είναι βαριά για όλους μας. Το καμπανάκι πλέον χτυπά δυνατά. Λαός και ηγεσία καλούνται επειγόντως σε συστράτευση για χάραξη σωστικής πορείας του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτή την ώρα, το μέγα στοίχημα είναι κατά πόσο θα κάνουμε την υπέρβαση ώστε να απαλλαγούμε από την ολιγαρχική δεσποτεία και την ασύδοτη κομματοκρατία που επενεργούν ως θηλιά στο λαιμό του δημοκρατικού πολιτεύματος, προχωρώντας ενωμένοι και ομόψυχοι στον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας.
71 χρόνια από την φωτοδότρα 1η Απριλίου 1955, αντί να κλαίμε την μοίρα μας για τα δεινά που μας επεσώρευσαν οι ξένοι και ντόπιοι έμποροι του λαού, καλούμαστε να στρέψουμε το βλέμμα στα φυλακισμένα μνήματα, στον Πενταδάκτυλο και τον , αναλαμβάνοντας την ατομική και συλλογική μας ευθύνη έναντι της Κύπρου που κινδυνεύει να εξισλαμισθεί και δημογραφικά να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα. Τούτη τη δύσκολη ώρα, αντλώντας δύναμη από τα θυσιαστήρια των γενναίων της ΕΟΚΑ και όλων των ηρωομαρτύρων του έθνους, καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως η λευτεριά και η ευδαιμονία αξίζουν μόνον σε λαούς που κάνουν κτήμα τους την ομοψυχία, την τιμιότητα, τη μεγαλοψυχία και την άδολη φιλοπατρία.
Έχουμε υπέρτατο χρέος να μπούμε στην πρώτη γραμμή ενδυναμώνοντας την καταβαλλόμενη προσπάθεια της Πολιτειακής και Εκκλησιαστικής ηγεσίας, για οικοδόμηση αξιόπιστου κράτους που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού, σε ειλικρινή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες συμμαχικές χώρες που πιστεύουν πραγματικά πως ο Ευρωπαικός Πολιτισμός απειλείται από τους νεοοθωμανούς και τους κάθε λογής έμπορους των εθνών. Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωομαρτυρες του έπους της ΕΟΚΑ και όλων όσων κατά καιρούς έπεσαν στο πεδίο τοτς καθήκοντος για ελευθερία κι εθνική δικαίωση.
*δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος (ΕΠΟΔ) Κύπρου – Ελλάδας- Απανταχού Ελληνισμού