breaking newsΕλλάδα

Ανατομία της Γεωπολιτικής και Κοινωνικής Πραγματικότητας: Η Αυστηρή Κριτική της Εκπομπής «Leaders» στην Τουρκική Ρητορική και τη Διεθνή Επικαιρότητα

Στο επίκεντρο της πολιτικής και γεωπολιτικής ανάλυσης βρέθηκε η εκπομπή «Leaders», την οποία παρουσιάζει ο διευθυντής σύνταξης του δελτίου ειδήσεων του Star, Ηλίας Παπανικολάου. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, η οποία διεξήχθη την Πέμπτη 18 του μηνός, ο παρουσιαστής, με τη συνδρομή των συνεργατών του στο πλατό, ξεδίπλωσε μια εκτενή και ιδιαίτερα αιχμηρή κριτική γύρω από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, καθώς και τη βαθύτερη σύνδεση μεταξύ αθλητισμού και εθνικής ταυτότητας.

Η ρητορική Ερντογάν στο μικροσκόπιο

Η ροή της εκπομπής ξεκίνησε με τον παρουσιαστή να αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο κείμενο, έναν λόγο του Τούρκου Προέδρου που έφτασε στα χέρια του μέσω της δημοσιογράφου Κατερίνας Τσαμούρη. Ο Ηλίας Παπανικολάου σχολίασε με έντονη δόση ειρωνείας το ύφος του κειμένου, παρομοιάζοντάς το με λαϊκά αναγνώσματα περιπτέρου τύπου «Viper» ή «Αρλεκίν» για τις διαφορετικές γενιές αναγνωστών.

Το κεντρικό σημείο του λόγου του Ερντογάν, το οποίο αναγνώστηκε στην εκπομπή, περιελάμβανε βαρύγδουπες εκφράσεις: «Όσοι επιτίθενται στη γεωγραφία μας σαν καρχαρίες που μυρίζουν αίμα θα λογοδοτήσουν για το αίμα που χύνουν και οι ουράνιες κραυγές των καταπιεσμένων αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στους τυράνους». Ο παρουσιαστής παραλλήλισε αυτό το δραματικό και αναχρονιστικό στυλ με τον τηλεοπτικό χαρακτήρα «Γιάγκο Δράκο», διερωτώμενος ποιος πολιτικός ηγέτης επιλέγει να εκφέρει τέτοιο λόγο εν έτει 2026.

Στη συνέχεια, σχολιάστηκαν οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές του Τούρκου Προέδρου στον «οθωμανικό πλάτανο» που φύτρωσε στο Σογούτ και για πάνω από 600 χρόνια κυμάτιζε τη σημαία της χώρας σε τρεις ηπείρους και σε κάθε γωνιά της γης. Ο κ. Παπανικολάου επέκρινε τόσο την αριθμητική όσο και την υπερβολή αυτών των ισχυρισμών, σημειώνοντας σκωπτικά ότι σε πολλά μέρη του πλανήτη η λέξη «Turkey» γίνεται αντιληπτή μόνο ως γαλοπούλα και όχι ως κράτος.

Η κατάσταση στα στρατιωτικά μέτωπα και το μοντέλο ασφαλείας

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Συρία «έσπασαν τη γυάλινη οροφή» που είχε τοποθετηθεί πάνω από την Τουρκία, εγκαινιάζοντας ένα νέο πρότυπο ασφαλείας. Η εκπομπή αποδόμησε πλήρως αυτό το αφήγημα, παραθέτοντας τα πραγματικά δεδομένα των περιοχών αυτών. Όπως επισημάνθηκε, στο Ιράκ οι Κούρδοι απολαμβάνουν πλέον τέτοια αυτονομία που σύντομα ενδέχεται να εκλέξουν δικό τους πρωθυπουργό, ενώ στη Συρία ο «Τζολάνης» έχει εκδιώξει τις τουρκικές δυνάμεις, κρατώντας τα όπλα. Με βάση αυτά, ο παρουσιαστής σχολίασε ότι αν υπήρχε τρόπος να υποβληθεί ο Τούρκος Πρόεδρος σε «αλκοτέστ» μέσω ταχυδρομείου, το πολιτικό του δίπλωμα θα έπρεπε να αφαιρεθεί άμεσα.

Η «αποστειρωμένη» εικόνα των περιοδειών

Ένα άλλο σημείο που σχολιάστηκε εκτενώς ήταν η εικόνα της πρόσφατης περιοδείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ηλίας Παπανικολάου συνέκρινε την κατάσταση με την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι παρά τα λάθη τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης κυκλοφορούν χωρίς ακραία συνοδεία, ακόμα κι αν ο κόσμος μερικές φορές αντιδρά χιουμοριστικά ή τους μπερδεύει με άλλους.

Αντίθετα, η περιοδεία του Ερντογάν περιγράφηκε σαν σκηνικό από την κινηματογραφική ταινία «Ο Όλυμπος έπεσε», που πραγματεύεται την πολιορκία του Λευκού Οίκου. Ο παρουσιαστής περιέγραψε ένα τεράστιο ανοιχτό λεωφορείο, γεμάτο με ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές και άνδρες με αυτόματα όπλα. Μάλιστα, έγινε ειδική αναφορά σε έναν άνδρα της ασφάλειας που καθόταν με την πλάτη στην ανοιχτή πόρτα, λειτουργώντας ως ανθρώπινη ασπίδα για τις σφαίρες. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε προστατευμένος μέσα σε έναν γυάλινο θόλο, χαιρετώντας τον κόσμο σαν «αρκουδάκι της αγάπης». Η εκπομπή έθεσε το ερώτημα: αν ένας ηγέτης είναι τόσο λαοπρόβλητος και καθοδηγεί ορθά 85 εκατομμύρια πολίτες, γιατί χρειάζεται μια τόσο βαριά, αποστειρωμένη συνοδεία 14 οχημάτων και δεν μπορεί να κατεβεί να χαιρετήσει τον λαό του;

«Γαλάζια Πατρίδα» και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ανάλυση επεκτάθηκε στις τουρκικές διεκδικήσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα 172 ελληνικά νησιά. Ο παρουσιαστής αναρωτήθηκε με ποιο πρακτικό σκοπό ζητούνται αυτά τα εδάφη, παραλληλίζοντάς το με κάποιον που θέλει το οικόπεδο του γείτονά του για να χτίσει ή να καλλιεργήσει. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι μια πελώρια χώρα, της οποίας το εσωτερικό παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο ή αραιοκατοικημένο, αποτελούμενο από υποδομές χαμηλής ποιότητας. Επομένως, δεν υφίσταται ζήτημα εδαφικής ασφυξίας, και το μόνο που θα κατάφερνε η Άγκυρα θα ήταν να οδηγήσει και αυτά τα νησιά στον μαρασμό, συνεχίζοντας μια παράδοση που απέχει από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Παράλληλα, θίχτηκε η εμμονή της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής, έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά σε προσπάθειες επηρεασμού του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο, ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή ούτε χριστιανική χώρα, οι θεσμοί και η δημοκρατία της είναι ξένοι, και η προσπάθειά της να εμφανιστεί ως κάτι που δεν είναι, αποτελεί μια μορφή «εθνικής ψυχαναμαλίας». Η Ευρώπη, ως μια χριστιανική ομοσπονδία, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν την επιθυμεί στους κόλπους της. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η Άγκυρα θα έπρεπε να «πάει παρακάτω» αντί να επιμένει σε μια αρνητική απάντηση, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ούτε η Ελλάδα θα γινόταν δεκτή αν ζητούσε να ενταχθεί σε σύμφωνα ασιατικών ή μουσουλμανικών κρατών, όπως το Ουζμπεκιστάν ή το Τουρκμενιστάν.

Η απάντηση στην τουρκική δημοσιογραφία περί μεγέθους στρατού

Η εκπομπή σχολίασε επίσης τις θέσεις ενός Τούρκου δημοσιογράφου, του «Τζουνεήρ» (Τζουνέιτ Τεμίρ), ο οποίος απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους προέβαλε ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό. Ο Ηλίας Παπανικολάου απάντησε ότι η Ευρώπη δεν αναζητά απλώς μεγάλους στρατούς για να τους εντάξει στο δυναμικό της, καθώς με αυτή τη λογική θα έπρεπε να ενταχθεί η Ινδία.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι στα γεωπολιτικά ζητήματα το μέγεθος δεν διαδραματίζει πάντα τον πρωτεύοντα ρόλο. Ως παραδείγματα αναφέρθηκαν το Ιράν, το οποίο αντιστάθηκε με επιτυχία έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και η Ουκρανία, η οποία παρά το μικρότερο μέγεθός της στέκεται απέναντι στη Ρωσία. Η προσπάθεια του Τούρκου δημοσιογράφου να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό της χώρας του αποκλειστικά λόγω της μουσουλμανικής της ταυτότητας και όχι λόγω της οπισθοδρόμησης στα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολιάστηκε ως μια αναμενόμενη αλλά λανθασμένη προσέγγιση. Ο παρουσιαστής κατέληξε ότι ο τουρκικός λαός ουσιαστικά εξαπατήθηκε την τελευταία εικοσαετία από πολιτικούς που εκμεταλλεύτηκαν τους πόρους του για προσωπικό πλουτισμό (βίλες και σκάφη), ενώ η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη παραμένει σταθερά αρνητική.

Αθλητισμός και Γεωστρατηγική

Στο τελευταίο μέρος της εκπομπής, ο παρουσιαστής μετακίνησε το ενδιαφέρον στο πεδίο του αθλητισμού, απαντώντας σε κριτική που δέχθηκε από φίλο της εκπομπής σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του για τον προπονητή Αταμάν. Ο επικριτής του είχε υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να συγχέονται τα γεωστρατηγικά ζητήματα με τον αθλητισμό.

Ο Ηλίας Παπανικολάου διαφώνησε ριζικά με αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι ο αθλητισμός δεν είναι απλώς μια ουδέτερη δραστηριότητα, αλλά συνδέεται άρρηκτα με έθνη, πατρίδες, σημαίες, άμιλλα και έντονο ανταγωνισμό. Ανέφερε ως παράδειγμα τους Άγγλους φιλάθλους, οι οποίοι μετά τη νίκη τους επί της Κροατίας στο Μουντιάλ τραγουδούσαν συνθήματα για τα αεροπλάνα της RAF που κατέρριπταν γερμανικά βομβαρδιστικά. Συμπλήρωσε ότι οι φίλαθλοι όλων των εθνικών ομάδων ψάλλουν με πάθος τους εθνικούς τους ύμνους στα γήπεδα, όχι ως πολιτική πράξη, αλλά ως μέσο για να τονωθεί το ηθικό και να ανέβουν οι παλμοί των ποδοσφαιριστών.

Η εκπομπή «Leaders» ολοκληρώθηκε με τον παρουσιαστή να αποχαιρετά το κοινό, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη ημέρα με την υπόσχεση να διατηρηθεί η ίδια αναλυτική ψυχραιμία απέναντι στα διεθνή γεγονότα.

Back to top button