Το κινεζικό καθεστώς κατασκευάζει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA στον κόσμο την οποία θα διαχειρίζεται ειδική ομάδα της αστυνομίας σε στενή συνεργασία με Υπηρεσίες Ασφαλείας από όλο τον κόσμο
Το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κίνα έχει ξεκινήσει μια αυθαίρετη συλλογή DNA από κατοίκους σε πολλές πόλεις και χωριά σε όλη την περιοχή του Θιβέτ, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.
Η Κεντρική Θιβετιανή Διοίκηση που εδρεύει στη Νταραμσάλα της Ινδίας, είπε ότι αυτές οι προσπάθειες υποδεικνύουν την έκταση της κατάστασης επιτήρησης του καθεστώτος, περιγράφοντας τη δειγματοληψία DNA ως μια μακροπρόθεσμη τακτική για τον έλεγχο του θιβετιανού πληθυσμού.
«Η κλιμάκωση [του κινεζικού καθεστώτος] της παράνομης συλλογής δειγμάτων DNA στους κατοίκους του Θιβέτ με σκοπό την «εξιχνίαση εγκλημάτων» προέρχεται από τις απεγνωσμένες προσπάθειές του καθεστώτος της Κίνας να θεμελιώσει τη νομιμότητα στην διακυβέρνηση της περιοχής, και ως εκ τούτου τέτοιες προσπάθειες αποσκοπούν αποκλειστικά στη διασφάλιση της σταθερότητάς του», Tανέφερε ο Τενζίν Λεκσάι, εκπρόσωπος της Κεντρικής Θιβετιανής Διοίκησης, που είναι επίσης γνωστή και ως «εξόριστη θιβετιανή κυβέρνηση».
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανέφερε σε μια έκθεση της στις 5 Σεπτεμβρίου, ότι το κινεζικό καθεστώς συλλέγει συστηματικά δείγματα αίματος, ακόμη και από παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, για τη συλλογή DNA σε όλο το καθεστώς.
Αυτή η είδηση έρχεται ταυτόχορνα με μια σημαντική αύξηση της «αστυνόμευσης», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητικές εκθέσεις του 2021 από την αστυνομία της περιοχής οι οποίες ζητούσαν προσφορές από εργολάβους για την κατασκευή βάσεων δεδομένων DNA ή ανακοίνωναν την κατασκευή μιας τέτοιας. Η έκθεση ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες αυτές προσπάθειες έχουν ως σκοπό την «εγκατάσταση της αστυνομικής παρουσίας»επί μονίμου βάσεως, σε όλη την περιοχή του Θιβέτ.
«Η Κίνα είναι ένα κράτος επιτήρησης που διαθέτει αμέτρητα ποσά στην εσωτερική ασφάλεια. Στο Θιβέτ έχει εγκαταστήσει περισσότερες κάμερες ασφαλείας παρά πόρτες και παράθυρα», δήλωσε ο Λεκσάι.
Από το 2008, λόγω της αυξημένης επιτήρησης στα σύνορα, μόνο λίγοι Θιβετιανοί μπόρεσαν να διαφύγουν προς τη γειτονική Ινδία σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, συμπληρώνει ο ίδιος.
«Η συλλογή γενετικών δειγμάτων της Κίνας χωρίς συγκατάθεση παραβιάζει τα θιβετιανά δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ενισχύει το ήδη αδίστακτο καθεστώς επιτήρησής της», είπε.
Θιβετιανοί προσεύχονται έξω από το μοναστήρι Jokhang ενόψει της Θιβετιανής Πρωτοχρονιάς
Ο Τσέρινγκ Πασάνγκ, πρόεδρος της ομάδας υπεράσπισης «Παγκόσμια Συμμαχία για το Θιβέτ και τις Διωκόμενες Μειονότητες», είπε ότι το κομμουνιστικό καθεστώς εντείνει τις προσπάθειες για την καταστολή και την οριστική υποταγή του τοπικού πληθυσμού.
«Η μαζική συλλογή DNA είναι πιθανώς η τελευταία τους λύση για τον έλεγχο των Θιβετιανών μέσω της βιοτεχνολογίας», είπε ο Πασάνγκ, προσθέτοντας ότι η δειγματοληψία DNA δείχνει ότι το κινεζικό καθεστώς πιστεύει ότι οι Θιβετιανοί έχουν γίνει πολύ πολιτικά σκεπτόμενοι και ριζοσπαστικοί.
Η μελέτη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης ότι η τελευταία εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο ονομαζόταν «Οι Τρεις Μεγάλοι» που σημαίνει «Μεγάλη επιθεώρηση ένας προς έναν, μεγάλη έρευνα και μεγάλη διαμεσολάβηση». Αυτή η εκστρατεία περιλάμβανε αστυνομικούς στα νεοσύστατα αστυνομικά τμήματα πόλων και χωριών της περιοχής που επισκέπτονταν κάθε νοικοκυριό και ρωτούσαν τους κατοίκους για τις απόψεις τους.
Οι αναφορές για το ότι το κινεζικό καθεστώς συλλέγει γενετικές πληροφορίες στο Θιβέτ και σε άλλες περιοχές δεν είναι νέες. Το 2017, η Human Rights Watch ανέφερε σχετικά με τη συλλογή και την επιτάχυνση της ευρετηρίασης του DNA στη περιοχή Σιντζιάνγκ στα βορειοδυτικά της χώρας, εκεί που ζει η μειονότητα των Ουιγούρων, με σκοπό να δημιουργηθεί μια εθνική βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης προσώπων.
Οι προσπάθειες για την δημιουργία αυτού του προγράμματος με την ονομασία «Σύστημα Βάσης Δεδομένων του DNA της Εγκληματολογικής Επιστήμης» ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος συλλογής αστυνομικών πληροφοριών γνωστό ως «Χρυσή Ασπίδα», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (ASPI) εξέδωσε μια άλλη μελέτη το 2020 σχετικά με το ότι το κινεζικό καθεστώς κατασκευάζει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA στον κόσμο την οποία θα διαχειρίζεται ειδική ομάδα της αστυνομίας σε στενή συνεργασία με Υπηρεσίες Ασφαλείας από όλο τον κόσμο.
«Ωστόσο, σε αντίθεση με τους διαχειριστές άλλων ιατροδικαστικών βάσεων δεδομένων, οι κινεζικές αρχές εγγράφουν σκόπιμα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό σοβαρής εγκληματικής δραστηριότητας», ανέφερε η έκθεση