Διεθνή

Το Κρεμλίνο κατηγορεί το ΝΑΤΟ για «επιθετικά σχέδια» και ανακοινώνει εμβάθυνση της παρουσίας του στην Αφρική

Σε μια σειρά από ηχηρές δηλώσεις που αντανακλούν την εντεινόμενη ρητορική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, το Κρεμλίνο κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι με το σχέδιο ενίσχυσης των αεροπορικών και αντιπυραυλικών του δυνατοτήτων «αποκαλύπτει τον πραγματικό, επιθετικό χαρακτήρα του», με την επιβάρυνση να πέφτει –όπως σημείωσε– στους ώμους των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις αναμενόμενες δηλώσεις του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζητά αλματώδη αύξηση των αμυντικών δαπανών (έως και 3,5% του ΑΕΠ) και τετραπλασιασμό των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων της Συμμαχίας, δήλωσε:

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι εργαλείο σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ένας οργανισμός σύγκρουσης. Μέχρι πρόσφατα έκρυβε τον χαρακτήρα του. Τώρα τον αποκαλύπτει πλήρως».

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, το αφήγημα της ΝΑΤΟϊκής απειλής από τη Ρωσία είναι «εφήμερο» και «κατασκευασμένο», ενώ οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι εκείνες που «καλούνται να πληρώσουν» για ένα πρόγραμμα εξοπλισμού που δεν ανταποκρίνεται –κατά τη Μόσχα– σε πραγματικές απειλές.

Ρωσική στρατηγική διεύρυνσης επιρροής στην Αφρική

Παράλληλα, ο Πεσκόφ ανακοίνωσε πως η Ρωσία σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία και τη συνεργασία της με αφρικανικά κράτη, δίνοντας έμφαση όχι μόνο σε οικονομικούς και επενδυτικούς τομείς αλλά και σε «ευαίσθητες περιοχές» όπως η άμυνα και η ασφάλεια.

Αυτή η δήλωση έρχεται σε συνέχεια της αποχώρησης της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ από το Μαλί, αλλά και της ανακοίνωσης ότι το νέο παραστρατιωτικό σχήμα Africa Corps –με σύνδεση με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και στελέχωση κυρίως από πρώην μέλη της Βάγκνερ– θα συνεχίσει τη δράση του στη Δυτική Αφρική. Το Κρεμλίνο φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του στην ήπειρο μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Βάγκνερ τον Ιούνιο του 2023 και τον θάνατο του Πριγκόζιν.

«Η παρουσία μας στην Αφρική αυξάνεται και θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Πεσκόφ.

Η αυξανόμενη ρωσική επιρροή σε χώρες όπως το Μαλί, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ισημερινή Γουινέα παρακολουθείται με ανησυχία από τις δυτικές δυνάμεις, ιδιαίτερα καθώς αυτή γίνεται εις βάρος της γαλλικής και αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και στις συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας για νέες ανταλλαγές αιχμαλώτων, κατηγορώντας το Κίεβο ότι αναβάλλει επ’ αόριστον τις διαδικασίες και δεν τηρεί τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί, όπως αυτές που διαμορφώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να σεβαστεί τις συμφωνίες», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η ουκρανική πλευρά επικαλείται κάθε φορά διαφορετικές, αναξιόπιστες δικαιολογίες».

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων και η επιστροφή σορών στρατιωτών αποτελεί ένα από τα λίγα διαύλους επικοινωνίας που έχουν απομείνει ενεργοί μεταξύ των δύο πλευρών, αν και με εμφανή έλλειψη εμπιστοσύνης και διάθεσης ουσιαστικής προόδου.

Οι σημερινές δηλώσεις του Κρεμλίνου επιβεβαιώνουν τη σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με τη Δύση, σε μια περίοδο όπου το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και η Ρωσία επιχειρεί στρατηγική αναπλήρωση της διεθνούς επιρροής της μέσω της Αφρικής. Παράλληλα, η στάση της Μόσχας σε ζητήματα όπως οι ανταλλαγές αιχμαλώτων και η απόρριψη της «δυτικής απειλής» επιχειρεί να διαμορφώσει μια αντεπίθεση στον επικοινωνιακό και γεωπολιτικό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται πλέον σε πολλά παράλληλα μέτωπα.

News Prime.

Back to top button