breaking newsΔιεθνή

Γελοίος Τομ Μπάρακ για S-400 και F-35! «Οι κυρώσεις δεν δουλεύουν» – «Δεν ξαναμιλάω για το θέμα, γιατί θα μου απαγορεύσουν την είσοδο στη Μύκονο»

Σε μια τοποθέτηση με σαφές πολιτικό μήνυμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Tom Barrack, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των S-400 και στις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων Ουάσιγκτον–Άγκυρας.

Ο Μπάρακ περιέγραψε το ιστορικό της υπόθεσης, επισημαίνοντας πως μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, σε μια περίοδο όπου –όπως είπε– υπήρχε «διαφωνία» για το αν οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να πουλήσουν Patriot ή αν η Άγκυρα μπορούσε να τα αποκτήσει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, μετά το πραξικόπημα, αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας. Υπήρξε διαφωνία – δεν θέλαμε να τους πουλήσουμε Patriot ή δεν μπορούσαν να αγοράσουν; Τελικά αγόρασαν το S-400».

Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της: «Την ίδια περίοδο, η Τουρκία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι τεράστιο. Αν σκεφτεί κανείς τι σημαίνει και τι κάνει η Τουρκία για την προστασία της Ευρώπης, είναι απίστευτο».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των F-35, υπενθύμισε ότι η Άγκυρα ήταν ενεργό μέρος της παραγωγικής διαδικασίας: «Ήθελαν να συμβάλουν στο πρόγραμμα των F-35 και στην πραγματικότητα ήταν εταίροι στην κατασκευή των ατράκτων. Όταν αγόρασαν το S-400, το Κογκρέσο επέβαλε κυρώσεις».

Σε μια φράση που ξεχωρίζει, ο Μπάρακ αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων: «Οι κυρώσεις… κατά τη γνώμη μου… δεν λειτουργούν. Η χώρα που τιμωρείται γίνεται πιο έξυπνη, πιο εφευρετική και βρίσκει τρόπους να τις παρακάμψει».

Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά τις εξελίξεις αυτές η Τουρκία βγήκε από το πρόγραμμα των F-35, όμως –όπως είπε– υπάρχει πλέον προσπάθεια επαναπροσέγγισης: «Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Το θέμα της Halkbank έχει κλείσει. Για τα F-16 γίνεται νέα διαπραγμάτευση. Η συμμαχία ξαναχτίζεται».

Ο Αμερικανός πρέσβης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της υπόθεσης των S-400, τονίζοντας: «Πιστεύω ότι θα δείτε αυτή την κατάσταση με τους S-400 να λύνεται σύντομα».

Μάλιστα, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, λέγοντας: «Από τη σκοπιά του προέδρου, η αποδοχή σε ένα πρόγραμμα F-35 είναι εντάξει».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του στην Ελλάδα, επιχειρώντας μια σύγκριση: «Η Ελλάδα έχει S-300 και F-35. Οπότε το θέμα Ελλάδας–Τουρκίας είναι μια άλλη, ιστορική υπόθεση».

Κλείνοντας, ο Μπάρακ απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω στο ελληνοτουρκικό σκέλος, λέγοντας με χιουμοριστικό τόνο, αλλά προφανώς τερμάτισε το μέτρο στη γελοιότητα: «Δεν θα προσπαθήσω καν να μπω σε αυτό, γιατί μπορεί να μου απαγορεύσουν να ξαναπάω στη Μύκονο».

Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν καθαρά τη διάθεση αποκλιμάκωσης και επαναπροσέγγισης από την πλευρά των ΗΠΑ, την ώρα που το ζήτημα των S-400 παραμένει ένα από τα βασικά εμπόδια στις σχέσεις Ουάσιγκτον–Άγκυρας.

Back to top button