
Ο αληθινός Πόντος που καταΠόντισε η Eurovision!
Η Τραπεζούντα.
Η Τραπεζούντα ήταν μια πολύ αρχαία πόλη που πρωτοκτίστηκε από Έλληνες αποίκους το 756 π.Χ.Έγινε λαμπρή πρωτεύουσα και εμπορικό κέντρο την εποχή που οι Κομνηνοί με έδρα την Τραπεζούντα ίδρυσαν την Αυτοκρατορία των Κομνηνών και χώρισαν από το Βυζάντιο που είχε πέσει στα χέρια των Λατίνων..
Το όνομά της -Τραπεζούς – το πήρε από την εικόνα που εμφανίζει από την θάλασα το έδαφός της ,γιατί μοιάζει σαν τραπέζι και έτσι την πρωτοαντίκρυσαν οι Έλληνες ,ή από το χωριό Τραπεζούντα της Αρκαδίας όπου σε μετέπειτα χρόνους οι κάτοικοι είχαν εξαναγκασθεί να εγκαταλείψουν κι αφού περιπλανήθηκαν κατέληξαν στην Τραπεζούντα.
Μια πόλη γεμάτη μνημεία κι εκκλησίες από την εποχή που μαρτύρησε για την πίστη ο Ευγένιος,μέχρι σήμερα.Ο Ευγένιος έγινε άγιος και είναι ο πολιούχος στην Τραπεζούντα.
Η Κατάκτηση-Εκπόρθηση
Μόλις μπήκαν οι Τούρκοι με το Σουλτάνο Μωάμεθ στην Τραπεζούντα τα πράγματα άλλαξαν και οι νέοι έποικοι μαζί με όσους αλλαξοπίστησαν ανέλαβαν τη νέα εξουσία.
Πολλές εκκλησίες αρχαίες έγιναν τζαμιά ,έτσι η εκκλησία του Αγ.Ευγενίου έγινε τζαμί όπως είναι και μέχρι σήμερα με το όνομα Γενή Τσουμά Τζαμί. Το τζαμί της νέας Παρασκευής.Ο Μωάμεθ ο Β μπήκε μέσα στην Τραπεζούντα και την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας βάσει εντολής του η εκκλησία είχε μετατραπεί σε Τζαμί και την Παρασκευή μπήκε μέσα ο ίδιος για να προσευχηθεί.Την ίδια τύχη είχαν και όλες οι αρχαίες εκκλησίες της πόλης.Η Χρυσοκέφαλος έγινε τζαμί του Μεγάλου Πορθητού…….
Και έχει η Τραπεζούντα 9 μαχαλάδες .Οι χριστιανοί σε κάθε μαχαλά έχουν δώσει το όνομα της εκκλησίας που ήταν εκεί.

Η Παναγία η Σουμελά.
Θαύμα σε Τούρκο…
…….Ακόμη και ο γείτονας του Ηρακλή ο Μουσταφά είχε σηκωθεί και ετοιμαζόταν να πάει με την οικογένεια του στην Σουμελά.Χρόνια πριν απελπισμένος από την κατάσταση της άρρωστης κόρης του κατέφυγε στην Παναγία τη Σουμελά και ζήτησε την χάρη Της.Οι γιατροί τον είχαν απογοητεύσει .Και όμως η Παναγία έκαμε το θαύμα της και η κορούλα του η Φατιμέ έγινε καλά όπως έγιναν καλά άρρωστοι ανίατοι πολλοί.Η φήμη της ήταν απλωμένη σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα.Την σέβονταν και την φοβόντουσαν το ίδιο Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι.Από τότε ο Μουσταφά το είχε κάνει τάμα και κάθε Δεκαπενταύγουστο έπρεπε να πάει στην Παναγία για να την ευχαριστήσει.
Προετοιμασίες για τη γιορτή.
Το πανηγύρι συγκέντρωνε χιλιάδες προσκυνητές… Μετά από μια πορεία περίπου 5 ωρών από την Ματσούκα έφτασαν στα πόδια του βράχου….Οι καλόγεροι έπαιρναν προμήθειες για να φάει όλος αυτός ο κόσμος τουλάχιστον για 15 μέρες. Εβδομάδες τώρα τα 15 μουλάρια της μονής φόρτωναν κι έφερναν….Έτσι γινόταν εκεί κάθε Αύγουστο εδώ και πάνω από 1000 χρόνια. Από το 380 μ.Χ μέχρι και σήμερα γίνεται αυτή η προετοιμασία και ολόκληρος λαός ανηφορίζει για το Όρος Μελά στο Μοναστήρι…
Η εικόνα της Παναγίας θαυματουργή.
Την είχε ζωγραφίσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς και δεν την είχε αποχωριστεί μέχρι που πέθανε.Μετά τον θάνατό του οι Χριστιανοί έκτισαν εκκλησία στη Θήβα και έβαλαν μέσα εκεί τη θαυματουργή εικόνα που ήταν ήδη γνωστή με τ όνομα Παναγία η Αθηνιώτισσα επειδή την έφεραν από την Αθήνα, όπου είχε πεθάνει ο Λουκάς..Χρόνια αργότερα η εικόνα καθοδήγησε 2 μοναχούς στη Θήβα τον Βαρνάβα και τον Σωφρόνιο να την ακολουθήσουν και τους έφερε στα μέρη του Ευξείνου εκεί στο Όρος Μελά.Στον απόκρημνο βράχο και σε σπηλιά που η ίδια η φύση είχε δημιουργήσει κτίστηκε η πρώτη εκκλησία σαν κατοικία της Παναγίας Σουμελά…Ιστορικά τα εγκαίνια της μονής έγιναν με μεγαλοπρέπεια το 380 μ.Χ.
….Δίπλα στο αγίασμα ήταν η εκκλησία της Σουμελά από την οποία εκείνη την ώρα έβγαινε η εικόνα για να γίνει η περιφορά της.Οι πιστοί έτρεχαν προς το εικόνισμα και άλλοι έβαζαν άτομα τους ανήμπορα ή άρρωστα ξαπλωμένα για να περάσει η εικόνα από πάνω…Ολονύκτια προσευχή…
Το πανηγύρι.
Την άλλη μέρα το πρωί 15 Αυγούστου μόλις τελείωσε η λειτουργία σαν σύνθημα ξαφνικά άρχισαν τα νταούλια,οι ζουρνάδες και οι κεμεντζέδες. Όση ώρα κρατούσε η λειτουργία όλα αυτά τα όργανα ήταν παροπλισμένα.Δεν επέτρεπε η θρησκευτικότητα των ανθρώπων της Μαύρης Θάλασσας γλέντια την ώρα που η εκκλησία ακόμη λειτουργούσε. Η γη εσείετο από τους χορευτές….
Στη Μαύρη Θάλασσα ο χρόνος δεν τρέχει όλα έγιναν χθες ή σήμερα το πρωί και ας πέρασαν αιώνες απόντα θρυλούμενα τραγούδια.Στη Μαύρη Θάλασσα πέτυχε ο άνθρωπος στην στασιμότητα της Αιωνιότητας ή την Αιωνιότητα της Στασιμότητας.Όλα είναι ζωντανά και επίκαιρα.
( αποσπάσματα από το βιβλίο ΤΑΜΑΜΑ (που στα τούρκικα σημαίνει κάτι σαν “φτάνει πια” κι είναι το όνομα που έδωσε σε μια κλορη του ο παπα-Γιάννης ο πρωταγωνιστής του βιβλίου. Συγγραφέας ο Πόντιος ο Γεώργιος Ανδρεάδης. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΗ)
Το άρθρο αφιερώνεται στην 19η Μαίου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΤΟΣ … τι από όλα αυτά είχε το έκτρωμα της Κλαύδιας; άλλο χαμένες πατρίδες κι άλλο το έχουμε χάσει γενικώς.
Προς αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης που βεβήλωσε η Eurovision.
dimpenews.com