breaking newsΕλλάδα

Καστελόριζο: Από τα μνημόνια του υιού Παπανδρέου, στη Διακήρυξη Αντιμνήμης του υιού Μητσοτάκη!

Από τα δεκάδες γραπτά μου για το Καστελόριζο, αυτή είναι η προσλαμβάνουσα που έχω. Το κοινό των υιών Πρωθυπουργών έχει με τη σειρά του ένα ακόμη κοινό. Αυτό που σχετίζεται με τη μνήμη. Εάν ο υιός Παπανδρέου διακήρυξε από το Καστελόριζο την επιβολή των μνημονίων, η διακήρυξη από την πλευρά του υιού Μητσοτάκη, αναμένεται να είναι η απόπειρα επιβολής της αντιμνήμης.

Όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν η αλήθεια βγαίνει από το Α και το λήθη, και η μνήμη είναι όντως η μη λήθη, τότε η αλήθεια και η μνήμη είναι συνώνυμα. Κι ένας λαός που έχει μνήμη, είναι επόμενο να ζει μέσα στην αλήθεια.

Αυτό άλλωστε διδάσκουν τόσο η Ιστορία, όσο και η Γεωγραφία και η Γεωοικονομία. Όπως και οι χάρτες της Σεβίλλης και του ΟΗΕ, όσο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας της UNCLOS.

Απέναντι σε όλα αυτά βρίσκεται η αντιμνήμη. Το: “Ούτε ΑΟΖ ούτε 12 μίλια”.

Αυτό σημαίνει τη μη επανένωση του θαλάσσιου Ελληνισμού. Ούτε όμορες ες αεί τις δυο ΑΟΖ του, όπως σχεδίασε, με πιστή αντιγραφή του ευαγγελίου του Δικαίου της θάλασσας, ο αγαπητός καθηγητής Vivero, που πριν από την ακαδημαϊκή του θητεία ήταν καπετάνιος στη Μεσόγειο. Σε αυτόν οφείλεται και η αναγραφή, εκτός των ονομάτων των κρατών, της μιας και μόνο φράσης: “Σύμπλεγμα Καστελόριζου”, στον χάρτη της Σεβίλλης.

Και απέναντι στην αντιμνήμη κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει αντίδοτο. Είναι η φιλομνήμη. Η αγνή αγάπη για τη μνήμη. Επόμενα για τη Γεωγραφία της Μνήμης και επόμενα και της Αλήθειας.

Μια λέξη που μπορεί μονολεκτικά να αντικαταστήσει φράσεις από το “Δεν ξεχνώ” μέχρι το “Δικαίωμα στη μνήμη”.

Σας πρότεινα να γίνει ο χάρτης της Σεβίλλης Νόμος, πριν από τον Τουρκικό, φωνή βοώντος. Σας πρότεινα να γίνει ο χάρτης αυτός Εθνικό Ίδρυμα και πάλι σιγή ασυρμάτου. Σας είπα να γίνει ένα Δημοψήφισμα και πάλι τίποτα.

Ο Ερντογάν βγαίνει φωτογραφίες τακτικά μπροστά από το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, εσείς όχι μόνο αποσιωπήσατε το χάρτη της Σεβίλλης αλλά ούτε και για τον Οικολογικό χάρτη του ΟΗΕ δεν είπατε ποτέ έστω μια λέξη.

Και ενώ είστε στο Καστελόριζο που γεωπολιτικά έχει απαχθεί, με το λεγόμενο πάρκο, και ενώ και μόνο η επίδειξη του οικολογικού χάρτη του ΟΗΕ, σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό όργανο, αρκεί ώστε τα Τουρκικά πάρκα, να πάνε από εκεί που ήρθαν, ούτε καν αυτό σας απασχόλησε.

Έναν τελευταίο χάρτη προτείνω, τον ύπερθεν, να δείτε. Είναι ο τέταρτος από τους οικολογικούς χάρτες του ΟΗΕ της 20/12/2019. Ίσως τελευταία έστω στιγμή αλλάξετε γνώμη και προσφύγετε σε ασφαλιστικά μέτρα για την ακύρωση των αυθαίρετων τουρκικών πάρκων.

Αν πάντως σε όλα αυτά συνεχίζετε να είστε απέναντι, τότε λυπάμαι αλλά το τριήμερο ταξίδι σας στο Καστελόριζο είναι άλλη μια δόση στάχτης στα μάτια. Μια Ελλάδα που θυμίζει την εταιρία με τα διπλά βιβλία.

Στο μόνο που έχετε δίκαιο είναι στο ότι δεν υπάρχουν αντιπολιτεύσεις. Και ένας που τρέχει μόνος του δεν βγαίνει ποτέ δεύτερος. Όμως αν δείτε ότι πλέον στις κάλπες θα προσέρχεται ένα ελάχιστο ποσοστό της κοινωνίας, ίσως το ξανασκεφτείτε, ενθυμούμενος την ιδιαίτερη πατρίδα σας Κρήτη.

__________________

Διδυμότειχο Σεπτέμβριος 2026,

Back to top button