breaking newsΕλλάδα

Κώστας Κυριακού: «Στο Σβέρνετς εξελίσσεται οικονομικός και εθνικός διωγμός των Ελλήνων»

Σκληρή παρέμβαση για όσα συμβαίνουν στο Σβέρνετς της Αυλώνας και συνολικά στη Βόρεια Ήπειρο έκανε στον Flash 99,4 ο δικηγόρος Κώστας Κυριακού, με καταγωγή από τη Βόρεια Ήπειρο, καταγγέλλοντας σχέδιο οικονομικής εξόντωσης και δημογραφικής συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία.

Ο κ. Κυριακού υποστήριξε ότι τα γεγονότα στο Σβέρνετς δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό των τελευταίων ημερών, αλλά συνέχεια ενός διωγμού που, όπως είπε, κρατά «30, 40 και 100 χρόνια». Περιέγραψε την περιοχή ως μια ελληνική κοινότητα περίπου 200 οικογενειών, που ζουν από αμπελώνες και ελαιώνες, μπροστά στην Αδριατική και κοντά στη λιμνοθάλασσα, σε έναν τόπο με μεγάλη τουριστική αξία.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, οι κάτοικοι του Σβέρνετς, ελληνικής και ελληνοβλαχικής καταγωγής, δεν αναγνωρίζονται από το αλβανικό κράτος ως Έλληνες, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα τούς αναγνωρίζει ως ομογενείς και τους χορηγεί τα σχετικά δελτία ταυτότητας. Όπως είπε, το αλβανικό κράτος τούς «κλείνει με συρματόπλεγμα», τους αφαιρεί χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τους κόβει την πρόσβαση στη θάλασσα και τους στερεί ουσιαστικά το μέσο βιοπορισμού.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «οικονομικό και εθνικό διωγμό» με πρόσχημα τουριστικές επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Κατά την εκτίμησή του, ο στόχος είναι να αναγκαστούν οι Έλληνες και οι Ελληνοβλάχοι της περιοχής να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες.

Ο Κώστας Κυριακού συνέδεσε τη σημερινή κατάσταση με τη διαχρονική πολιτική του αλβανικού κράτους απέναντι στη Βόρεια Ήπειρο. Όπως είπε, «στην Αλβανία άλλαξαν τα πρόσωπα, αλλά όχι οι μέθοδοι», υποστηρίζοντας ότι το «βαθύ κράτος των Τιράνων» έχει διαχρονική εμμονή με τη συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου.

Αναφέρθηκε και στα προσωπικά του βιώματα, θυμίζοντας ότι φυλακίστηκε το 1974, σε ηλικία 18 ετών, αλλά και το 1994, στη γνωστή υπόθεση των στελεχών της Ομόνοιας. Όπως είπε, τότε η τρομοκράτηση γινόταν με όπλα, συλλήψεις και φυλακίσεις, ενώ σήμερα γίνεται με νόμους περί «στρατηγικών επενδύσεων», απαλλοτριώσεις και αστυνομική βία.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στο θέμα των περιουσιών. Κατηγόρησε τα Τίρανα ότι βαφτίζουν ως «κρατική γη» τις προγονικές εστίες των Βορειοηπειρωτών, προκειμένου να τις παραχωρήσουν σε επενδυτές. Όπως είπε, πρόκειται για «ξεκάθαρη κλοπή» και μέρος σχεδιασμένου διωγμού, που δεν αφορά μόνο το Σβέρνετς, αλλά και τη Χιμάρα, την Άρτα της Αυλώνας και άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου.

Ο κ. Κυριακού άσκησε έντονη κριτική και στην Αθήνα. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει διαμορφώσει ποτέ σταθερό δόγμα για τη σωτηρία του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Ανέφερε ότι, μετά τη δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, με την οποία είχε τεθεί ζήτημα σύνδεσης των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών με όσα ζητούσε η Αλβανία για το Κόσοβο, η ελληνική στάση περιορίστηκε κυρίως σε ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και τυπικές διπλωματικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αυστηρά διπλωματικά διαβήματα, να παρέχει νομική και οικονομική στήριξη στους διωκόμενους ομογενείς και να θέσει ξεκάθαρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας όσο δεν γίνονται σεβαστές οι ελληνικές περιουσίες και τα δικαιώματα της μειονότητας.

Ο δικηγόρος αποκάλυψε επίσης ότι ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, καταθέτει επίσημη ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας για τον διωγμό των 200 οικογενειών στο Σβέρνετς, αλλά και για την κατάσταση στην Άρτα, τη Χιμάρα και συνολικά στη Βόρεια Ήπειρο.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυριακού απηύθυνε μήνυμα στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, καλώντας τους να κρατήσουν γερά. «Η αλήθεια και το δίκαιο δεν φυλακίζονται και δεν νικιούνται», ανέφερε, τονίζοντας ότι η φωνή τους πρέπει να φτάσει όχι μόνο στην Ελληνική Βουλή, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με ιδιαίτερη ένταση υπογράμμισε ότι χωρίς γη οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου γίνονται «ξένοι στον τόπο τους». Χαρακτήρισε την κατάσταση «κραυγή αγωνίας» και όχι απλώς διαμαρτυρία, λέγοντας ότι «χάνεται ελληνικό έδαφος» και ότι η Αθήνα οφείλει να καταλάβει πως το ζήτημα δεν αφορά «κάποιους άλλους», αλλά Έλληνες αδελφούς.

Κλείνοντας, ζήτησε από τα ελληνικά κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης να εντάξουν τη Βόρεια Ήπειρο στην καθημερινή ατζέντα των ειδήσεων. Όπως είπε, εκεί ζουν Έλληνες που δεν πρέπει να αισθάνονται ξεχασμένοι και πεταγμένοι. Υπενθύμισε επίσης τη μεγάλη κινητοποίηση του ελληνισμού το 1994 για την υπόθεση των στελεχών της Ομόνοιας, σημειώνοντας ότι όταν ο ελληνισμός συσπειρώνεται, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Το βασικό μήνυμα της παρέμβασης Κυριακού ήταν σαφές: το Σβέρνετς δεν είναι απλώς μια τοπική διαμάχη για γη. Είναι, όπως είπε, ένας ακόμη κρίκος στη μακρά αλυσίδα πίεσης, απαλλοτριώσεων και διωγμού του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

Back to top button