breaking newsΔιεθνή

Ατέλειωτες οι σφαγές αμάχων από τους τζιχαντιστές στη Συρία

Η κατάσταση στη Συρία έχει επιδεινωθεί δραματικά, καθώς οι εσωτερικές συγκρούσεις συνεχώς κλιμακώνονται και φέρνουν μαζί τους νέες θύματα και ανθρωπιστικές κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατς, προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις, επικρίνοντας ανοιχτά την ηγεσία της Δαμασκού και ιδιαίτερα το πρόσωπο του Σύρου προέδρου, Αμπου Μοχάμεντ αλ-Τζουλάνι, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη ριζοσπαστικοποίηση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Χρησιμοποιώντας το όνομα de guerre του Σύρου προέδρου, Αχμέντ αλ-Σάρα, ο Ισραηλινός υπουργός κατηγόρησε τον Τζουλάνι για μια μεταμφίεση πολιτικού με «μετριοπαθές προσωπείο», το οποίο, σύμφωνα με την ίδια δήλωση, αποκαλύπτει τώρα το «πραγματικό πρόσωπο» του ως τρομοκράτη, μέλος της Αλ Κάιντα, ο οποίος διαπράττει φρικτές πράξεις εναντίον αμάχων.

Ο Ισραηλινός υπουργός υπενθύμισε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή από τη Συρία, δηλώνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα εργάζονται για την αποστρατιωτικοποίηση της νότιας Συρίας. Πρόκειται για μία στρατηγική που επιδιώκει να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία του Ισραήλ στην περιοχή, προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις και να ελεγχθεί η κατάσταση, εν μέσω της συνεχιζόμενης αστάθειας στη Συρία και των αλληλοεπικαλυπτόμενων στρατηγικών συμφερόντων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας για τη συνεχιζόμενη βία και τις μεγάλες απώλειες αμάχων στη Συρία, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις στην σύγκρουση. Στην ίδια γραμμή, η Γαλλία καταδίκασε τις «βιαιοπραγίες» κατά των αμάχων και ζήτησε ανεξάρτητες έρευνες, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται. Η γαλλική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της για μια ειρηνική, συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση στη Συρία, η οποία θα διασφαλίσει την προστασία όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Οι χώρες της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποτύχει να πάρουν σαφή θέση για τις συνέπειες των σφαγών και των επιθέσεων κατά των Αλαουιτών και άλλων μειονοτήτων. Η αδράνεια αυτή έχει προκαλέσει εντάσεις και έχει αφήσει ανοιχτό το πεδίο για περισσότερη βία και καταστολή.

Στη Συρία, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες Αλαουιτών (της θρησκευτικής κοινότητας στην οποία ανήκει ο πρώην πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ) και τζιχαντιστών, κυρίως της ομάδας Αλ-Νούσρα (συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα), έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πάνω από 300 Αλαουίτες έχουν σκοτωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι επιθέσεις συνεχίζονται σε παραθαλάσσια τμήματα της χώρας. Η συριακή κυβέρνηση και οι συμμαχικές οργανώσεις έχουν διεξάγει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, με στόχο να καταστείλουν τις αντιστάσεις και να ενισχύσουν τον έλεγχο της περιοχής.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι τα γεγονότα αυτά, μαζί με τις σφαγές, προκαλούν διεθνή ανησυχία και καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, οι προσπάθειες να διαδοθούν αυτά τα γεγονότα μέσω των Μέσων Ενημέρωσης, όπως το κανάλι Al Jazeera και άλλες αραβικές πηγές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν αντιμετωπίσει εμπόδια, και πολλές πληροφορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες ή φιλτραρισμένες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος Άχμεντ αλ-Σάρα, ο οποίος ανέλαβε μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, σε πρόσφατη δήλωσή του, κάλεσε τους Αλαουίτες αντάρτες να παραδοθούν, προειδοποιώντας τους ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» αν δεν το κάνουν. Ο Σάρα, επικεφαλής του ισλαμιστικού συνασπισμού που ανέτρεψε τον Άσαντ, δήλωσε ότι ο στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι το κράτος θα διατηρήσει το μονοπώλιο των όπλων και να περιορίσει τη δράση «ανεξέλεγκτων όπλων». Η πολιτική του επικεντρώνεται στον έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων και στην αποδοχή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης ως βασικούς παράγοντες στην αναδιάρθρωση της Συρίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία έχει φτάσει σε νέα επίπεδα κινδύνου, με εκατοντάδες αμάχους να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά, και οι περιοχές των Αλαουιτών να πλήττονται σφοδρά. Ενώ οι διεθνείς οργανισμοί συνεχίζουν να αναφέρονται στα εγκλήματα πολέμου και τα θύματα, η έλλειψη συντονισμένων διεθνών προσπαθειών για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης ενδέχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Η συγκρουσιακή αυτή κατάσταση προκαλεί τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες για τον πληθυσμό της Συρίας, ενώ η διεθνής κοινότητα μένει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός πολέμου που έχει πλέον φτάσει σε φάσεις όλο και πιο δύσκολες και με εκρηκτικές διεθνείς επιπτώσεις.

Prime News.

Back to top button