breaking newsΕλλάδα

Μην πάμε σε τρίτη υποχώρηση με το καλώδιο

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε ο διεθνολόγος Σταύρος Καλεντερίδης στη «Ναυτεμπορική» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου, εστιάζοντας στη νέα φάση του έργου, στις Navtex που θα απαιτηθούν για τις εργασίες και κυρίως στη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία.

Ο κ. Καλεντερίδης υποστήριξε ότι η έκδοση ελληνικής Navtex από τον σταθμό του Ηρακλείου για τις εργασίες του καλωδίου θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο η Αθήνα θα επιμείνει στην άσκηση των δικαιωμάτων που θεωρεί ότι διαθέτει στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, το πρώτο μεγάλο ερώτημα αφορά την αντίδραση της Άγκυρας. Κατά την ανάλυσή του, η Τουρκία δεν αρκείται στην ενημέρωση μέσω ελληνικής Navtex, αλλά επιδιώκει να εμφανιστεί η ίδια ως αρμόδια για την έκδοση σχετικής αγγελίας από τον σταθμό της Αττάλειας.

«Το πρώτο ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία», σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενο αίτημα προς την Άγκυρα είτε από την ανάδοχο εταιρεία είτε από το πλοίο που θα πραγματοποιήσει τις εργασίες θα δημιουργούσε εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την ελληνική πλευρά.

«Να μην υπάρξει τρίτη υποχώρηση»

Ο Σταύρος Καλεντερίδης επανέφερε παράλληλα στο προσκήνιο τα γεγονότα της Κάσου, κάνοντας λόγο για προηγούμενη ελληνική υποχώρηση και επικαλούμενος σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις πρώην κυβερνητικών στελεχών.

Στο ίδιο πλαίσιο εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο, όπως είπε, η διαχείριση των επόμενων κινήσεων να μεταφερθεί στην ανάδοχο κοινοπραξία και στη γαλλική πλευρά.

Κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία ενδεχόμενες πολιτικές αποφάσεις θα εμφανιστούν ως καθαρά τεχνικές επιλογές της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

«Μη ξαναπάμε σε τρίτη υποχώρηση», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Η μεγάλη διαφωνία για το Φετιγιέ–Κας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διεθνολόγος και στο τουρκικό θαλάσσιο πάρκο Φετιγιέ–Κας, συνδέοντας το θέμα άμεσα με το Καστελλόριζο.

Ο κ. Καλεντερίδης άσκησε κριτική στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ότι η χάραξη του καλωδίου βρίσκεται δεκάδες μίλια νοτιότερα από τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα.

Η επίσημη κυβερνητική θέση, πάντως, είναι διαφορετική από την ερμηνεία που δίνει ο κ. Καλεντερίδης: ο υπουργός Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η διαδρομή «ουδέποτε περνούσε» από τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα και ότι δεν υπάρχει λόγος επαναχάραξης του έργου.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι ακόμη και η χρήση του όρου «τουρκικό θαλάσσιο πάρκο» δημιουργεί πρόβλημα, επειδή —κατά την εκτίμησή του— μπορεί να ερμηνευθεί ως έμμεση αποδοχή μιας τουρκικής διεκδίκησης στην περιοχή.

Χαρακτήρισε μάλιστα το πάρκο Φετιγιέ–Κας όχι απλώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία, αλλά «επιθετική κίνηση γεωπολιτικής περικύκλωσης και εξαφάνισης του Καστελλορίζου».

«Αυτογκόλ αν προσαρμόσουμε τη χάραξη»

Ο διεθνολόγος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που έκαναν λόγο για πιθανή τεχνική μετατόπιση της όδευσης του καλωδίου ώστε να αποφευχθεί η περιοχή που η Τουρκία έχει εντάξει στο θαλάσσιο πάρκο Φετιγιέ–Κας.

Σχετικά δημοσιεύματα πράγματι κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες, όμως στη συνέχεια η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσαν ότι υφίσταται σχεδιασμός επαναχάραξης.

Κατά τον Καλεντερίδη, εάν η Ελλάδα προσαρμόσει στην πράξη τη διαδρομή ώστε να αποφύγει την επίμαχη περιοχή, τότε θα έχει δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

«Το ότι δεν το παραβιάζουμε είναι ένα αυτογκόλ», υποστήριξε, επιμένοντας ότι η Αθήνα δεν πρέπει να επιτρέψει σε μονομερείς τουρκικές ενέργειες να επηρεάζουν τον ελληνικό σχεδιασμό.

Πρόταση για ΑΟΖ Ελλάδας–Κύπρου

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Σταύρος Καλεντερίδης επανέφερε μία από τις πάγιες θέσεις του: την ανάγκη οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την άποψή του, μια τέτοια κίνηση θα αποδυνάμωνε στην πράξη τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή και θα έδινε σαφέστερη στρατηγική απάντηση στις κινήσεις της Άγκυρας γύρω από το Καστελλόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρέμβαση Καλεντερίδη στη «Ναυτεμπορική» κατέληξε έτσι σε μία σαφή προειδοποίηση: το πραγματικό τεστ, κατά τον ίδιο, δεν είναι μόνο αν θα προχωρήσει τεχνικά το καλώδιο, αλλά αν οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν χωρίς η Τουρκία να αποκτήσει ρόλο ή λόγο σε περιοχές όπου η Αθήνα θεωρεί ότι δεν διαθέτει σχετική δικαιοδοσία.

Back to top button