breaking newsΕλλάδα

Κουκουλώνουν τα Βατερλώ με εξορμήσεις

Κουκουλώνουν τα Βατερλώ με εξορμήσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με «εντολή Γκρίνμπεργκ» έχει αρχίσει επικοινωνιακές περιοδείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό να επικρατήσει η περίφημη «θετική ατζέντα», όπως λέει το Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή όμως στο πεδίο της πραγματικότητας η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να βγάλει τον μήνα, καθώς η ακρίβεια γονατίζει τα νοικοκυριά, ενώ η ανασφάλεια είναι ένα από τα βασικά αισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες, όπως προκύπτει από τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Παράλληλα, στο εσωκομματικό πεδίο υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς –πέρα από την κοινή παρέμβαση των Καραμανλή-Σαμαρά (16/6)– όλοι οι δελφίνοι της «γαλάζιας» παράταξης συγκροτούν νέες συμμαχίες, ενώ στο γεωπολιτικό πεδίο η Ελλάδα αποδυναμώνεται (Μονή Σινά, τουρκολιβυκό μνημόνιο κ.ά.).

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η κοινή παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση βιβλίου του Σταύρου Λυγερού «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία» στις 16 Ιουνίου, στο Μαξίμου επικρατεί διάχυτη ανησυχία, ειδικά σε μια συγκυρία κατά την οποία πυκνώνει η συζήτηση για το ενδεχόμενο συγκρότησης νέου δεξιού κόμματος από τον Μεσσήνιο πολιτικό. Συγκεκριμένα, ο Αντ. Σαμαράς κινείται με πυρετώδεις ρυθμούς για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέος φορέας, κάνοντας συζητήσεις και διαβουλεύσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται κατά πολλούς και η επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, όπου υπάρχουν κρίσιμοι εκλογικοί μηχανισμοί που μπορούν να επηρεάσουν πολλούς ψηφοφόρους. Μάλιστα, έκανε και δήλωση: «Πολλοί ρωτούν αν κάνω κόμμα και θα συνεχίσουν να ρωτάνε».

Με αυτό τον τρόπο επέλεξε πρώτη φορά ο ίδιος να θέσει στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για το ενδεχόμενο της συγκρότησης νέου φορέα. Κύκλοι του Αντ. Σαμαρά που τον παροτρύνουν να προχωρήσει σε κίνηση θεωρούν ότι ένας νέος φορέας με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό μπορεί να «εξαφανίσει» κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η Φωνή Λογικής και η Νίκη.

Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι, εάν η ΝΔ πάρει χαμηλά ποσοστά στις επόμενες εκλογές, η ενδεχόμενη παρουσία ενός κόμματος Σαμαρά θα μπορούσε να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο, που θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Αποστάσεις Καραμανλή
Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής αναμένεται κι αυτός να στείλει στην παρέμβασή του ηχηρά μηνύματα προς το Μαξίμου, κυρίως για τα εθνικά ζητήματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά. Οσον αφορά το ενδεχόμενο συγκρότησης νέου κόμματος, κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού ανέφεραν ότι «ο Κώστας Καραμανλής δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο σε σενάρια και συζητήσεις σε οτιδήποτε, πέραν τούτου ουδέν».

Η επονομαζόμενη «ψυχή» της παράταξης είναι ένας πολιτικός που, αν και κρατάει αποστάσεις από τα σενάρια για συγκρότηση νέου κόμματος, με την κοινή του παρουσία με τον Αντ. Σαμαρά δίνει ένα βροντερό στίγμα.

Στο Μαξίμου, παρότι θέλουν να περάσουν την εικόνα της «μη ανησυχίας» για τα σενάρια συγκρότησης νέου δεξιού φορέα, στην πραγματικότητα έχουν χαράξει ολόκληρο σχέδιο για να ασκήσουν πίεση στον Αντ. Σαμαρά. Σε αυτήν τη συνθήκη ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επιστρέψει –σε κάποια ζητήματα– στην κλασική ατζέντα του «νόμου και της τάξης», με σκοπό να χαϊδέψει τα δεξιά ακροατήρια.

Η «υπερπροβολή» του ζητήματος της «ανομίας στα πανεπιστήμια», τη στιγμή που τα μαφιόζικα ξεκαθαρίσματα στο κέντρο της Αθήνας έχουν γίνει «ρουτίνα», είναι μια τέτοια επιλογή.

Σε αυτό το κάδρο του ανοίγματος προς τα δεξιά ακροατήρια εντάσσεται και το νέο νομοσχέδιο στο μεταναστευτικό που φέρνει ο Μάκης Βορίδης, που «τσεκουρώνει» και τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Αλλωστε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο, είπε ότι «εγώ έχω πάρα πολύ ισχυρές συγκεκριμένες ιδεολογικές απόψεις, για να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι».

karditsastakra.

Back to top button