Του Κώστα Μαυρίδη
Τις προάλλες, παρευρέθηκα στην παρουσίαση του βιβλίου «Γεώργιος Κατσάνης – Ο Διοικητής του Αγίου Ιλαρίωνα και η κληρονομιά του» με συγγραφέα την Αγγελική Κατσάνη, κόρη του Γ. Κατσάνη.
Το 1974, ο Γ. Κατσάνης ήταν Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο και στις 20 Ιουλίου ηγήθηκε μιας υποδειγματικής νυχτερινής επιχείρησης διείσδυσης στα μετόπισθεν, για εξάλειψη τουρκικών θέσεων στην περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα στον Πενταδάκτυλο.
Προδομένος και εγκαταλελειμμένος, έπεσε κυριολεκτικά μαχόμενος την 21η Ιουλίου, μαζί με τους Καταδρομείς του, ευρισκόμενος σε εχθρικό έδαφος και έκτοτε υπήρξε για δεκαετίες αγνοούμενος.
Για τον ήρωα Κατσάνη, νυμφευμένο με δύο μικρά παιδάκια τότε, γράφτηκαν πολλά και θα συνεχίσουν κι άλλα. Το βιβλίο αυτό ξεχωρίζει γιατί γράφτηκε από την μια του κόρη, την Αγγελική Κατσάνη, η οποία εξήγησε και στον πρόλογό της ότι «θέλησα να γράψω ένα βιβλίο για τον πατέρα μου διαφορετικό, ένα βιβλίο που περιγράφει και την ιστορία της ζωής του ανθρώπου Γεωργίου Κατσάνη, μέσα από γεγονότα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και τις διηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν».
Για το βιβλίο απηύθυναν χαιρετισμούς: ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας (εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο Πρόεδρος της 33 Μ.Κ. Πέλλαπαις 1974 Λάμπρος Κακουλλής και ο εκδότης Ανδρέας Γερμανός.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι Ηλίας Λεοντάρης, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ, Σάββας Μέντζης, Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ελένη Σιούφτα, εκπαιδευτικός-λογοτέχνης.
Συντονίστρια της εκδήλωσης η Σωτηρούλα Βασιλείου, ιστορικός και τραγούδι από τον Μάριο Ορφανίδη.