breaking newsΕλλάδα

Μετά την “Ασπίδα του Αχιλλέα” τους “χαλάει” και ο φράχτης στον Έβρο! Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας – Η Ελλάδα συνεχίζει κανονικά το έργο

Νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκαλεί η επέκταση του φράχτη στον κεντρικό Έβρο, καθώς η Άγκυρα κατέθεσε ρηματική διακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται σε σημεία που η ίδια θεωρεί τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η τουρκική διαμαρτυρία έχει περιέλθει σε γνώση της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών. Παρά την αντίδραση της γειτονικής χώρας, η κατασκευή του έργου συνεχίζεται κανονικά.

Τα επτά επίμαχα σημεία

Η κατασκευή του φράχτη στον κεντρικό Έβρο άρχισε το 2023 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2025. Ωστόσο, σε τουλάχιστον επτά σημεία κατά μήκος των 35 χιλιομέτρων δεν τοποθετήθηκε το τεχνητό εμπόδιο, μολονότι αυτό προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό.

Τα επίμαχα σημεία, συνολικού μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων, βρίσκονται κυρίως κοντά στο Σουφλί και, σε μικρότερο βαθμό, στην περιοχή του Διδυμοτείχου. Αρχικά η μη κατασκευή του φράχτη αποδόθηκε στις τεχνικές δυσκολίες και στη δυσπρόσιτη μορφολογία του εδάφους.

Στην πραγματικότητα, όμως, το πρόβλημα συνδέεται με τη διαφορετική αντίληψη Αθήνας και Άγκυρας για την ακριβή χάραξη της συνοριακής γραμμής. Στις αποτυπώσεις της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού τα συγκεκριμένα σημεία εμφανίζονται ως ελληνικό έδαφος, ενώ η Τουρκία τα θεωρεί τμήμα της δικής της επικράτειας.

Η μεταβολή της κοίτης του ποταμού

Η διχογνωμία αποδίδεται στις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στην κοίτη του Έβρου, ο οποίος λειτουργεί ως φυσική οριογραμμή μεταξύ των δύο χωρών. Οι αλλαγές στη ροή του ποταμού δημιούργησαν διαφορετικές αποτυπώσεις ως προς τη θέση των συνόρων.

Μέρος του προβλήματος εμφανίστηκε το 2024, όταν οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην ψηφιακή απεικόνιση της οριογραμμής. Μέχρι τότε οι διαθέσιμοι χάρτες βασίζονταν σε αναλογικές αποτυπώσεις του 1926.

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι από τη σύγκριση των παλαιών χαρτών με τα νέα ψηφιακά δεδομένα προέκυψαν μικρές αποκλίσεις, επισημαίνοντας ότι οι τεχνικές υπηρεσίες Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να καταλήξουν σε κοινή αποτύπωση.

Εγκαταλείφθηκε η λύση του μετακινούμενου εμποδίου

Για λόγους τακτικής και διπλωματίας, η Αθήνα είχε αρχικά αποφύγει την κατασκευή μόνιμου φράχτη στα επτά σημεία. Είχε μάλιστα εξεταστεί η ανάπτυξη ενός μετακινούμενου τεχνητού εμποδίου, το οποίο θα μπορούσε να απομακρυνθεί εφόσον το απαιτούσαν οι συνθήκες.

Η συγκεκριμένη λύση εγκαταλείφθηκε. Εδώ και περίπου πέντε μήνες οι ελληνικές αρχές προχωρούν στην ολοκλήρωση του φράχτη βάσει των ελληνικών χαρτών, πραγματοποιώντας πασσαλόμπηξη και κατασκευάζοντας μόνιμες θεμελιώσεις.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της Τουρκίας. Η ρηματική διακοίνωση υποβλήθηκε μέσω του σημείου επαφής που διατηρούν Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία στον μεθοριακό σταθμό του Καπιτάν Αντρέεβο.

Η υπόθεση ξεπερνά πλέον το τεχνικό σκέλος ενός έργου συνοριακής προστασίας και αποκτά σαφή διπλωματική διάσταση. Η ελληνική πλευρά, πάντως, δείχνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει την κατασκευή, στηριζόμενη στις επίσημες ελληνικές αποτυπώσεις της συνοριακής γραμμής.

Back to top button