Το Ετσμιατζίν καταγγέλλει τις επιθέσεις του Πασινιάν κατά της Εκκλησίας
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Από την εφημερίδα Αζάτ Ορ
Η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία απέρριψε την Παρασκευή τις νέες κατηγορίες του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, οι οποίες διατυπώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειές του να απομακρύνει από τη θέση του τον ανώτατο προκαθήμενο της Εκκλησίας, Καθολικό Καρεκίν Β΄.
Μιλώντας την Τετάρτη στο νομοθετικό σώμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πασινιάν ισχυρίστηκε ότι η ανώτατη ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται ενός κόμματος «του πολέμου», στο οποίο συμμετέχουν οι κύριες δυνάμεις της αρμενικής αντιπολίτευσης και το οποίο επιδιώκει την αναζωπύρωση της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, κατηγόρησε την Εκκλησία ότι συνεργάζεται με «ξένες μυστικές υπηρεσίες», χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει.
Το Ανώτατο Πνευματικό Συμβούλιο της Εκκλησίας απέρριψε τις κατηγορίες ως «κατασκευασμένες» και «απαράδεκτες», στο τέλος τετραήμερης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Ετσμιατζίν.
Σε ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι οι κατηγορίες αυτές αποσκοπούν στο να δικαιολογήσουν τις «παράνομες ενέργειες των αρμενικών αρχών κατά της Εκκλησίας» και τις «περαιτέρω διώξεις» που σχεδιάζονται εναντίον της. Ο Πασινιάν άρχισε να ασκεί πιέσεις στον Καρεκίν Β΄ να παραιτηθεί τον περασμένο Ιούνιο, λίγο αφότου ο Καθολικός κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για παράνομη κατοχή αρμενικών συνοριακών περιοχών, κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία. Τους επόμενους μήνες συνελήφθησαν τρεις αρχιεπίσκοποι και ένας επίσκοπος με διάφορες κατηγορίες, τις οποίες οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά. Τρεις από αυτούς έχουν τις τελευταίες εβδομάδες τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Νωρίτερα φέτος, οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες και στον ίδιο τον Καρεκίν Β΄, καθώς και σε έξι ακόμη κληρικούς. Ο Πασινιάν υπερασπίστηκε τις ενέργειές του κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, επικριτές του στο εσωτερικό της χώρας υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Αρμενίας, οι οποίοι κατοχυρώνουν τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν ετήσιας εκστρατείας του κατά της Εκκλησίας, ο Πασινιάν έχει διατυπώσει διαφορετικές κατηγορίες. Μέχρι τον Δεκέμβριο υποστήριζε ότι ο Καρεκίν Β΄ και άλλοι ανώτεροι κληρικοί που διαφωνούν μαζί του πρέπει να αποχωρήσουν επειδή φέρονται να είχαν μυστικές ερωτικές σχέσεις, παραβιάζοντας τον όρκο αγαμίας τους. Στη συνέχεια άρχισε να τους κατηγορεί ότι ενεργούν ως κατάσκοποι ξένης χώρας, πιθανότατα της Ρωσίας.
Τον περασμένο μήνα, ο Πασινιάν στράφηκε επίσης εναντίον οκτώ επιφανών μελών των αρμενικών κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, οι οποίοι καταδίκασαν τις «επιθέσεις» του κατά της Εκκλησίας. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι επιδιώκουν τη μεταφορά της έδρας του Καθολικού εκτός Αρμενίας.
Διαβάστε τα υπόλοιπα άρθρα της εφημερίδας στο PDF