Σε διπλωματικό αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι χώρες των BRICS, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τον πόλεμο στη Δυτική Ασία και να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτό κείμενο ενόψει της 18ης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί.
Οι Sherpas, δηλαδή οι ανώτατοι αξιωματούχοι που προετοιμάζουν τις αποφάσεις της Συνόδου, συνεδρίασαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην ινδική πρωτεύουσα, με βασικό στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου της «Διακήρυξης του Δελχί».
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκεται η διατύπωση που θα χρησιμοποιηθεί για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Δυτική Ασία και το Παλαιστινιακό. Η επίτευξη συμφωνίας δεν θεωρείται δεδομένη, καθώς οι διαφορές μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχαν εμποδίσει, κατά τις προηγούμενες υπουργικές συναντήσεις, την έκδοση κοινών ανακοινωθέντων από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εμπορίου των BRICS.
Παρά τις αποκλίσεις, η τελική διακήρυξη αναμένεται να περιλαμβάνει αναφορές στον πόλεμο και στην Παλαιστίνη. Η Ινδία πιέζει, παράλληλα, για αυστηρότερη διατύπωση σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και για την ανάγκη μεταρρύθμισης των πολυμερών διεθνών οργανισμών, με πρώτο τον ΟΗΕ.
Στην ατζέντα βρίσκεται και το ζήτημα των μονομερών κυρώσεων που επιβάλλονται από μεμονωμένες χώρες, ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας για κράτη όπως η Ρωσία και το Ιράν. Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να εξετάσουν την ευρύτερη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, καθώς και τα επόμενα χρηματοδοτικά σχέδια της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.
Η φετινή Σύνοδος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 ετών από τη συγκρότηση της ομάδας και αναμένεται να δώσει έμφαση σε μια ευρύτερη, ανθρωποκεντρική ατζέντα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται η ενεργειακή ασφάλεια, οι ανθεκτικές εφοδιαστικές αλυσίδες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα επενδυτικά ταμεία και η διεθνοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Μπροστά στις αναταράξεις που προκαλούν οι γεωπολιτικές συγκρούσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, εξετάζεται ακόμη η δημιουργία ενός Πλαισίου Συνεργασίας για την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας των μεταφορών και των δικτύων εφοδιασμού μεταξύ των κρατών-μελών.
Την ίδια ώρα, στην ευρύτερη περιοχή της ινδικής πρωτεύουσας εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας. Αστυνομικές αρχές από το Δελχί, τη Νόιντα και το Γκαζιαμπάντ πραγματοποίησαν διυπηρεσιακή σύσκεψη για την ασφάλεια, την κυκλοφορία και τον συντονισμό των γειτονικών διοικητικών περιφερειών κατά τη διάρκεια της Συνόδου.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ, προήδρευσε παράλληλα σε συνεδρίαση συμβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις της Ινδίας με τη Δυτική Ασία. Υπογράμμισε τη σημασία των δεσμών του Νέου Δελχί με τις χώρες του Κόλπου, την προστασία περίπου 10 εκατομμυρίων Ινδών που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, καθώς και τη διασφάλιση της ενέργειας, των λιπασμάτων, του εμπορίου και των διεθνών διασυνδέσεων εν μέσω του πολέμου.
Η Σύνοδος του Νέου Δελχί αποτελεί κρίσιμο τεστ για τη συνοχή των διευρυμένων BRICS. Το βασικό ζητούμενο δεν είναι μόνο η έκδοση μιας κοινής διακήρυξης, αλλά κατά πόσο μια ομάδα χωρών με διαφορετικά —και σε ορισμένες περιπτώσεις αντικρουόμενα— συμφέροντα μπορεί να μετατρέψει την αυξανόμενη οικονομική και γεωπολιτική της βαρύτητα σε συντονισμένη διεθνή παρέμβαση.