Το νέο περιβάλλον ασφαλείας, η τεχνολογική επανάσταση στα σύγχρονα πεδία επιχειρήσεων και οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του 2ου «Defence for Growth Forum», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
Το συνέδριο διοργανώνεται από την CLEON Conferences & Communications, σε συνεργασία με την European Innovation Solutions –πρώην Euroconsultants– και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σημαντικών θεσμικών και παραγωγικών φορέων της χώρας.
Η προσέλευση των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 09:00, ενώ οι εργασίες του φόρουμ θα διεξαχθούν από τις 09:30 έως τις 17:30. Τον συντονισμό της διοργάνωσης θα αναλάβει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίτης, διπλωματικός και στρατιωτικός συντάκτης του ΑΝΤ1 και της Realnews.
Στόχος η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο αμυντικής καινοτομίας
Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επανακαθορίζουν το περιβάλλον ασφάλειας και άμυνας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και η εξάπλωση των υβριδικών απειλών αναδεικνύουν την ανάγκη για αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, στρατηγική αυτονομία και ανθεκτικότητα. Παράλληλα, καθιστούν επιτακτική την ταχεία προσαρμογή των κρατών και των Ενόπλων Δυνάμεων σε νέα δόγματα και τεχνολογίες.
Σκοπός του φόρουμ είναι να φωτίσει αυτές τις κρίσιμες αλλαγές και να συμβάλει στην τοποθέτηση της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη ως στρατηγικού κόμβου αμυντικής καινοτομίας, βιομηχανικής παραγωγής και διεθνών συνεργασιών.
Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στις επιχειρήσεις πολλαπλών πεδίων –Multi-Domain Operations– και στην ανάγκη διασύνδεσης χερσαίων, ναυτικών, αεροπορικών, διαστημικών και κυβερνοχώρων επιχειρήσεων.
Από τα UAV και τα micro-drones μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη
Η εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών μεταβάλλει ήδη τη μορφή του πολέμου και επιταχύνει τον μετασχηματισμό τόσο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όσο και της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας.
Μεταξύ των τομέων που θα εξεταστούν περιλαμβάνονται:
- Τα μη επανδρωμένα και αυτόνομα συστήματα.
- Τα UAV και τα micro-drones.
- Η τεχνητή νοημοσύνη.
- Η κυβερνοάμυνα και η κυβερνοασφάλεια.
- Ο ηλεκτρονικός πόλεμος.
- Οι τεχνολογίες διττής χρήσης.
- Τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης της αμυντικής παραγωγής.
- Οι δυνατότητες συμμετοχής ελληνικών εταιρειών σε διεθνή προγράμματα.
Ξεχωριστή θέση θα καταλάβουν τα συμπεράσματα από τη μαζική χρήση drones στην Ουκρανία, όπου η τεχνολογική εξέλιξη επιταχύνεται μέσα από τις πραγματικές ανάγκες του πεδίου της μάχης.
Αντίστοιχα, θα εξεταστούν τα διδάγματα από τις αεροπορικές επιδρομές και τα συστήματα αεράμυνας στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.
Οι πέντε θεματικές ενότητες
Οι εργασίες του 2ου «Defence for Growth Forum» θα αναπτυχθούν σε πέντε βασικά πάνελ.
Το πρώτο θα περιλαμβάνει την εναρκτήρια συνεδρία και ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά και χρηματοδοτικά προγράμματα. Στη συζήτηση θα εξεταστούν οι διαθέσιμες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τραπεζικών εργαλείων και πόρων του ΕΣΠΑ.
Το δεύτερο πάνελ θα επικεντρωθεί στα επιχειρησιακά διδάγματα από τις σύγχρονες ένοπλες συγκρούσεις. Μεταξύ άλλων, θα αναλυθούν οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και η χρήση drones, micro-drones και νέων τεχνολογιών στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η τρίτη ενότητα θα αφορά την εξέλιξη του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής τεχνολογίας και τις δυνατότητες σύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανική παραγωγή και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο τέταρτο πάνελ θα παρουσιαστούν διεθνή αμυντικά προγράμματα και οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Η πέμπτη και τελευταία ενότητα, με τίτλο «Defence 2030: What Comes Next», θα επιχειρήσει να σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα στην άμυνα, την τεχνολογία και τη βιομηχανική συνεργασία με ορίζοντα το 2030.
Οι ομιλητές
Μεταξύ των ομιλητών της διοργάνωσης περιλαμβάνονται:
- Shay Gal, ιδρυτής και επικεφαλής της Line of State και πρώην αντιπρόεδρος της Israel Aerospace Industries.
- Πάρις Κοκορότσικος, διευθύνων σύμβουλος της European Innovation Solutions.
- Δρ Κυριάκος Τόλιας, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
- Χρήστος Μαζανίτης, διπλωματικός και στρατιωτικός συντάκτης του ΑΝΤ1 και της Realnews.
- Γρηγόρης Λεωνίδης, διευθύνων σύμβουλος της CLEON Conferences & Communications.
Υπό την αιγίδα σημαντικών θεσμικών φορέων
Το 2ο «Defence for Growth Forum» τελεί υπό την αιγίδα:
- Του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
- Της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων.
- Του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.
- Της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Ασφάλειας και Άμυνας.
- Της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών.
- Του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας.
- Του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.
Σε ποιους απευθύνεται
Το φόρουμ απευθύνεται σε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αξιωματικούς, ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, στελέχη αμυντικών βιομηχανιών και διευθυντές εταιρειών του κλάδου.
Παράλληλα, αναμένεται να προσελκύσει ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, κατασκευαστές και προμηθευτές αμυντικού υλικού, εμπειρογνώμονες μη επανδρωμένων συστημάτων, στελέχη επενδυτικών και τραπεζικών οργανισμών, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και εκπροσώπους θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτικών μηχανισμών δημιουργεί πλέον ένα νέο πεδίο συνεργασιών και επενδύσεων. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες να μη μεταφραστούν αποκλειστικά σε εισαγωγές, αλλά να ενισχύσουν την εγχώρια έρευνα, την παραγωγή, την απασχόληση και την τεχνολογική αυτονομία.
Το 2ο «Defence for Growth Forum» φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την αμυντική βιομηχανία, την ερευνητική κοινότητα και τους επενδυτικούς φορείς, σε μια περίοδο κατά την οποία η άμυνα εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα ασφάλειας αλλά και οικονομικής ανάπτυξης.