breaking newsΔιεθνή

Νετανιάχου: Απόλυτος έλεγχος στη Γάζα και ελεγχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια για διπλωματικούς λόγους Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως η χώρα θα αναλάβει τον έλεγχο «ολόκληρης της περιοχής»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε σήμερα ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πάρει πλήρως τον έλεγχο ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Με μήνυμα που δημοσίευσε στο Telegram, ο Νετανιάχου υπογράμμισε την ένταση των μαχών και την αποφασιστικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης να μην κάνει πίσω, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Οι μάχες είναι έντονες και προχωράμε. Θα αναλάβουμε τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής της Λωρίδας. Δεν θα υποχωρήσουμε».

Παράλληλα, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα, τονίζοντας πως το Ισραήλ οφείλει να αποτρέψει την εμφάνιση λιμού, όχι μόνο για πρακτικούς λόγους αλλά και για να προστατεύσει τη διπλωματική του θέση διεθνώς. Όπως αποκάλυψε, σύμμαχες χώρες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να στηρίζουν την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία εάν ο κόσμος βλέπει «εικόνες μαζικού λιμού» από τη Γάζα.

Λίγες ώρες πριν από αυτές τις δηλώσεις, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε την απόφαση να επιτραπεί η είσοδος περιορισμένης ποσότητας τροφίμων στον παλαιστινιακό πληθυσμό, σε μια κίνηση που αποτυπώνει τον εύθραυστο χειρισμό της ανθρωπιστικής διάστασης της σύγκρουσης υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι ακόμα και φιλοϊσραηλινοί γερουσιαστές των ΗΠΑ προειδοποίησαν πως η συνέχιση της στήριξης προς το Ισραήλ εξαρτάται από την αποφυγή εικόνων λιμού στη Γάζα. «Γερουσιαστές, τους οποίους γνωρίζω ότι στηρίζουν το Ισραήλ, ήρθαν και μου είπαν: “Θα σας δώσουμε όλη τη βοήθεια που χρειάζεστε για να κερδίσετε τον πόλεμο, αλλά δεν μπορούμε να λαμβάνουμε εικόνες λιμού από τη Γάζα”», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τη στρατηγική του απόφαση να επιτραπεί περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Νετανιάχου απάντησε με αυτά τα λόγια στις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκε από την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησής του, μετά την ανακοίνωση για επανέναρξη παροχής βασικών ειδών διατροφής προς τον πληθυσμό της Γάζας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου. Ειδικά ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ήταν από τους πιο έντονους επικριτές.

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιβίωση της διεθνούς στήριξης είναι κρίσιμη. «Δεν θα μας στηρίξουν», προειδοποίησε, δείχνοντας πως ο έλεγχος της εικόνας του πολέμου είναι πλέον εξίσου σημαντικός με τον ίδιο τον στρατιωτικό στόχο.

News Prime.

Back to top button