breaking newsΕλλάδα

2 εκατομμύρια εξαφανισμένοι ψηφοφόροι: Η σιωπηλή πλειοψηφία που τρομάζει τα κομματικά επιτελεία!

Πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους που «εξαφανίστηκαν» τα τελευταία 19 χρόνια από τις κάλπες αναζητούν τα κομματικά επιτελεία, γνωρίζοντας πως θα είναι ένα από τα «κλειδιά» των επόμενων εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κώστας Καραμανλής το 2004 ανήλθε στην κυβέρνηση με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει στο 76% και 7.573.368 πολίτες να ψηφίζουν. Δεκαεννέα χρόνια μετά, στις τελευταίες κάλπες, το ποσοστό αυτό έπεσε στο ιστορικό χαμηλό του 53%, με μόλις 5.273.699 να προσέρχονται στα παραβάν. Σαφώς το δημογραφικό έχει παίξει σημαντικό ρόλο, ωστόσο δεν χρειάζονται ανώτερα μαθηματικά για να γίνει αντιληπτό πως ο σχηματισμός που θα καταφέρει να σηκώσει από τον «καναπέ» του τον κόσμο που συνειδητά απέχει από τις κάλπες τα τελευταία χρόνια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκλογές της άνοιξης.

Eμπειροι δημοσκόποι εξηγούσαν στην «Κ» πως είθισται η αποχή να ευνοεί το εκάστοτε πρώτο κόμμα. Η μείωση της εκλογικής βάσης παραδοσιακά αυξάνει το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Oπως επισήμαναν, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η διαμαρτυρία μέσω της απουσίας από τις κάλπες δεν αναμένεται να προκύψει από κοινά που βρίσκονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν στους λογαριασμούς τους το επίδομα των 400 ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου. Στη δημοσκόπηση της Pulse ήταν η κατηγορία των πολιτών που αξιολόγησε περισσότερο θετικά από όλους τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ωστόσο, στην «εξίσωση» δεν μπορεί να μην υπολογιστούν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση απέχοντας από την ψηφοφορία, ειδικά την πρώτη Κυριακή. Να λειτουργήσουν, δηλαδή, με τη λογική των «δύο εκλογικών γύρων» που ξορκίζει το Μαξίμου.

Προσδοκίες

Η δημιουργία νέων κομμάτων προκάλεσε προσδοκίες πως ενδεχομένως θα «γεμίσουν» περισσότερο οι επόμενες κάλπες. Εφόσον πρόκειται για νέους είναι πιθανόν να ωφεληθούν περισσότερο αντισυστημικά κόμματα, χωρίς ωστόσο να φαίνεται μέχρι τώρα δημοσκοπικά να εμφανίζουν κάποια δυναμική. ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ δεν επιθυμούν τη μεγάλη αποχή και προσδοκούν να φέρουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους κοντά τους. Σε διαφορετική περίπτωση γνωρίζουν πως το πολιτικό σκηνικό δύσκολα θα αλλάξει. Ο δείκτης της απογοήτευσης των πολιτών, όμως, φαίνεται να παραμένει σταθερά ψηλά. Αυτή τη φορά το μείζον πρόβλημα είναι η ακρίβεια και είναι χαρακτηριστικό πως η Pulse την Τετάρτη έδειξε ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 31%, πιστεύει πως κανενός κόμματος οι εξαγγελίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Αναζητούνται 2 εκατομμύρια εξαφανισμένοι ψηφοφόροι-1

Τον Ιούνιο του 2012, που οι δεύτερες εκλογές έγιναν με λίστα, η αποχή είχε συγκρατηθεί φτάνοντας περίπου στις 250.000. Δεν συνέβη το ίδιο τον Σεπτέμβριο του 2015, που δεν προσήλθαν στη διαδικασία πάνω από 750.000 πολίτες. Στις κάλπες του Ιουνίου του 2023, το γεγονός ότι δεν υπήρχε η επιλογή του σταυρού οδήγησε σχεδόν 800.000 ψηφοφόρους να μην προσέλθουν στα παραβάν.

Ο αστάθμητος παράγοντας

Οι κάλπες που στήνονται σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών μεταξύ τους γίνονται με δεσμευμένους συνδυασμούς (δηλαδή χωρίς σταυρό), και αυτό αποτελεί έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα, με τους ψηφοφόρους να χάνουν το ενδιαφέρουν τους, καθώς πολλοί προσέρχονται για να στηρίξουν συγκεκριμένους υποψηφίους. Αυτό είναι ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τα κομματικά επιτελεία, με το σύνολο της αντιπολίτευσης να θεωρεί δεδομένο πως η αυτοδυναμία της Ν.Δ. από την πρώτη Κυριακή δεν είναι εφικτή.

Το άλλο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιες κατηγορίες θα επιλέξουν την αποχή. Παραδοσιακά οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα και σε πολλές περιπτώσεις δεν τα παρακολουθούν καθόλου. Στην κατηγορία όσων αναμένεται να απόσχουν βρίσκονται και όσοι μετακόμισαν στο εξωτερικό και δεν γύρισαν. Οι έρευνες έχουν δείξει πως στους απογοητευμένους ψηφοφόρους συγκαταλέγονται και οι άνεργοι, οι οποίοι δύσκολα θα πάρουν και το 2027 την απόφαση να πάνε να ψηφίσουν κάποιον από τους υπάρχοντες σχηματισμούς. Η αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία χρόνια ενδεχομένως να αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, τα τρία μνημόνια και η οικονομική κρίση αποτέλεσαν ένα σημείο καμπής για τη συμμετοχή στις εκλογές και όλα δείχνουν πως η σχέση των πολιτών με την πολιτική δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί.
Ο πήχυς, πάντως, είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλά. Τη σκυτάλη στις επόμενες κάλπες θα τη δώσουν οι τελευταίες ευρωεκλογές, όπου η συμμετοχή ήταν ιστορικά χαμηλή, στο 41,24%, με μόλις 4.062.095 πολίτες να ψηφίζουν. Ασφαλώς οι εθνικές εκλογές δεν είναι συγκρίσιμες με την ευρωκάλπη, καθώς η ψήφος είναι πιο χαλαρή και σε πολλές περιπτώσεις τιμωρητική. Τα νούμερα, ωστόσο, είναι ενδεικτικά της τάσης που υπάρχει για αποχή, καθώς για τους εκπροσώπους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο πέντε χρόνια πριν, το 2019, όσοι πήγαν να ψηφίσουν ήταν σαφώς περισσότεροι, δηλαδή το 58,69% του εκλογικού σώματος (5.920.355).
kathimerini.gr
Back to top button