Σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου και τη συμφωνία για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά άσκησε ο Σταύρος Καλεντερίδης, στην ανάλυσή του την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026. Ο αναλυτής προειδοποίησε για τον κίνδυνο δημιουργίας νέων τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς σε δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τον Τζάρεντ Κούσνερ, τα αραβικά κεφάλαια και την κερδοφορία από την πολεμική βιομηχανία.
Μονή Σινά: Η διαφωνία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς
Η ανάλυση ξεκίνησε με τις εξελίξεις στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μετά την απόφαση της μοναστικής κοινότητας να προχωρήσει σε συμφωνία με το αιγυπτιακό κράτος.
Ο Σταύρος Καλεντερίδης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν επιλύει το βασικό πρόβλημα που αφορά την κυριότητα των ακινήτων της ιστορικής Μονής.
Όπως επισήμανε, υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην αναγνώριση του δικαιώματος θρησκευτικής χρήσης και στην κατοχύρωση της ιδιοκτησίας.
Κατά την εκτίμησή του, το αιγυπτιακό κράτος αναγνωρίζει τη δυνατότητα συνέχισης της μοναστικής ζωής, χωρίς όμως να παραχωρεί στη Μονή την πλήρη κυριότητα των αμφισβητούμενων περιουσιακών στοιχείων.
Ο αναλυτής επικαλέστηκε την προηγούμενη δικαστική απόφαση, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εξαιτίας της αντιμετώπισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις του πρώην Αρχιεπισκόπου Δαμιανού και στις καταγγελίες περί πιέσεων προς τη μοναστική αδελφότητα.
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, παρουσίασε την εξέλιξη ως ιστορική συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι διασφαλίζει τη θρησκευτική λειτουργία της Μονής, την αυτονομία της και την παραμονή των μοναχών. Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας εξακολουθούσε να εκκρεμεί κατά την ημερομηνία της ανάλυσης.
Τουρκολιβυκό: Ο κίνδυνος στρατιωτικής εδραίωσης της Τουρκίας
Στη συνέχεια, ο Καλεντερίδης επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Λιβύη, μετά την επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Βεγγάζη.
Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα, επειδή συνοδεύεται από την άρση προηγούμενων αποφάσεων που περιόριζαν τις σχέσεις της Ανατολικής Λιβύης με την Τουρκία.
Κατά τον αναλυτή, ο κίνδυνος δεν περιορίζεται στις διεκδικήσεις επί των θαλάσσιων ζωνών.
Η Λιβύη ενδέχεται να εξελιχθεί σε στρατιωτικό προπύργιο της Άγκυρας, με την Τουρκία να αποκτά επιρροή και στις δύο πλευρές της διαιρεμένης χώρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνάντηση του Σαντάμ Χαφτάρ με τον αξιωματούχο της δυτικής λιβυκής πλευράς Αμπντουσαλάμ αλ Ζουμπί στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η προοπτική ενοποίησης των στρατιωτικών δομών Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης.
Ο Καλεντερίδης περιέγραψε ένα υπό συζήτηση σχήμα κοινής στρατιωτικής διοίκησης, με ισότιμη εκπροσώπηση των δύο πλευρών.
Εκτίμησε ότι η Τουρκία επιχειρεί να αποκτήσει ρόλο διαμεσολαβητή στην πολιτική και στρατιωτική επανένωση της Λιβύης, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη διατήρηση της στρατηγικής της παρουσίας.
Η Αίγυπτος και οι διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας
Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναλυτής αναφέρθηκε στις προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο.
Επικαλέστηκε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σχετικά με τη δυνατότητα διαλόγου μεταξύ Άγκυρας, Καΐρου και Τρίπολης.
Κατά την ερμηνεία του, η τουρκική διπλωματία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο περιφερειακών συνεννοήσεων, από το οποίο η Ελλάδα κινδυνεύει να απουσιάζει.
Ο Καλεντερίδης υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει τον απαιτούμενο πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Τόνισε, μάλιστα, ότι οι διεργασίες γύρω από την Ανατολική Λιβύη δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά ως διμερές ζήτημα Τουρκίας–Λιβύης, καθώς επηρεάζουν συνολικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλώδιο Ελλάδας–Κύπρου: «Θα γκριζάρουν την ΑΟΖ»
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε στο θέμα του Great Sea Interconnector, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η τουρκική πλευρά ζητεί γραπτή ενημέρωση για τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το έργο.
Ο αναλυτής προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποδοχή μιας τέτοιας διαδικασίας θα μπορούσε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να δημιουργήσει προηγούμενο το οποίο η Άγκυρα θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει σε μελλοντική νομική ή διπλωματική αντιπαράθεση.
Η ανησυχία του εστιάζεται στην πιθανότητα να εμφανιστεί η ελληνική πλευρά ως αποδεχόμενη τουρκική αρμοδιότητα ή έννομο συμφέρον σε περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Υποστήριξε ότι η έκδοση των προβλεπόμενων ναυτικών αναγγελιών αποτελεί διαφορετική διαδικασία από την ειδική γραπτή ενημέρωση που, κατά τον ίδιο, επιδιώκει η Άγκυρα.
Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, υπενθύμισε τις έρευνες του τουρκικού Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μακροχρόνια αμφισβήτηση των ελληνικών θαλάσσιων δικαιωμάτων από την Τουρκία.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινδυνεύει, μέσα από τους χειρισμούς της, να δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στη νομική και διπλωματική υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων.
Κούσνερ: Οι αποκαλύψεις για μυστικούς λογαριασμούς και αραβικά κεφάλαια
Το μεγαλύτερο μέρος της ανάλυσης αφιερώθηκε στον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, και στις αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του ερευνητή δημοσιογράφου Μάθιου Κόουλ (Matthew Cole), με τίτλο Princes and Thieves: Jared Kushner and Mohamed bin Zayed’s Secret Plot to Remake the Middle East.
Ο Καλεντερίδης αναφέρθηκε σε πληροφορίες για τραπεζικές μεταφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τις σχέσεις του Κούσνερ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισαν χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί στο παρασκήνιο της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που παρουσίασε, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δημοσιογραφική έρευνα του Κόουλ, ορισμένες μεταφορές χρημάτων πραγματοποιήθηκαν μέσω τραπεζικών δομών στο Αζερμπαϊτζάν.
Αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες για λογαριασμούς συνδεδεμένους με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, δεδομένου ότι ο Κούσνερ είχε διατελέσει ανώτερος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.
Η ύπαρξη της συγκεκριμένης ερευνητικής δημοσιογραφικής δουλειάς επιβεβαιώνεται από τον εκδότη του βιβλίου, ενώ αποσπάσματά της δημοσιοποιήθηκαν πριν από την κυκλοφορία του. Οι επιμέρους ισχυρισμοί για μυστικές μεταφορές, προσωπικό όφελος ή παράνομες συναλλαγές παραμένουν ισχυρισμοί της έρευνας και δεν αποτελούν τελεσίδικα δικαστικά πορίσματα.
Affinity Partners, Phoenix Financial και ισραηλινή αμυντική βιομηχανία
Ακολούθως, ο Καλεντερίδης παρουσίασε ένα δεύτερο σκέλος της οικονομικής δραστηριότητας του Τζάρεντ Κούσνερ.
Αυτό αφορά την επενδυτική εταιρεία Affinity Partners και τη συμμετοχή της στον ισραηλινό χρηματοοικονομικό όμιλο Phoenix Financial.
Όπως εξήγησε, η Phoenix διαθέτει επενδύσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία, δημιουργώντας μια έμμεση οικονομική σύνδεση μεταξύ της Affinity και κατασκευαστών στρατιωτικού εξοπλισμού.
Στην ανάλυση αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων:
-
Η Elbit Systems, από τους σημαντικότερους ισραηλινούς ομίλους αμυντικών συστημάτων.
-
Η Next Vision, που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία οπτικών συστημάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
-
Άλλες εταιρείες που προμηθεύουν εξοπλισμό στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
-
Επενδυτικές τοποθετήσεις που συνδέονται με τη ναυπηγική και τις στρατιωτικές προμήθειες.
Ο αναλυτής επέμεινε ότι πρέπει να εξεταστεί η σχέση μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων προσώπων με πρόσβαση στην πολιτική εξουσία και των αποφάσεων που επηρεάζουν στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ειδικότερα, έθεσε ζήτημα πολιτικής και ηθικής σύγκρουσης συμφερόντων όταν πρόσωπα που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές ή διπλωματικές διαδικασίες έχουν παράλληλα οικονομική έκθεση σε κλάδους οι οποίοι ωφελούνται από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Αναφέρθηκε επίσης σε ενδεχόμενη έμμεση σύνδεση ελληνικών αμυντικών προμηθειών με την κερδοφορία των συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων.
Πρόκειται για την εκτίμηση του Καλεντερίδη σχετικά με την αλυσίδα των επενδύσεων και όχι για διαπιστωμένη παράνομη χρηματοδότηση.
Η κριτική στον Τραμπ και η παρέμβαση Ομπάμα
Ο Καλεντερίδης σχολίασε επίσης δημόσια παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή, επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις επιλογές του έναντι του Ιράν.
Στάθηκε στην αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και συνέδεσε την κλιμάκωση με τις αυξημένες τιμές ενέργειας, τις στρατιωτικές απώλειες και την εξάντληση αμυντικών αποθεμάτων.
Παρότι συμφώνησε με μέρος της κριτικής του πρώην Αμερικανού προέδρου, υπενθύμισε ότι και η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και παρεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Υπόθεση παράτυπης μετανάστευσης στη Γερμανία
Στο τελευταίο μέρος του βίντεο, μετά το αρχικό κλείσιμο της ανάλυσης, ο Καλεντερίδης αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της γερμανικής Bild.
Σύμφωνα με όσα μετέφερε, η υπόθεση αφορά εργαζόμενη σε υπηρεσία μετανάστευσης και τον σύζυγό της, οι οποίοι φέρονται να αξιοποίησαν διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης για τη διευκόλυνση παράτυπης εισόδου μεταναστών.
Ο αναλυτής έκανε λόγο για οικονομικό όφελος περίπου 100.000 ευρώ και ανέφερε ότι η υπόθεση περιλάμβανε διαδρομή μέσω Κύπρου.
Με αφορμή την καταγγελλόμενη υπόθεση, επανήλθε στην κριτική του για τη λειτουργία κρατικών υπηρεσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου της μετανάστευσης.
Το κεντρικό συμπέρασμα της ανάλυσης
Η βασική θέση του Σταύρου Καλεντερίδη είναι ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν μπορούν να εξετάζονται ανεξάρτητα από τα οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζουν τις αποφάσεις κυβερνήσεων και διεθνών παραγόντων.
Συνδέοντας τις εξελίξεις στη Λιβύη, τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις οικονομικές δραστηριότητες προσώπων κοντά στην αμερικανική εξουσία, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με νέα τετελεσμένα.
Κεντρικό σημείο της προειδοποίησής του αποτελεί η ανάγκη προστασίας των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία διευρύνει την πολιτική και στρατιωτική επιρροή της στην περιοχή.