breaking newsΔιεθνή

Έκτακτη οικονομική ένεση στο Ισραήλ λόγω πολέμου με το Ιράν – 100 εκατ. σέκελ σε δήμους και περιφέρειες – Στα 1,6 δις δολάρια τον μήνα το κόστος του πολέμου για την Ιερουσαλήμ

Σε νέα έκτακτη χρηματοδοτική παρέμβαση προχώρησε η ισραηλινή κυβέρνηση, εγκρίνοντας πακέτο 100 εκατομμυρίων σέκελ 27,4 εκατ.Ευρώ δηλαδή για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα δαπάνες που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ιράν. Το μέτρο παρουσιάζεται ως κίνηση πρώτης γραμμής για να διατηρηθούν βασικές δημοτικές και περιφερειακές λειτουργίες μέσα σε συνθήκες πολέμου και αυξημένης πίεσης στην εσωτερική διοίκηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του i24NEWS, το πακέτο εγκρίθηκε σε συντονισμό ανάμεσα στο γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου και στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών. Η λογική του σχεδίου είναι διπλή: από τη μία προβλέπονται βασικές επιχορηγήσεις για όλες τις τοπικές αρχές, από την άλλη προβλέπεται επιπλέον στήριξη για τις περιοχές που έχουν δεχθεί μεγαλύτερη πίεση από απειλές ασφαλείας και ζημιές που συνδέονται με τη στρατιωτική δραστηριότητα.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και ευρύτερο πλαίσιο αποζημιώσεων, με τα ακριβή κριτήρια επιλεξιμότητας να αναμένεται να καθοριστούν από τα αρμόδια υπουργεία. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων χρηματοδοτικών ενισχύσεων, σε περίπτωση που ο πόλεμος συνεχιστεί ή κλιμακωθεί περαιτέρω. Με απλά λόγια, τα 100 εκατ. σέκελ δεν εμφανίζονται ως τελική λύση, αλλά ως πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στις άμεσες δημοσιονομικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου το συνολικό οικονομικό βάρος του πολέμου έχει ήδη πάρει μεγάλες διαστάσεις. Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο ότι το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2026, με επιπλέον 32 δισ. σέκελ για την άμυνα, ενώ το συνολικό έλλειμμα στόχος αυξήθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, η πίεση προς την κυβέρνηση δεν έρχεται μόνο από τα μέτωπα, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Το i24NEWS υπενθυμίζει ότι νωρίτερα μέσα στον μήνα αρκετοί δήμοι, κυρίως κοντά στα βόρεια σύνορα και στη Γάζα, είχαν αντιδράσει σε μείωση 3% στους προϋπολογισμούς τους, προειδοποιώντας ότι έτσι αποδυναμώνονται οι προσπάθειες αποκατάστασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Τοπικοί άρχοντες έχουν ήδη μιλήσει για χάσμα ανάμεσα στις κυβερνητικές υποσχέσεις και στην πραγματική εικόνα στο πεδίο, ζητώντας μεγαλύτερη προστασία, φορολογικές ελαφρύνσεις και μακροπρόθεσμη στήριξη για τις κοινωνίες της πρώτης γραμμής.

Το ευρύτερο οικονομικό πλαίσιο είναι ακόμη πιο βαρύ. Το Reuters είχε αναφέρει στις αρχές Μαρτίου ότι η ζημιά στην ισραηλινή οικονομία από τον πόλεμο με το Ιράν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 9 δισ. σέκελ την εβδομάδα δηλαδή 2,4 δις Ευρώ υπό αυστηρούς περιορισμούς ασφαλείας, ενώ νεότερη εκτίμηση που μετέδωσε στις 29 Μαρτίου έκανε λόγο για κόστος πολέμου περίπου 1,6 δισ. δολαρίων την εβδομάδα.

Έτσι, η έκτακτη ενίσχυση των 100 εκατ. σέκελ προς τις τοπικές αρχές αποκτά και πολιτική σημασία: η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι δεν αφήνει τις περιφέρειες να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της σύγκρουσης. Το ερώτημα, όμως, παραμένει ανοιχτό: αρκεί αυτό το ποσό για να καλύψει πραγματικές ανάγκες σε περιοχές που ζουν υπό διαρκή στρατιωτική πίεση και δημοσιονομική φθορά; Το i24NEWS σημειώνει ότι η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα του πακέτου θα τεθούν αμέσως υπό αυστηρή δοκιμασία από τις περιφερειακές αρχές που ήδη αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ανάγκες ασφαλείας και οικονομικής αντοχής.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο! Το Ισραήλ δεν μετρά πια μόνο το στρατιωτικό κόστος του πολέμου με το Ιράν, αλλά και το εσωτερικό διοικητικό και κοινωνικό του βάρος. Και όσο η σύγκρουση παρατείνεται, τόσο περισσότερο η μάχη θα δίνεται όχι μόνο στα μέτωπα, αλλά και στα ταμεία των δήμων, στις υποδομές των τοπικών κοινωνιών και στην αντοχή της εσωτερικής οικονομίας.

Back to top button