Αίσθηση προκάλεσε χθες η δημόσια τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εξέφρασαν με τον πλέον επίσημο και σαφή τρόπο την κατανόησή τους απέναντι στις ανησυχίες της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Η τοποθέτηση αυτή ήρθε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία Ρωσία και Ουκρανία προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για ειρηνευτική επίλυση, με ορίζοντα τη συνάντηση των αντιπροσωπειών τους που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα της Ουκρανίας, αναγνώρισε ως «δίκαιη» την ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον δεν υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ — ένα αίτημα που η ουκρανική πλευρά έχει διατυπώσει μετ’ επιτάσεως ως στοιχείο θεμελιώδους σημασίας για την ασφάλειά της.
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν τη Ρωσία να επιδιώκει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω νατοϊκή επέκταση προς πρώην σοβιετικά κράτη όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία, ο Κέλογκ υποστήριξε ότι πρόκειται για «εύλογο» αίτημα. Επιπλέον, επισήμανε πως η ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη απόφαση από τα 32 μέλη της Συμμαχίας, κάτι που –όπως υπονόησε– αυτή τη στιγμή δεν είναι ρεαλιστικό.
«Η Ουκρανία δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν είναι θέση μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών», σχολίασε ο Κέλογκ, τονίζοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα ακόμη κράτη-μέλη που διατηρούν την ίδια θέση.
Όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός απεσταλμένος δήλωσε ότι στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών —εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν— θα καταβληθεί προσπάθεια συνένωσης των δύο υφιστάμενων μνημονίων (ένα από κάθε πλευρά) σε ένα ενιαίο κείμενο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να συμμετάσχουν και οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Παρά τη στάση κατανόησης ως προς τις ανησυχίες της Μόσχας, ο Κέλογκ τόνισε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, στον οποίο ανήκει και η τελική απόφαση για τη στάση των ΗΠΑ, διατηρεί σαφείς επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Ρωσίας. Όπως ανέφερε, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «αγανακτισμένος» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο κατηγορεί για υπερβολικές και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων.