Συναγερμός σήμανε το πρωί εξαιτίας της παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως απομακρύνεται πιθανολογώντας πως βρέθηκε στο σημείο λογω άσχημων καιρικών συνθηκών. Το σκάφος μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.
Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».
Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996, όπου η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα αποβίβασε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.
Related
Back to top button